Kako izabrati pravu školu stranih jezika

Svedoci smo koliko dobro urađena reklama privlači pažnju potencijalnih klijenata, tako da se neretko događa da nam se obraćaju osobe zainteresovane za učenje stranih jezika koje su imale prilike da iskuse na svojoj koži da dobra reklama ne znači nužno i visok kvalitet usluge, te da ne mora biti baš u potpunosti istinita.

Upravo zato smo i odlučili da svakome koga interesuje škola stranih jezika, te želi da savlada neki jezik ili već stečena znanja podigne na viši nivo u velikoj meri olakšamo postupak pronalaženja odgovarajuće institucije, odnosno da mu odgovorimo na pitanje kako izabrati pravu školu stranih jezika?

Pre nego što donesete konačnu odluku …

Budući da su mnogi svesni činjenice da znanje stranih jezika igra ključnu ulogu ne samo u poslovnoj sferi, već i u svakodnevnom životu, te da je i velika potražnja za govornicima brojnih stranih jezika, gotovo na svakom koraku možete videti vrlo uspešno kreirane reklame za brojne kurseve različitih stranih jezika.

Ali, kao i u svakom poslu, tako i u ovom postoje one institucije koje svoj posao obavljaju maksimalno profesionalno i posvećeno, kao što postoje i one koje ne posluju na takav način. A upravo tu poverenje zainteresovanih za učenje može vrlo lako da bude izigrano ukoliko ne posvete dovoljno vremena pažljivom odabiru one škole stranih jezika koja vodi računa o ispunjenju osnovnog cilja, odnosno koja upravo polaznike i njihove zahteve stavlja na prvo mesto.

Jedna od najčešćih obmana se odnosi na one oglase u kojima se svima koji su zainteresovani da nauče neki jezik nudi mogućnost da to učine gotovo preko noći, što je, sasvim jasno nemoguće. Isto tako, ima i onih institucija koje nastoje da primamljivom ponudom privuku pažnju zainteresovanih, a zapravo im ne nude uopšte kvalitetnu nastavu.

Zato, ako želite da izaberete upravo onu školu stranih jezika koja se smatra najboljom i koja će moći da ispuni vaša očekivanja, preporuka je da pre donošenja konačne odluke izvršite određenu vrstu istraživanja.

Dakle, valjalo bi na prvom mestu da se podrobno raspitate o poslovanju određene institucije, te da saznate od kada posluje, koje sve jezike ima u ponudi, odnosno da li su kursevi i obuke koje organizuje usklađeni sa pravilima koja se odnose na Zajednički evropski referntni okvir za jezike – CEFR (The Common European Framework for languages), te da li je nastava prilagođena uzrastu i prethodno stečenim znanjima polaznika.

Iako vam to možda ne zvuči važno na prvi pogled, analiza koju vršite bi trebalo da bude usmerena i na odnos fonda časova i cene, a svakako mora da obuhvati i informisanje o predavačima i nastavnom materijalu. Valjalo bi i da saznate na koji način konkretna škola stranih jezika organizuje nastavu, to jest da li se podrazumeva samo grupna ili postoji individualna obuka i kurs za željeni jezik, odnosno da li u ponudi ima i nastavu u paru (poluindividualna), te da li se nudi mogućnost da izabrani kurs pohađate online, jer su to sve prednosti od kojih ćete itekako imati koristi.

Pored svega pomenutog bi trebalo da prilikom kontakta sa zaposlenima u školi koju razmatrate saznate i ko obezbeđuje nastavni materijal, odnosno da li je on uračunat u cenu, te da zatražite informacije i o udžbenicima koji se za nastavu koriste. Izuzetno je važno i da dobijete tom prilikom informaciju da li je konkretna škola stranih jezika akreditovana od strane nadležnih državnih institucija, odnosno da pitate da li će vam po završetku pohađanja izabrane obuke omogućiti da steknete i validan dokaz o tome, to jest sertifikat.

Šta treba izbegavati?

Iako je vrlo nezahvalno odgovarati na ovakvo pitanje, naglasićemo da je najvažnije da se ne povedete za reklamom ili nekom porukom koja odvlači pažnju sa konkretne teme.

U želji da pridobiju što više polaznika, mnoge škole se odlučuju da pribegnu različitim marketinčkim trikovima, ali vaš zdrav razum će sigurno moći da proceni koja institucija to čini, a koja ne.

Svakako je najbitnije da dobro analizirate sve informacije koje su vam dostupne, pa da tek onda donsete odluku koja je to škola stranih jezika čiji uslovi i način organizovanja, ali i cena obuka i kurseva odgovaraju vašim potrebama i zahtevima.

Kako izabrati najbolju školu stranih jezika?

Na kraju, odgovor na pitanje kako izabrati najbolju školu stranih jezika glasi: ako učinite sve što je prethodno predloženo i pažljivo analizirate dobijene informacije, ne sumnjamo da ćete vrlo lako doći do zaključka koja je to škola stranih jezika koja može na najbolji mogući način da odgovori na vaše zahteve.

Nemojte se rukovoditi činjenicom da povoljna cena nužno znači da je i kvalitet na nižem nivou, budući da naša škola posebno vodi računa i o aktuelnoj ekonomskoj situaciji u zemlji, te da nastoji svakome ko je zainteresovan da priušti nastavu izabranog jezika čija cena je primerena primanjima prosečnog građanina Srbije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *