Kako da naučite švedski jezik i steknete sertifikat

Smatra se da nije dobro navoditi koji su jezici okarakterisani kao „teški“, a koji ne toliko komplikovani za učenje. Zapravo od osobe do osobe zavisi da li će u učenju nekog jezika uživati i smatrati ga jednostavnim ili će to za nju biti posebno zahtevan posao.

Iako ne bi trebalo to navoditi, činjenica je da gramatika određenih jezika dovodi do toga da se oni zaista i karakterišu kao teški ili laki za učenje. Jedan od jezika, koji se smatra posebno kompleksnim jeste i švedski, a kojim se u celom svetu koristi oko 9 miliona ljudi.

Švedski jezik

Zvanično se ovaj jezik koristi naravno u Švedskoj, ali i u Finskoj, te je jedan od zvaničnih jezika Evropske Unije. Spada u grupu germanskih jezika, a podgrupa kojoj pripada su takozvani severnogermanski jezici.

Interesantan je podatak da je ovaj jezik izuzetno blizak sa norveškim i danskim, pa iz tog razloga izvorni govornici ova tri jezika nemaju nikakvih poteškoća u sporazumevanju.

Osnovne karakteristike ovog jezika na prvi pogled ne zvuče tako kompleksno, jer postoje samo 2 padeža u švedskom i to nominativ i genitiv, a od rodova su prisutni zajednički i neutralni. Međutim, ono što se smatra posebno otežavajućom okolnošću prilikom učenja švedskog jezika jesu deklinacije, odnosno promene imenica i imeničkih reči, a kojih ima ukupno pet.

Sem toga, razlog zbog koga se švedski jezik od strane mnogih smatra kompleksnim za učenje jeste i ortografija. Naime, pravopis ovog jezika je vezan za izgovor reči koji je bio prisutan ranije, tako da postoje određene razlike u pisanju i izgovoru.

Kada se govori o standardnom švedskom jeziku, onda se misli na jezik koji se može čuti u glavnom gradu ove zemlje, Stokholmu. Formalna standardizacija švedskog jezika je izvršena tokom 20 – og veka, a reforma pravopisa je izvršena 1906. godine.

Kako naučiti švedski jezik?

Potpuno isto kao i za sve ostale jezike, tako isto i za ovaj postoje samo dva načina za učenje, koja su opšteprihvaćena i koja se najčešće u praksi i primenjuju.

Kao što se pretpostavlja, prvi način jeste da samostalno pokušate da savladate ovaj jezik. Druga opcija podrazumeva da upišete kurs švedskog jezika u nekoj specijalizovanoj obrazovnoj instituciji.

I jedna i druga opcija imaju i određene prednosti, ali i određene mane.

Obično ukoliko se zadovoljavate opštim znanjem nekog jezika, može da bude dovoljno da ga učite samostalno. Ali tu se uvek dovodi u pitanje kvalitet naučenog, zato što vi praktično prethodno niste imali dodira sa tim jezikom, pa samim tim nećete moći ni da prepoznate kada grešite u izgovoru primarno. Naravno da nije nemoguće da bilo koji jezik naučite i samostalno, ali tu uvek postoji zadrška koja je vezana za upornost pojedinca, jer se vrlo često desi da mnogi prilikom prvih poteškoća odustanu od učenja. Isto tako je važno naglasiti i da ni u jednom slučaju ne može biti kvalitet naučenog isti kao kada vam znanje određenog jezika prenose stručnjaci, koji su zaposleni u školama stranih jezika i koji su zaduženi da drže edukaciju. Ali, to ne znači da ne bi trebalo da pokušate, ukoliko vam ne odgovara ili možda nemate mogućnosti da pohađate obuku.

U većini slučajeva je preporučljivija obuka i kurs švedskog jezika i to u okviru proverenih obrazovnih institucija. Kada kažemo proverene, mislimo na specijalizovane škole jezika, u kojima su zaposleni stručnjaci koji imaju dovoljno iskustva u radu i, naravno znanja. A ako su još u pitanju i izvorni govornici, kao što je to slučaj sa većinom profesora koje zapošljava škola stranih jezika Akademije Oxford, onda je to pun pogodak.

S obzirom na to da pomenuta škola, kao i većina drugih funkcioniše po pravilima, koja su u skladu sa Zajedničkim evropskim referentnim okvirom za jezike, poznatim kao CEFR (The Common European Framework for languages), polaznici nastavu pohađaju na željenom nivou. Reč je o tome da ovaj jezički okvir predviđa postojanje ukupno šest nivoa znanja švedskog ili bilo kog drugog stranog jezika. A nivoi se kreću od A 1, koji je osnovni, preko nivoa B grupe, koji su niži i viši srednji, pa do nivoa C grupe, to jest C 1 i C 2, a koji su niži i viši napredni nivo znanja bilo kog jezika.

Samim tim što kurs i obuka švedskog jezika podrazumeva postojanje ovih nivoa, potrebno je da kandidati koji već imaju određeno znanje pomenutog jezika pristupe i zvaničnom testiranju u ovoj školi. Napomenućemo i to da na više od 30 lokacija postoji škola švedskog jezika u našoj zemlji, tako da bi trebalo zainteresovani da kontaktiraju najbližu i informišu se o svim potrebnim detaljima.

Ipak, nemojte misliti da je dovoljno da samo upišete kurs švedskog jezika, jer to nije istina. Neprekidna vežba i dodir sa stranim jezikom će učiniti da vrlo brzo savladate sve prepreke i da počnete njime da se u praksi i koristite.

A pošto sve to učinite, možete aplicirati za sticanje jednog od najpoznatijhih sertifikata o poznavanju švedskog jezika, koji je poznat kao Swedex. Na svu sreću, nećete morati da se mučite, kako biste pronašli ovlašćeni test centar, ako izaberete opciju pohađanja kursa u pomenutoj školi stranih jezika.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *