10 primera dobrih i loših manira (po bontonskim pravilima) širom sveta

1. Podrigivanje
U Kini, Tajvanu i većem delu dalekog istoka, podrigivanje se smatra komplimentom za kuvara i potvrdom da ste uživali u jelu.

2. Čvrsto rukovanje
U današnje vreme, rukovanje sa snažnim, čvrstim stiskanjem ruke se u većini država smatra znakom poštovanja, dok u određenim azijskim državama, naročito Filipinima se doživljava kao znak agresije.

3. Rukovati se ili ne?
Ortodoksni Jevreji se neće rukovati sa osobama suprotnog pola, dok se žena muslimanskog porekla neće rukovati sa muškarcem. Da stvari postanu komplikovanije, muškarci muslimanskog porekla će se rukovati sa ženama koje nisu muslimanskog porekla.

4. Bez bakšiša!
U Japanu, ostavljanje bakšiša se smatra uvredom i osobe kojoj ste ostavili bakšiš poistovećuju ovaj čin sa udeljivanjem milostinje.

5. OK nije ok!
Znak odobravanja ili kod nas prepoznatljiv kao znak “OK” (palac ispružen na gore) daleko je od “OK” u određenim državama. U Nemačkoj i u većini država Južne Amerike smatra se uvredom i ima slično značenje kao i pokazivanje srednjeg prsta. U Turskoj ovaj znak predstavlja pogrdan gest koji podrazumeva da je neko homoseksualac.

6. Mi se ovde ne izuvamo
U mnogim zemljama, posebno u Aziji i Južnoj Americi, neophodno je izuti se prilikom ulaska u nečiji dom, dok u većini Evrope, normalno je pitati domaćina da li bi voleli da to učinite.

7. Žvaka
Korišćenje žvakaće gume može biti dobro za sprovođenje osnovne higijene zuba ali u mnogim delovima sveta, posebno u Luksemburgu, Švajcarskoj i Francuskoj, žvakanje žvakaće gume u javnosti se smatra nepristojnim, dok u Singapuru je zabranjena većina vrsta žvakaćih guma još od 1992. kada su se stanovnici umorili od čišćenja izlepljenih trotoara.

8. Tišina!
U Južnoj Koreji ostanite tihi u javnom prevozu. Buka se smatra lošim manirom.

9. Ispoštuj kuvara!
Kada ste gost za trpezom u Keniji ili Nemačkoj, pojedite sve iz vašeg tanjira ili će domaćin se naći uvređenim i smatrati da obrok nije bio zadovoljavajuć.

10. Vino kao loš izbor poklona
Donošenje flaše vina na bilo kakvo okupljanje bi se smatralo normalnim gestom u većini država ali ne i u Francuskoj. Donošenjem vina implicira da ponuda vina koju ta kuća ima da ponudi prosto nije zadovoljavajuća i može se shvatiti kao uvreda za domaćina.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *