Koliko poznavanje stranog jezika ima uticaj na karijeru?

Konačno se pojavio oglas za posao koji ste oduvek želeli… čitate uslove i ne verujete… potrebno je znanje engleskog jezika na B 1 nivou, pisani i govorni! Mislite verovatno: ma šta je sad taj B 1 nivo i kako će oni da znaju da ja znam engleski ili ne znam. Razmišljate šta da radite i donosite odluku: napisaću da znam, taj engleski na tom B 1 nivou i baš me briga! Ko će, usotalom to da proverava? Inače ja mogu da se snađem u sporazumevanju na tom jeziku, a za pisanje ću koristiti Google Translate, nije to ništa!

Bilo bi gotovo idealno za mnoge, koji ne poznaju dovoljno engleski ili neki drugi strani jezik, a koji potencijalni poslodavac zahteva, kada bi sve bilo tako lako… ali, stvari ipak funkcionišu malkice drugačije.

 

Koliko poznavanje stranog jezika ima uticaj na karijeru?

 

Pre nego što pokušamo da detaljnije obrazložimo, navešćemo vrlo jednostavan i kratak odgovor na ovo pitanje: Da, mnogo! Ne postoji prostiji odgovor na ovo pitanje, a posebno ukoliko želite da napredujete u poslu.

Jednostavno, bez poznavanja barem jednog stranog jezika i to najpre engleskog, teško da ćete moći da pronađete dobro plaćen posao.

Naravno da postoje i one radne pozicije u okviru kojih uopšte nije bitno da li znate neki strani jezik ili ne, ali se mora priznati da je njih zaista malo.

Baš zato, ukoliko imate želju da se zaposlite u nekoj kompaniji koja je osnovana stranim kapitalom ili koja posluje sa inostranstvom, nemojte razmišljati uopšte o tome da li će u konkursu biti naveden zahtev da poznajete barem engleski jezik i to na nivou B 1 ili B 2, a prema CEFR – u (The Common European Framework for languages), jer će sasvim sigurno to biti jedan od osnovnih uslova koji moraju prijavljeni ispuniti. A ukoliko se radi o nekom radnom mestu, koje podrazumeva neprekidnu pisanu i usmenu komunikaciju sa strancima, lako se može desiti da bude naveden zahtev za poznavanjem najpre engleskog, a onda i nekog drugog stranog jezika na nivou C 1.

Nemojte misliti da poslodavci nisu razmišljali unapred o svemu, pa se ni malo nemojte začuditi što se od prijavljenih kandidata gotovo uvek u takvim situacijama zahteva i da prilože validan dokaz o poznavanju zahtevanog jezika na navedenom nivou. Naravno da se u svim oglasima za posao uvek naglašava da se samo kompletne prijave uzimaju u obzir, tako da nema šanse da se „izvučete“, ako ste to možda i pomislili da uradite, te da naknadno dostavite sertifikat o poznavanju jezika. Verujte, da vam to neće poći za rukom i da će, sasvim sigurno vaša prijava biti nekompletna, te samim tim nećete imati mogućnost da uđete u krug kandidata sa kojima će biti obavljen razgovor za to radno mesto.

E sad, ako i dalje smatrate da nema nikakve veze da li znate engleski ili neki drugi strani jezik, te da ćete vi vrlo lako i sa nepoznavanjem stranih jezika naći odličan posao i „komunicirati“ sa ino partnerima uz pomoć internet prevodioca, onda vam mi nikako ne možemo pomoći, jer ćete vrlo brzo shvatiti da takve stvari u praksi ne bivaju.

A ukoliko ste već u situaciji da zaista ne uspevate da pronađete željeni posao, jer vas koči neispunjavanje ovog uslova, onda vam specijalizovani kursevi i obuke stranih jezika, koje Obrazovni centar Akademije Oxford organizuje na preko 20 lokacija u zemlji, ali i onlajn, sigurno mogu pomoći. Dovoljno je da vi odlučite da želite engleski ili ma koji drugi strani jezik da savladate, a posle će i pronalaženje zaposlenja biti mnogo lakše! Sigurni smo u to!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *