Do koje granice čovek može samostalno savladati strani jezik?

Iako možda nije u potpunosti logično, ne može se osporiti činjenica da mnogi pojedinci smatraju da bilo koji strani jezik mogu potpuno samostalno savladati. Naravno da ako upitate profesore stranih jezika, odnosno osobe koje su u tom segmentu stručne, oni ne mogu biti sa tim saglasni.

Naime, radi se o tome da postoje određene granice do kojih svaki pojedinac može savladati neki strani jezik potpuno samostalno, ali se postavlja i pitanje koliko je to znanje kvalitetna i primenljivo.

 

Do koje granice čovek može samostalno savladati strani jezik?

 

Nemojte ni u kom slučaju pomisliti da je naša želja ovom prilikom da vas ubeđujemo da je neophodno da pohađate specijalizovanu edukaciju stranog jezika, već jednostavno želimo da sagledamo sve aspekte, posle čega će se zaključak nametnuti sasvim logično.

Radi se o tome da je svaka obuka i kurs stranog jezika osmišljena tako da omogući kandidatima vrlo jednostavno usvajanje predviđenih znanja, što će vremenom dovesti do savladavanja konkretnog jezika.

Uz to bi trebalo dodati i informaciju da škola stranih jezika Akademije Oxford prilikom organizacije nastave maksimalno poštuje pravila, koja navodi trenutno važeći jezički okvir, odnosno standard, poznat kao CEFR (The Common European Framework for languages).

Zapravo sve to znači da kandidati bilo kojoj strani jezik uče postepeno, odnosno na osnovu precizno definisanih nivoa, kojih po pomenutom u okviru ima ukupno šest, te tako polako uče osnove jezika, koje kasnije u skladu sa važećim nastavnim programom na najbolji mogući način i nadograđuju.

Zahvaljujući takvom principu rada, ova škola stranih jezika je postala jedna od najpoznatijih prvenstveno po kvalitetu, odnosno po znanju koje kandidat stiče nakon završenog kursa.

Ipak, sasvim je očekivano da mnogi smatraju da je to gubljenje vremena i novca, te se odlučuju da samostalno pokušaju da savladaju neki strani jezik. Naravno da je tom prilikom neophodno da ulože mnogo više vremena i truda, a postavlja se i pitanje u kojoj meri je znanje stečeno na taj način kvalitetno.

Iako postoje brojne internet platforme, koje nude opciju potpuno besplatnog učenja različitih stranih jezika, činjenica je da su mnogi ljudi skloni da samo započnu, a da posle teško nastave da stiču znanja tog jezika. Ipak, naravno da ima i onih koji su uporniji, pa uspeju u određenoj meri da konkretni strani jezik savladaju samostalno. Upravo tu dolazimo do poente, jer znanje koje prenose stručnjaci, odnosno profesori stranog jezika ni u kom slučaju ne može da bude po kvalitetu isto kao znanje koje će neko steći putem bilo koje onlajn platforme, a kroz samostalno učenje tog jezika.

Sve to, ni u kom slučaju ne znači da ne treba pokušati sa tom opcijom, a ukoliko smatrate da su kursevi i obuke stranih jezika potpuno nepotrebni u vašem slučaju. Gotovo da smo sasvim sigurni da ćete vrlo brzo shvatiti da strani jezik nije baš tako lako učiti samostalno, što svakako ne znači da ne treba da pokušate.

Brojni stručnjaci koji su ovu temu istraživali su saglasni u tome da postoji određeni nivo znanja, koji svako može steći ukoliko odluči da bilo koji strani jezik savlada potpuno samostalno. Međutim, to je obično osnovni nivo, budući da su u praksi primećeni vrlo retki slučajevi osoba koje su uspele da stignu čak do nivoa B grupe, prema pomenutom jezičkom okviru, a koje su odlučile da samostalno savladaju neki strani jezik.

Zato i jeste opšta preporuka svakome, ko želi zaista da nauči bilo engleski, francuski ili italijanski, bilo grčki, španski ili ruski, odnosno ma koji drugi strani jezik, da se ipak odluči za opciju pohađanja stručnih edukacija, a ako zaista ima želju da taj jezik progovori. Naime, treba imati na umu da je pasivno znanje jezika jedna stvar, a aktivno korišćenje tog znanja nešto sasvim drugo. Dakle, ako želite samo da naučite neki strani jezik, da biste mogli da se pohvalite time u društvu, onda sasvim slobodno možete samostalno odlučiti da ga učite. Međutim, ukoliko tim jezikom imate želju i da se koristite u praksi, definitivno je jedina opcija da upišete kurs stranog jezika, koji vode dokazani stručnjaci u tom poslu. Na taj način ćete moći da primenjujete stečena znanja, te da i pisano i u usmenoj varijanti komunicirate sa izvornim govornicima konkretnog jezika.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *