Obrazovni profili auto struke

Iz sasvim nepoznatog razloga u prošlosti su obrazovni profili auto struke bili donekle omraženi i, slobodno možemo reći, „rezervisani“ isključivo za pripadnike jačeg pola. Bez obzira da li mi to želimo da priznamo ili ne, činjenica je da se na lica, koja su stekla diplomu za zanimanje autolimar ili automehaničar, odnosno za zanimanje autotapetar i slična, ranije nekako gledalo sa visine. Razlog za to je i do danas ostao potpuno nepoznat, jer bez tih majstora nisu mogle da budu izvršene popravke na automobilima.
Ipak, možda se razlog krije u činjenici da su određeni obrazovni profili auto struke trećeg stepena, što je dovođeno u vezu sa ljudima, koji baš i nisu bili zainteresovani u tolikoj meri da stiču znanja.
Međutim, mora se priznati da apsolutno ne postoji nikakav razlog da autoelektričari ili pomoćnici autoelektričara, odnosno lica koja su stekla diplomu za zanimanje auto dijagnostičar ili neko drugo zanimanje auto struke, budu gledana sa visine, jer su u pitanju vrsni majstori.

Autoelektričar i pomoćnik autoelektričara

Bez majstora i njegovog pomoćnika u specijalizovanim auto servisima, u principu ne postoji mogućnost da bude izvršena popravka bilo kog vozila.
Osim što se bavi održavanjem, zamenom i popravkom svih elektronskih, ali i električnih sistema i uređaja na automobilima i vozilima, autoelektričar i pomoćnik autoelektričara se bave i postavljanjem električne instalacije, kao i povezivanjem svih uređaja i uopšteno, svim ostalim poslovima koji su za tu oblast vezani.

Auto dijagnostičar

Zahvaljujući izmenama u oblasti auto industrije, pojavila su se i nova zanimanja, za kojima postoji potreba, a jedno od takvih je i auto dijagnostičar.
Treba pomenuti i to da Akademija Oxford organizuje kako prekvalifikaciju i dokvalifikaciju, tako isto i stručno osposobljavanje za auto dijagnostičara, što se trenutno smatra jednim od bolje plaćenih zanimanja u oblasti auto industrije.

Autolimar

Kada se javi potreba za izvršenjem popravki na školjkama automobila, onda je potrebno angažovati autolimara. Potpuno je svejedno da li je do oštećenja došlo usled saobraćajne nesreće ili zbog vremenskih nepogoda, odnosno zbog starosti ili bilo kog drugog razloga, jer će autolimar sigurno sve te popravke u najkraćem roku izvršiti.
A pored toga što zainteresovani imaju mogućnost da pohađaju redovno ili vanredno školovanje za ovo zanimanje, u ponudi Akademije Oxford se nalazi i obuka i kurs za autolimara. Kandidati koji se odluče za stručno osposobljavanje za to zanimanje ili za postupak prekvalifikacije, odnosno dokvalifikacije će postati vlasnici diplome za zanimanje autolimar, treći stepen.

Automehaničar

Obrazovni profili auto struke su, uopšteno prilično traženi na tržištu rada, s tim što je automehaničar jedno od možda najtraženijih.
Zapravo ne postoji bojazan da osoba koja se kvalifikuje za to zanimanje neće u konkretnoj struci pronaći posao i to relativno lako i brzo.

Autotapetar

Sve što je vezano za unutrašnje uređenje vozila, a primarno za izgled stranica, odnosno patosnica i sedišta, kao i sve vrste popravki u unutrašnjosti vozila će da izvrši autotapetar.
Tako ovaj stručnjak može dati potpuno novi izgled unutrašnjosti vozila, jer će na zahtev vlasnika promeniti presvlake, odnosno postaviti nešto drugačiji materijal na ručicu menjača ili zameniti zaštitu na volanu.

Dobra je vesti da izuzev redovnog i vanrednog školovanja, obuke i kursevi za zanimanja auto struke se takođe nalaze u zvaničnoj ponudi Obrazovnog centra Akademije Oxford. Naravno da kandidati koji su za to zainteresovani imaju mogućnost i da pohađaju program dokvalifikacije, zatim stručno osposobljavanje i program prekvalifikacije, te da tako steknu priznati diplomu za jedno od ovih zanimanja.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *