11 mesta koja inspirišu

Ako želite da budete zdravi, putujte! Putovanje je jedan od najboljih načina da iskusite strahopoštovanje. Putovati znači razvijati se. Kažu da je putovanje mnogo više od razgledanja spomenika, to je duboka i trajna promena ideje življenja. Francuski književnik Gustav Flober kaže da nas putovanja čine skromnijima zato što postajemo svesni toga koliko malo mesto zauzimamo u svetu. Za engleskog pesnika Eliota, samo oni koji rizikuju da odu predaleko, mogu otkriti koliko daleko može da se ode. Otkrivamo 11 najinspirativnijih destinacija na svetu:

1. Aurora Borealis – Island

Polarna svetlost može da se vidi i iz mnogih severnih oblasti na Zemlji, ali sever Norveške, Švedske, kao i Islanda važe za najbolja mesta kada je u pitanju ovaj jedinstveni doživljaj. Island nudi možda najspektakularniji pogled na Auroru Borealis, čak i u blizini Rejkjavika. Što je severniji deo Skandinavije, to će sezona Aurore duže trajati. U Tromsu (Norveška) koji je omljena destinacija za turiste i u Nordkapu možete je videti svake vedre noći, a ovo važi i za sve lokacije koje se nalaze severnije.

2. Australija, roze jezero Hiller

Ovo neobično slano jezero se razlikuje od svih ostalih jezera sveta jer je roze boje. Plitko slano roze jezero Hiller okruženo je tamnim zelenim šumama eukaliptusa. Grupa istraživača je 1950. godine istraživala uzroke roze boje, ali u vodi nisu pronađeni tragovi algi koji najčešće daju boju vodi. Još uvek nije poznato čemu jezero Hillier duguje svoju jedinstvenu ružičastu boju.

3. Zambija, Viktorijini vodopadi

Čudo Afrike. Viktorijini vodopadi spadaju među najlepše vodopade na svetu. Nalaze se na Zambeziju, graničnoj reci između Zambije i Zimbabvea. Vodopadi su široki preko 1,5 km sa padom od 128 metara. Dejvid Livingston, škotski istraživač, otkrio je vodopade 1855. godine i nazvao ih po kraljici Viktoriji, iako je lokalno ime vodopada “Dim koji grmi”. U svom dnevniku je zapisao: “Naježio sam se iz strahopoštovanja, bila je to najlepša scena koju sam video u Africi”. Prizor koji oduzima dah, mesto koje oduševljava, lepota pejzaža koja impresionira, mesto koje se nalazi na Uneskovoj listi Svetske baštine. Možete se zabaviti i bandžijem, raftingom, letenjem avionom iznad vodopada…

4. Maldivi

Ako raj postoji, onda su to Maldivi. Nestvarno lep arhipelag u Indijskom okeanu sa besprekornim belim peščanim plažama, kristalno čistom azurnom vodom i mnoštvom raznolikog morskog života za ronioce. Unikatna priroda, nepregledne plaže belog peska i jedinstven podvodni svet čine Maldive idealnim mestom. Tirkizne lagune, koralni grebeni, azurno plavo more, luksuzni hoteli… Stanovnici Maldiva su srdačni, predusretljivi i dobrodušni. Nakon svakog jela par minuta žvaću list čudesne biljke sa prahom i uglavnom svi imaju lepe i zdrave zube. Piju kokosovo mleko i sveže sokove iz mačetom prerezanih voćki koje uberu sa drveta. Sa više od 1.200 ostrva, bićete hipnotisani u bilo kom pravcu da se okrenete, da li ste iznad vode ili ispod nje.

5. Ukrajina, Tunel ljubavi

Tunel koji ispunjava želje. Ovo je botanički fenomen i spomenik prirode od lokalnog značaja – zeleni tunel u šumovitom području, gde se gustiš drveća i grmlja međusobno isprepleo i nastao je gusti zeleni tunel. Omiljeno mesto za romantične parove. Prema lokalnoj legendi, veruje se da ako dvoje iskreno zaljubljenih ljudi prođu kroz tunel, držeći se za ruke, sve njihove želje će se ostvariti.

6. Grčka, Santorini

Ostrvo u južnom Egejskom moru, sa svih reklama, razglednica i postera. Zbog svoje lepote i razvijenog noćnog života, Santorini predstavlja jedno od najpoznatijih i najposećenijih turističkih odredišta u Grčkoj. Ostrvo živopisnih legendi, višebojnih plaža (crvena, crna i bela), divljih vulkanskih predela, moćnih litica…

7. Indija, Tadž Mahal

Hram ljubavi: strast ljubavi jednog vladara prema ženi Mumtaz, iskovana u živom kamenu. Tadž Mahal je građevina u Agri u Indiji, izgrađena između 1631. i 1654. godine. Gradilo ju je 22.000 ljudi. Ugrađeno je 28 vrsta dragog i poludragog kamenja iz raznih zemalja sveta. Tadž Mahal postao je Uneskov spomenik Svetske baštine opisan kao „dragulj islamske umetnosti u Indiji i jedan od univerzalno priznatih remek-dela svetskog nasleđa.“

8. Novi Zeland

„Zemlja dugog belog oblaka“. Ovo su samo neke od zanimljivosti: Kivi na Novom Zelandu nije voće, već ptica koja obitava isključivo na području Novog Zelanda, a poznata je po tome što ne leti; Kraljica Elizabeta je službeno i kraljica Novog Zelanda; Novi Zeland ima dve himne, onu britansku „God save the Queen“ i sopstvenu „Good defend New Zealand“; U Novom Zelandu na jednog čoveka živi čak devet ovaca; Mediji su ovde među najslobodnijim na svetu; Novi Zeland je izbačen iz poznatog saveza ANZUS oko 1980. godine jer nije hteo da prihvati nuklearno oružje; Prvi čovek koji je osvojio Mont Everest bio je Novozelanđanin Edmund Hilari. Njegovo lice se nalazi na novčanici od pet novozelandskih dolara…

9. Argentina

Obećana zemlja za Evropljane. Zovu je Parizom Južne Amerike. Egzotična zemlja vrućih ritmova argentinskog tanga. Čudesna i neistražena Patagonija, bučni urbani Buenos Ajres, gaučosi, najbolji restorani: samo su neki od razloga zašto posetiti ovu zanimljivu zemlju. Možete krenuti u šetnju među hiljadama pingvina, a planinari mogu uživati u predivnim glečerima. A ako ste ljubitelj vina, pridružite se ovom narodu koji živi sa vinom i zna da uživa u njemu.

10. Irska

Najzelenija država na svetu. Teško da ćete bilo gde drugde pronaći toliko nijansi zelene boje. Među njenim glavnim atrakcijama su uređena sela, ulični festivali i napušteni dvorci. Priroda Irske je magična, a umetnost među vodećim u svetu. Sve ono o čemu je nekad Džejms Džojs pisao i dalje je toliko realno. Čitajući Uliksa skoro da možemo da prošetamo ulicama Dablina. When I die Dublin will be written in my heart, reči su ovog irskog književnika. Dablin ima jedan pab na svakih 100 stanovnika! Pre nego što krenete, naučite reči njihove tradicionalne pesme Hills of Connemara.

11. Čile, Mramorna katedrala

Čudo prirode. Nalazi se u Patagoniji. Glavna je atrakcija jezera General Carrera u Čileu. Vode jezera hiljadama godina oblikovale su mramorne stene. Svakoga ko uđe u ove pećine očara igra svetlosti, različite nijanse boja, od bele do tamnoplave, zavisno od vremenskih uslova i godišnjeg doba. Mramorna litica, koju vidite na slici, nastajala je milenijumima, a rezultat je očaravajući mramorni hram.

Za koje god mesto da se odlučite, nećete pogrešiti. Dalaj Lama vam poručuje: Jednom godišnje, idite na neko mesto na kome nikada to tada niste bili. A ako razmišljate o novcu, vrlo je verovatno da ni on nije problem. Za brazilskog pisca Koelja, putovanje nikad nije stvar novca, već hrabrosti.

I zato, isplovite iz sigurne luke. Otkrivajte, sanjajte, istražujte!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *