Zašto​ ​je​ ​dobro​ ​učiti​ ​nemački​ ​jezik

Nemački jezik se ubraja u grupu zapadnih germanskih jezika. ​Nemačka sa svojih 83 miliona stanovnika čini najbrojniju naciju u Evropi. Ali, ne govore nemački samo stanovnici ove države, već je to zvanični jezik i u Austriji, Švajcarskoj, Luksemburgu i Lihtenštajnu. Nemački je maternji jezik i za deo stanovništva severne Italije, istočne Belgije, Holandije, Danske, istočne Francuske, delova Poljske, Češke, Rusije, Rumunije i​ ​još​ ​nekih​ ​delova​ ​Evrope.

Kada se posmatra teritorija Evrope, nemački je maternji jezik za oko 95 miliona stanovnika Evrope i time je on drugi, najviše korišćen, maternji jezik u Evropi, posle ruskog, a ispred francuskog i engleskog. Smatra se da najveći broj stanovnika Evropske Unije koristi nemački kao maternji jezik. Nemački je, takođe, jedan od oficijalnih jezika Evropske​ ​Unije​ ​i​ ​jedan​ ​od​ ​tri​ ​radna​ ​jezika​ ​Evropske​ ​komisije.
Nemačka ekonomija je treća na svetu, a najveća je ekonomska sila u Evropskoj uniji. Nemci prednjače u izvozu automobila, mašinerije, industrijske opreme, lekova i opreme za​ ​domaćinstvo.

Ne zaboravite i da je Švajcarska, gde se takođe govori nemački, jedna od zemalja sa najvećim standardom življenja na svetu. Ulaskom stranih firmi i otvaranjem sve većeg broja predstavništava evropskih kompanija (posebno onih sa nemačkog govornog područja) u našoj zemlji nemački postaje sve traženiji jezik. Rasprostranjena i bogata mreža različitih medija na nemačkom jeziku može umnogome pomoći u njegovom​ ​uvežbavanju​ ​i​ ​usavršavanju.

Nemačka nudi veliki broj stipendija i različite programe podrške za studiranje u ovoj zemlji. Takođe postoje mnogobrojne mogućnosti međunarodnih razmena studenata i naučnika. Nemački je, posle engleskog, drugi najzastupljeniji jezik u naučnim radovima. Poznavanje nemačkog jezika može biti od izuzetne važnosti za studente i stručnjake iz različitih oblasti, budući da u području naučnih publikacija one na​ ​nemačkom​ ​zauzimaju​ ​drugo​ ​mesto​ ​po​ ​zastupljenosti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *