Naučite kako da učite

Ako pitate nekog školarca da li bi želeo da ima magični štapić i da ne mora uopšte da uči, a da ima dobre ocene, sasvim sigurno je da će vam većina njih odgovoriti potvrdno. Nekako u to doba, retko ko baš voli da sedi i uči “dosadnu” matematiku ili istoriju, a da ne pominjemo fiziku, biologiju i ostale predmete. Onda ta deca malo porastu, pa shvate da učiti uopšte nije tako dosadno, jer svašta nešto imaš priliku da saznaš.

A da su toj deci stariji objasnili kako da uče, odnosno kako da pronađu onaj njihov način i da prilično lako savladaju novo gradivo, sigurno niko od njih ne bi imao želju da dobije čarobni štapić i bude potpuno rasterećen obaveze da uči sve te školske predmete.

 

Naučite kako da učite

 

Da biste bili potpuno rasterećeni od školskog gradiva, a kasnije i da biste lakše studirali i usvajali nova znanja na radnom mestu, odnosno u bilo kojoj drugoj situaciji, potrebno je da naučite kako da učite.

Sasvim je jasno da ne postoji magični štapić za ovo i da je, praktično nemoguće navesti jedan princip koji će apsolutno svima odgovarati. Baš zato se uvek preporučuje da osluškujete svoje potrebe i da analizirate svoje navike, kako biste pronašli upravo onaj način koji će u vašem slučaju dati najbolji efekat.

Postavlja se pitanje da li je to moguće, logično? Naravno da jeste, ako želite da se potrudite i da radite na sebi.

 

Pronađite najbolje vreme za učenje

 

Jednima, recimo odgovara da uče samo noću, kada je u kući tišina, a oni mogu na miru da se posvete gradivu. Upravo oni veruju da tada vrlo lako usvajaju nova znanja.

Potpuno suprotno od njih, neki drugi ne mogu da uče noću, jer vole ranije da legnu, ali zato u toku dana za čas nauče sve što je potrebno.

Ima i onih koji mogu brzo i lako da nauče nešto samo ako znaju da sutradan imaju konktrolni ili ispitivanje, dok ima i onih kojima je potrebno barem nekoliko dana da se dobro pripreme za test ili ispit.

Zato i jeste najbitnije da sami shvatite koje vreme vama lično najviše odgovara i da se takvog ritma pridržavate ubuduće.

 

Postoji samo jedan način da naučite kako da učite

 

Ne, ne mislimo na magičnu formulu koja će biti odgovarajuća svakom školarcu, studentu ili bilo kome drugom. Mislimo zapravo na to da je jedini ispravan način da naučite kako da učite da ga vi sami pronađete.

A da biste bili u prilici da to uradite, morate najpre biti svesni svojih dobrih i loših navika. Sve to podrazumeva da želite da ih analizirate, odnosno da ste raspoloženi da ih menjate ako bude bilo potrebno.

Ukoliko primetite da vam učenje ide slabije posle ručka, na primer, pokušajte da savladate ono što je potrebno čim ustanete. Ali ako ste primetili da ste ujutru mrzovoljni i potpuno neraspoloženi da uzmete knjigu u ruke, onda u toku prepodneva završite sve svoje druge obaveze, pa nakon obroka i kratkog odmora posvetite svoje vreme učenju.

Naravno da ima i onih koji ni u kom slučaju ne uspevaju da se koncentrišu na knjigu, koliko god to želeli. Ali i za to postoji rešenje, samo ako želite da ga pronađete…pitajte svog prijatelja ili prijateljicu da vam pomognu u vezi sa gradivom iz određenog predmeta, pa se organizujte na primer da odete na kafu u omiljeni kafić i da tamo ćaskate o gradivu istorije, recimo. Tako ćete savsim sigurno biti rasterećeni nepotrebnog pritiska, a gotovo je sigurno da ćete nove lekcije savladati mnogo lakše nego da satima sedite nad knjigom u svojoj sobi i ne uspevate da se koncentrišete na ono što treba da naučite.

Sve navedeno su, zapravo samo neke od ideja kako da pronađete najbolji mogući način da relativno lako i brzo naučite ono što je potrebno. Ali ako nemate motivaciju za to, onda je sav vaš trud uzaludan. Zato se potrudite da shvatite da je najvažnije da budete svesni koliko je sticanje novih znanja iz različitih oblasti bitno za vaš dalji napredak i onda će sve ići mnogo lakše i brže.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *