Kako proširiti vokabular

Koliko je važno savladati osnove gramatike nekog stranog jezika, toliko je, ako ne još i bitnije, učiti nove reči, te neprekidno proširivati vokabular.

Naravno da je znanje stranog jezika ograničeno ukoliko nismo stalno u dodiru sa njim, pa je upravo za povećanje broja reči posebno važno nastojati koliko god je moguće biti u kontaktu sa tim jezikom.

Srećom, u današnje vreme kada su dostupne mnoge tehnološke mogućnosti, to je mnogo lakše nego ranije.

Prvo i osnovno što će vam omogućiti da dodatno proširite vokabular jeste da slušate muziku na tom jeziku. Trebalo bi da se potrudite i da razumete tekstove tih pesama, te da nastojite reči koje do tada niste znali, da prihvatite.

U zavisnosti od toga na kom nivou znate određeni jezik će zavisiti i da li ste u mogućnosti na njemu da čitate časopise, tekstove ili književna dela. Ukoliko to jeste slučaj, onda će vam sigurno to pomoći da povećate broj reči koje poznajete.

Takođe u zavisnosti od nivoa znanja, možete se odlučiti da gledate televizijske emisije različite tematike, kao i serije i filmove. Tom prilikom je poželjno da izbegnete korišćenje titlova, te da pokušate sami da razumete o čemu se radi.

Naravno da je uvek najbolji način za napredak u korišćenju novih reči određenog stranog jezika da budete u kontaktu sa osobama, kojima je on maternji. Ukoliko niste u mogućnosti da otputujete u tu zemlju, uvek se možete odlučiti za varijantu upoznavanja izvornih govornika tog jezika preko društvenih mreža i ostalih savremenih sredstava komunikacija. Valjalo bi i da njima napomenete da vam je potrebna pomoć u učenju, jer će se sasvim sigurno svako od njih potruditi da vam izađe u susret i tako vam olakša sticanje novih znanja.

U slučaju da određeni jezik poznajete na nekom od viših nivoa, preporuka je da svakodnevno rešavate ukrštene reči, a naročito je važno da naučite da razumete kako je koja reč u kom kontekstu upotrebljena. A u tome će vam pomoći i čitanje ne samo književnih dela, nego i časopisa bilo koje vrste, ali i dnevnih novina i stručnih tekstova.

Bez obzira koji od navedenih načina budete izabrali za proširenje vokabulara, imajte na umu da je najvažnije vežbati. Prema istraživanju, svaku novu reč je potrebno ponoviti 15 puta da bi ona mogla u budućnosti da bude korišćena, što svakako treba imati na umu prilikom učenja. Naravno da broj ponavljanja zavisi i od koncentracije svakog pojedinca i od same reči, odnosno od njene kompleksnosti.

Ukoliko imate problem sa prihvatanjem novih reči, preporuka je da je pamtite po asocijaciji na one pojmove, koje ste već savladali.

Dakle, nakon svega navedenog, jasno je da postoji mnogo načina za proširenje vokabulara, a podrazumeva se da će svako od nas izabrati upravo onaj, koji mu u datom momentu bude najviše odgovarao.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *