Top 10 saveta za usavršavanje konverzacijskih veština

Usavršavanje govornih veština je zapravo najzabavniji deo učenja jezika. Jednom kada čak i malo možete pričati na stranom jeziku, postoje bezbrojni načini na koji možete usavršavati svoje jezične veštine. Donosimo Vam samo neke od njih.

Budite samouvereni i pričajte što češće je to moguće sa što više ljudi s kojima možete pričati. Ne morate se bojati ako vam se dešavaju greške. Što više vežbate to ćete imati više samopouzdanja sa izgovorom i vokabularom. Zapamtite, pričanje je veština koja je poput učenja sviranja nekog muzičkog instrumenta – jedini način na koji možete postati dobri je da ga stvarno koristite.

Koristite tehnologije

Pametni telefoni mogu biti snažan instrument u učenju jezika. Koristite ga tako da sami sebe snimate i zatim slušate kako zvuči Vaš jezik. Iskoristite do maksimuma aplikacije koje nude snimanje glasa i organizujte vreme vežbanja, kao i zapisivanja i ponavljanja novih reči koje trebate naučiti.

Slušajte

Slušajte vesti ili pesme na jeziku koji učite. Takođe, možete učiti nove reči i fraze na taj način. Što više slušate – to ćete više naučiti.

Naučite po novu reč svaki dan

Izaberite jednu reč koju ćete vežbati u različitim rečenicama. Koristite tu reč sve dok je niste naučili koristiti u različitim kontekstima.

Gledajte filmove

Gledajte filmove na jeziku koji učite. Pri tome obratite pažnju na novi vokabular i izgovor. Pokušajte imitirati glumce i pri tome se zabavite.

Sprijateljite se

Ako se sprijateljite sa izvornim govornikom ili nekim ko takođe uči strani jezik možete uspoređivati beleške. S njima možete pričati o stvarima koje učite i razmjenjivati ideje.

Radite zanimljive aktivnosti na jeziku koji učite

Upišite se na kurs kuvanja na jeziku koji učite ili u književni klub, nešto u čemu inače uživate. Koristeći strani jezik u okruženju u kojem biste inače uživali, opustit ćete onu ukočenost, koju izvorni govornici tog jezika ne poseduju.

Raspravljajte

Raspravljajte o važnim temama sa svojim prijateljima na tom jeziku. Koristite što više vokabulara i obratite pažnju na argumente drugih.

Koristite rečnik

Online rečnici često nude audio primere tako da možete proveriti svoj izgovor. Takođe, postoje bezbrojne aplikacije koje možete nositi svuda u svom smart telefonu. Pobrinite se takođe da ne postanete zavisni o njima.

Upišite konverzacijski kurs

Upišite individualni ili grupni konverzacijski kurs u obližnjoj školi. Konverzacijski kursevi izvrstan su način na koji možete razviti i poboljšati komunikacijske veštine na zabavan način. Kursevi obično obuhvataju komunikaciju sa zanimljivim temama: opšim, poslovnim, političkim. Sa sagovornicima pričajte o slobodnom vremenu, hobijima, poslu ili putovanjima. Redovnim pohađanjem ovog kursa uklonit ćete nesigurnosti tokom pričanja i postaćete siguran govornik stranog jezika.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *