Zašto je neophodno znanje engleskog jezika?

S obzirom na to da je sve više kompanija, koje svoje poslovanje okreću ka inostranom tržištu, sasvim je jasno i zbog čega se od njihovih zaposlenih zahteva da pored uobičajenih veština, dostave dokaz i o nivou znanja makar engleskog jezika. Kada kažemo makar engleskog jezika, pod tim mislimo na činjenicu da ako recimo kompanija sarađuje najviše sa kompanijama iz Italije ili Francuske, sasvim je logično da izuzev znanja engleskog jezika, od potencijalnih kandidata zahteva i znanje tog jezika.

U svakom slučaju se kompanije trude da to iznesu kao dodatnu prednost, a ne kao zahtev, ali jeste činjenica da će biti uzeti pre u obzir kandidate, koji osim znanja engleskog jezika imaju i znanje jezika zemlje, sa kojom dotična firma najviše sarađuje.

Ipak, hteli mi to da priznamo ili ne, dopadalo nam se ili ne, neosporna je činjenica da bez engleskog jezika teško da možemo da nađemo neki bolje plaćen posao.

 

Kako do dokaza o nivou znanja jezika?

 

Naravno da nije dovoljno samo navesti u radnoj biografiji podatak da neki jezik poznajemo na određenom nivou, već je potrebno i da o tome dostavimo relevantan dokaz. Upravo tu ljudi nailaze na potencijalni problem, zato što većina njih jednostavno određeni jezik poznaje, ali nisu pohađali specijalizovani kurs engleskog jezika, pa o tome ne poseduju relevantan dokaz.

Svakako je vrlo važno da znanje jezika bude na zahtevanom nivou, a u tome će svakome pomoći Škola stranih jezika Akademije Oxford, koja izuzev kurseva engleskog jezika, organizuje i nastavu mnogih drugih stranih jezika. Tim pre, što se svi kursevi stranih jezika organizuju prema pravilima, koja navodi Zajednički evropski referentni okvir za jezike, to jest CEFR (The Common European Framework for languages). Samim tim će kandidati biti u mogućnosti da pohađaju kurs engleskog ili nekog drugog stranog jezika na nivou, koji odgovara njihovom znanju.

U suštini je organizacija nastave bazirana na postojanju ukupno šest nivoa, koji se kreću od A 1, kao osnovnog ili početnog, pa do C 2, koji se smatra naprednim nivoom.

Da bi kandidat bio potpuno siguran da će pohađati nastavu baš na nivou koji odgovara njegovom ranije stečenom znanju, dostupan je i ulazni test, tokom koga se procenjuje nivo znanja.

Nema nikakve sumnje da će radna biografija svakog polaznika biti mnogo kvalitetnija, ako u njoj stoji navedeno da poseduje i relevantan dokaz o tome da poznaje engleski jezik na određenom nivou.

U krajnjoj liniji, čak i ako niste pristalica toga da pohađate kurs nemačkog jezika, odnosno bilo kog drugog stranog jezika, uvek imate mogućnost da u svojoj radnoj biografiji jednostavno navedete informaciju da poznajete engleski jezik na određenom nivou. Ali ako se dogodi da baš potencijalni poslodavac zatraži relevantan dokaz o tome, nema nikakve sumnje da ćete naići na bespotrebnu prepreku.

Sve i da ne želite da pronađete posao, već da steknete nova znanja, Škola stranih jezika Akademije Oxford vam stoji na raspolaganju, uzevši u obzir da se osim kurseva engleskog jezika, u njenoj ponudi nalaze i kursevi nemačkog jezika, francuskog i španskog, kao i grčkog, švedskog i italijanskog, ali i još mnogo drugih stranih jezika. A uz to je dobro napomenuti da se radi o obrazovnoj instituciji, čiji sertifikati su na teritoriji cele Republike Srbije zvanično priznati i smatraju se relevantnim dokazom o nivou znanja određenog jezika.

Na taj način ste svakako u prednosti nad drugim kandidatima, jer ćete prilikom apliciranja za posao dostaviti i relevantan dokaz o nivou poznavanja kako engleskog jezika, tako isto i bilo kog drugog, a istovremeno ćete i vi biti sigurni u sebe, što će sasvim sigurno uticati ne samo na kvalitet vašeg poslovnog, nego i ličnog života.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *