Da li je vanredno školovanje dobra opcija?

Podrazumeva se da je uvek najbolje ako pojedinci prođu kroz redovno školovanje, te nakon završene srednje škole, pohađaju višu školu ili fakultet koji žele.

Ipak, postoje situacije koje jednostavno nisu planirane, pa se ponekad događa da iz nekog razloga pojedinci jednostavno moraju da prekinu školovanje.

Isto tako postoje i slučajevi kada srednjoškolci ne shvataju u potpunosti koliko je redovno školovanje važno, pa odustaju od ideje da završe srednju školu, a roditelji im to dozvole, jer znaju da uvek postoji opcija koju nudi vanredno školovanje.

Međutim, nije uvek bila takva situacija u školskom sistemu naše zemlje. Nekako se ranije podrazumevalo da su vanredni učenici lošiji od onih, koji su se za određene obrazovne profile školovali redovno. A da ne pominjemo ona lica, koja su se odlučivala za pohađanje programa prekvalifikacije. Bilo je sasvim očekivano da čak i poslodavci na njih gledaju sa visine, jer se nekako logično nametalo da su u pitanju pojedinci koji nisu želeli da se školuju, pa se i očekivalo da ne budu tako dobri radnici kao osobe koje su kroz redovno školovanje stekle diplomu za određeni obrazovni profil. Svakako ne treba komentarisati takvo viđenje, ali jeste neosporna činjenica da je to zaista u većini slučajeva bilo tako.

 

Koje prednosti nudi stručno osposobljavanje za izabrani obrazovni profil?

 

Slobodno možemo da kažemo da ovakav vid školovanja i te kako može da odgovori na zahteve svakog pojedinca. U principu je potpuno svejedno da li je kandidat stekao diplomu za određeno zanimanje pre toga ili nije, jer mu stručno osposobljavanje omogućuje da se kvalifikuje za izabrani obrazovni profil.

Treba informisati sve zainteresovane pojedince da Obrazovni centar Akademije Oxford omogućuje ne samo stručno osposobljavanje za brojne obrazovne profile u različitim strukama, već i da nudi program prekvalifikacije, kao i mogućnost takozvane dokvalifikacije. Međutim, to i dalje nije sve, budući da ova specijalizovana obrazovna instiucija odgovara i na zahteve onih lica, koja su zainteresovana ne samo za redovno, već i za vanredno školovanje u okviru brojnih obrazovnih profila saobraćajne, medicinske i turističke, ali i ekonomske i mnogih drugih struka.

 

Koja je razlika između dokvalifikacije i prekvalifikacije?

 

Ova dva programa se, praktično govoreći ne mogu porediti, ali ipak imaju određenih dodirnih tačaka.

Da pojednostavimo, program dokvalifikacije podrazumeva sticanje diplome za zanimanje, koje je za jedan stepen više on onoga, za koje se taj kandidat pre toga već kvalifikovao. Dakle, ako pojedinac završi redovno ili vanredno školovanje za obrazovni profil III stepena, te odluči da pohađa program dokvalifikacije za obrazovni profil, koji je IV stepena, on će se dokvalifikovati, to jest postaće vlasnik validne diplome za zanimanje višeg stepena.

Nasuprot tome, program prekvalifikacije podrazumeva da zainteresovano lice već ima diplomu za obrazovni profil III ili IV stepena, te želi da se kvalifikuje i za zanimanje istog stepena, ali u drugoj oblasti. Tako na primer, ako kandidat ima diplomu za zanimanje ekonomski tehničar, koje je IV stepena, ima pravo da pohađa program prekvalifikacije za zanimanje saobraćajni tehničar, a koje istog stepena. Na taj način će postati valsnik dve validne diplome, pa će tako i lakše moći da pronađe posao, jer će imati dovoljno kvalifikacija u različitim oblastima.

 

Da li je dobro odlučiti se za vanredno školovanje?

 

Opcija koja je uvek aktuelna jeste vanredno školovanje. Znatno je olakšano kandidatima time što nisu u obavezi da pohađaju redovno predavanja, već jednostavno izlaze da polažu ispite, koji su za konkretni obrazovni profil predviđeni aktuelnim programom.

A ističemo da Obrazovni centar Akademije Oxford sve programe koje ima u ponudi, za apsolutno svaki obrazovni profil, sprovodi uz poštovanje navoda Ministarstva nauke, prosvete i tehnološkog razvoja Republike Srbije. Upravo ta institucija i propisuje koje predmete za odabrani obrazovni profil treba da polaže svaki kandidat koga interesuje ili vanredno školovanje ili redovno, odnosno programi prekvalifikacije ili dokvalifikacije, te stručno osposobljavanje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *