Koliko je vežba važna za pohađanje muzičke škole?

Od malena mnogi imaju afiniteta prema muzici ili glumi, uglavnom, ali je definitivno na roditeljima ili starateljima dece da li će te njihove afinitete razvijati u pravom pravcu ili ne. Obično roditelji koji su u svetu muzike ili glume na neki način utiču na zanimanje, koje biraju njihovi mališani. Zato se vrlo često i događa da deca muzičara postaju takođe muzičari, odnosno da deca glumaca odluče da se istim pozivom bave.

Mada se mora priznati da je i stvar trendova, jer danas sve više dece odlučuje da upiše muzičku školu ili da krene na kurs glume, jednostavno zato što je to u modi među mališanima. Ali se onda događa da se razočaraju i to već prilikom prve neuspešne vežbe. Upravo tu na scenu treba da stupe njihovi roditelji ili staratelji, te da im objasni da je vežbanje jedan od najbitnijih faktora uspeha.

 

Koliko je vežba važna za pohađanje muzičke škole?

 

Počev od muzičkog zabavišta, u kome deca uglavnom uče da pevaju i da na minimum smanje strah od javnog nastupa, jer se često organizuju priredbe, pa do završene muzičke škole, niže ili više je vrlo dug put. Muzičko zabavište je tek polazna tačka, dok je muzička škola više fokusirana na sticanje znanja vezano za izabrani instrument.

Kada odlučite da mališana upišete u muzičku školu, valjalo bi sa muzičkim pedagozima da se posavetujete o izboru najboljeg instrumenta. Vrlo je važno u tom slučaju odabrati instrument koji je u skladu sa karakterom deteta, jer će tako ono lakše i da savlada umeće sviranja na njemu.

A sasvim sigurno da će profesori već u nižoj muzičkoj školi objasniti učenicima koliko je zapravo vežba važna za uspešnost.

Naravno da će deca u određenom uzrastu nastojati da na neki način „prevare“ profesore, jednostavno zato što im nije do vežbe. Međutim, prevariće se oni sami, jer svaki iskusan muzičar i profesor muzičke škole itekako zna da li je dete vežbalo i da li je to učinilo dovoljno.

I muzičari i posle godina radnog iskustva redovno vežbaju.

Samodisciplina je izuzetno značajna za uspešnost u muzičkom svetu, pa to svakako treba od malena da bude predočeno deci, koja odluče da se u muzičke vode upuste.

Dakle, bez obzira da li je u pitanju privatna muzička škola ili državna, važe potpuno ista pravila. A ta pravila podrazumevaju da osim redovnog dolaska na nastavu i izvršavanja svih neophodnih zadataka, svaki učenik mora redovno i da vežba sviranje na odabranom instrumentu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *