Ko ima pravo da stekne LCCI sertifikat?

Ko ima pravo da stekne LCCI sertifikat?

 

Za čuvene Kembridž sertifikate su, vrlo verovatno svi čuli. U pitanju su međunarodno priznati dokumenti, kojima se dokazuje nivo poznavanja engleskog jezika. Naravno da postoje i mnogi drugi svetski priznati sertifikati, kojima se isto može dokazati na kom nivou kandidat poznaje engleski jezik.

A jedan od tih sertifikata i daleko poznat LCCI.

 

Šta je LCCI sertifikat?

 

Privredna komora Londona je zadužena za izdavanje ovog prestižnog, međunarodno priznatog dokaza o nivou znanja engleskog jezika.

Poznat je podatak da LCCI sertifikat (London Chamber of Commerce and Industry) mogu dobiti stanovnici više od čak 80 zemalja u celom svetu. Čak zvanični podaci pokazuju i da na godišnjem nivou više od skoro pola miliona ljudi apliciraju za polaganje ispita, a sa ciljem sticanja tog međunarodno priznatog sertifikata.

Na svu sreću, sertifikat je dostupan i na području Republike Srbije. Naime, jedan od zvanično ovlašćenih ispitnih centara u našoj zemlji jeste i Akademija Oxford. A kako je u pitanju institucija, koja na više od čak 35 lokacija u zemlji ima predstavništva, to praktično govoreći, svaki građanin Srbije ima pravo da izvrši prijavu za polaganje specijalizovanog ispita i da vremenom postane vlasnik nekog od LCCI sertifikata.

Jedino ograničenje koje je navedeno jeste da ispite za sticanje ovih sertifikata mogu polagati svi oni kandidati, kojima engleski jezik nije maternji.

Ne samo da zainteresovani imaju mogućnost da polažu ispite i steknu standardni LCCI sertifikat, već su u ponudi i specijalizovani ispiti, koji su namenjeni proveri poznavanja engleskog jezika u poslovnoj sferi. Takošđe, London Chamber of Commerce and Industry organizuje i specijalizovane ispite za najmlađe kandidate, ali i za seniore.

Sem toga dostupan je i sertifikat o nivou znanja engleskog jezika u turizmu, zatim u oblasti trgovine i računovodstva. Zainteresovani imaju mogućnost i da provere svoje znanje engleskog jezika, te steknu sertifikat koji će im omogućiti da predaju ili engleski jezik kao strani ili kao poslovni.

 

Zašto je LCCI sertifikat tako atraktivan?

 

Iako su mnogi pre čuli za čuveni Cambridge sertifikat, kompanije koje su svetski poznate i koje vode računa o svom poslovnom imidžu itekako cene svoje zaposlene, koji su stekli neki od LCCI sertifikata.

Zato ne bi trebalo uopšte da budete iznenađeni ukoliko prilikom apliciranja za posao u nekoj svetski poznatoj kompaniji imate obavezu da priložite i neki od poznatih sertifikata o nivou poznavanja engleskog jezika. Možete biti potpuno uvereni da će vam najpre u poslovnoj sferi tražiti neki od LCCI sertifikata, a neretko se događa da je kao zahtev navedeno i posedovanje Kembridž sertifikata. U svakom slučaju, bilo koji dokaz da imate od pomenutih, a da na određenom nivou poznajete engleski jezik, sasvim ćete sigurno biti u prednosti nad mnogim drugim kandidatima, koji konkurišu na isto radno mesto, a koji nisu polagali ispite, te stekli neki od pomenutih sertifikata o nivou poznavanja engleskog jezika.

Međutim, ne mora to da bude primaran razlog, zbog koga ćete se odlučiti da polažete neki od ispita i sticanje LCCI sertifikata. Sasvim je sigurno da će vam to u određenom trenutku značiti za pronalaženje boljeg posla, ali istovremeno ćete imati priliku i da radite na sebi na najbolji mogući način.

Da napomenemo i to da su LCCI sertifikati, usklađeni sa nivoima, koje podrazumeva trenutno aktuelni jezički standard, to jest takozvani CEFR (The Common European FRamework for languages). Naravno da se to odnosi na osnovne sertifikate, dok su specijalistički drugačije definisani i sa detaljima će biti upoznato svako zainteresovano lice.

A ukoliko neko ima potrebu da stekne ovaj sertifikat, ali ne poseduje dovoljno predznanje engleskog jezika, Akademija Oxford i u tom slučaju nudi odlično rešenje. Naime, zainteresovanima je na raspolaganju pripremna obuka i kurs engleskog jezika za polaganje LCCI ispita, odnosno za kasnije sticanje istoimenog sertifikata. Kroz pažljivo osmišljene programe pripreme će kandidati imati prilike da se upoznaju sa tematikom i zahtevima ispita, te će ih i stručni tim ove škole jezika na najbolji mogući način pripremiti za polaganje.

 

Ne postoji bolji način da uložite u svoje znanje, nego da se dodatno obrazujete. A samim tim što je poznavanje engleskog jezika u današnje vreme imperativ, LCCI sertifikati vam stoje na raspolaganju u okviru zvanično ovlašćenog test centra u Srbiji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *