Da li su zaista zanimanja medicinske struke među najtraženijima

Svako vreme nosi neke tvoje karakteristike, a što se primarno odražava i na sektor obrazovanja. Posredno to ima uticaja i na zanimanja, koja su jednostavno traženija ili manje tražena.

Poznata je tradicija u našem narodu da ima određenih zanimanja, koja su uvek aktuelna. Tako su naši stari smatrali da ako neko uči za doktora, pravnika ili sveštenika u određenim vremenskim periodima, on nikada neće ostati bez posla i bez novca.

Naravno da imaju uticaja i drugi parametri na to koja su zanimanja na tržištu rada u određenim periodima aktuelna, odnosno koja uopšte nisu u modi.

 

Zašto su najtraženija zanimanja medicinske struke ?

 

Posebno na području zemalja, koje pripadaju teritorije Evropske Unije je velika potražnja za zanimanjima medicinske struke.

Pored toga što je poznato da neko ko stekne diplomu za zanimanje medicinska sestra – tehničar, IV stepen ima direktnu prođu na područje zemalja Evrope, traže se i kvalifikovani stručnjaci mnogih drugih profila. Podrazumeva se da lekari kako opšte prakse, tako i specijalisti prilično lako mogu da pronađu posao van granica naše zemlje.

Treba pomenuti i obrazovni profil medicinska sestra – vaspitač, zatim pedijatrijska sestra – tehničar i ginekološko akušerska sestra, kao i zanimanja poput kozmetički tehničar, fizioterapeutski tehničar i farmaceutski, odnosno laboratorijski i zubni tehničar.

Uz to, naročito postoji velika potražnja za stručnjacima, koji imaju diplomu za zanimanje laboratorijski tehničar za mikrobiološke analize, odnosno farmaceutski tehničar za tehnologiju farmaceutskih proizvoda i laboratorijski tehničar za biohemijske, te za hematološke analize.

A ako ste stekli zvanje medicinska sestra – tehničar za rad u otorinolaringologiji ili za zanimanje medicinska sestra – tehničar za neurološku dijagnostiku, te medicinska sestra – tehničar za rad u nefrologiji, specijalističke medicinske ustanove će sigurno imati potrebu za radnicima i tih profila.

U zanimanja koja se smatraju naročito traženim u ovom trenutku spada i instrumentarka, odnosno medicinska sestra – tehničar za instrumentiranje, kao i medicinska sestra – tehničar za rad na gerijatriji i medicinska sestra – tehničar za kardiovaskularnu dijagnostiku.

Sem toga, kvalifikovana lica za zanimanje medicinska sestra – tehničar za rad u psihijatriji, kao i medicinska sestra – tehničar za rad u transfuziji krvi i medicinska sestra – tehničar za rad u radiologiji se isto tako, smatraju izuzetno popularnim, zato što na tržištu rada naročito evropskih zemalja postoji velika potražnja za radnicima tih profila.

Ne treba zaboraviti ni obrazovni profil zdravstveni negovatelj, kao ni zubni tehničar za fiksnu protetiku, odnosno zubni tehničar za mobilnu protetiku – skeletirana proteza, a ta zvanja zainteresovani mogu dobiti u okviru Akademije Oxford, koja poseduje relevantne dozvole za sprovođenje svih programa. Osim njih, postoji mogućnost i kvalifikovana za zanimanje zubni tehničar za ortodonciju, zatim stomatološka sestra – tehničar za rad na oralnoj i maksilofacijalnoj hirurgiji, odnosno medicinska sestra – tehničar za dentalna i intraolarna snimanja.

U zavisnosti od toga koje kvalifikacije je kandidat pre toga stekao, imaće mogućnost da pohađa programe prekvalifikacije, zatim dokvalifikacije i stručno osposobljavanje za zanimanja medicinske struke. A isto tako je u ponudi i vanredno školovanje, odnosno redovno, kao i mogućnost pohađanja programa specijalizacije.

U principu je potpuno svejedno za koji vid edukacije da se odlučite, jer ćete steći po završetku pohađanja izabranog programa diplomu za konkretno zanimanje, a taj dokument je pravno priznat. Jednostavno rečeno, to znači da imate potpuno pravo da se obratite nadležnima u Nacionalnoj službi za zapošljavanje, koji će zatim u skladu sa pravilima upisati da posedujete taj dokument. Naravno da tom prilikom morate ispoštovati sve zakonom propisane norme, što znači primarno da morate imati otvoren radni dosije u okviru te službe.

A da biste poboljšali svoju radnu biografiju, valjalo bi da u nju upišete podatak da ste postali vlasnik diplome za jedno od medicinskih zanimanja.

Potrebno je da kontaktirate zaposlene u najbližoj poslovnici Akademije Oxford, kako biste se informisali o detaljima, koji su vezani za program za koji ste zainteresovani. Naročito je važno da se dodatno informišete o pohađanju programa specijalizacije, a u slučaju da prethodno imate stečenu diplomu za zanimanje četvrtog stepena u toj struci, jer će vam to sigurno pomoći da povećate šanse za pronalazak zaposlenja kako na području naše zemlje, tako isto i van njenih granica.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *