Kako naučiti reči stranog jezika?

Naravno da samo kursevi i obuke stranih jezika nisu dovoljni da bismo stekli adekvatno znanje, već je neophodno tom prilikom stečeno znanje neprekidno nadograđivati.

Nakon što završimo pohađanje edukacije određenog jezika, mi imamo nivo znanja koji je tome primeren, a ukoliko zaista želimo da se koristimo tim jezikom u budućnosti, potrebno je da svakodnevno učimo nove reči, te da nastojimo da sa tim jezikom budemo što češće u dodiru.

Kako naučiti reči stranog jezika?

 

Jasno je da ne postoji čarobni štapić za učenje konkretnog jezika, već je potreban trud i rad, kao i adekvatan odabir edukacije.

Na više od 20 lokacija, Obrazovni centar Akademije Oxford ima otvorene poslovnice, a svaka obuka i kurs stranog jezika je usklađena sa pravilima koja podrazumeva CEFR (The Common European Framework of Reference for languages), tako da polaznici stiču znanja tog jezika na nivoima od A1 do C2. Međutim, to je mahom samo pasivno znanje, ukoliko se ne razvija i ako ta osoba ne nastavi da odabrani jezik uči i govori, odnosno piše.

Upravo iz tog razloga se iznosi opšta preporuka da svakoga dana treba makar od dve do pet novih reči naučiti, a što uopšte nije komplikovano, ukoliko želite da taj jezik usavršite.

Za sve one koje interesuje kako naučiti reči stranog jezika, postoji vrlo jednostavno rešenje, a ono podrazumeva da učite stihove omiljenih pesama, jer ćete na taj način svakodnevno naučiti i po neku do tada nepoznatu reč.

Svakako da postoje i drugačiji načini, a što sve isključivo zavisi od toga na kom nivou poznajete konkretni jezik.

Ukoliko ste u mogućnosti da čitate časopise, novine ili knjige na tom jeziku, onda je to odličan trening, jer će vam omogućiti da brojne, do tada nepoznate reči, naučite.

U zavisnosti od toga o kom jeziku se radi, odnosno koliko je on kompleksan, će zavisiti i način koji budete odabrali.

Definitivno je najbolja opcija, a ukoliko ste u mogućnosti, da stupite u kontakt sa osobama kojima je to maternji jezik, te da sa njima svakodnevno komunicirate. Upravo na taj način ćete svoje znanje dopunjavati, učićete nove reči i izraze, a istovremeno i ispravljati greške u govoru ili pisanju.

Nemojte se zadržati samo na ovim preporukama, jer postoji još mnogo ideja za to, kako da svoj vokabular u najvećoj mogućoj meri proširite, odnosno da znanje određenog jezika podignete na viši nivo.

Ne zaboravite da je gledanje filmova i serija na tom jeziku uvek dobra opcija, ali i slušanje radija, te gledanje televizijskog programa, odnosno traženje mnogih drugih načina koji će vam omogućiti da budete u neprekidnom dodiru sa jezikom koji ste odabrali da naučite.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *