Koji strani jezici su najlakši za učenje?

Ako možete da zamislite jedan univerzalni jezik, kojim bi svi ljudi mogli da se sporazumevaju i koga svi doživljavamo kao odskočnu dasku kada razmišljamo kako bi se snašli u inostranstvu, onda je to sigurno engleski jezik. Većina istraživanja koja su imala za svoj cilj da utvde koji jezici su najlakši, a koji najteži za učenje, engleski jezik uopšte i ne spominju, jer ga uzimaju kao maternji jezik i upravo u odnosu na njega upoređuju koliko osobama treba vremena da savladaju određene strane jezike.

Američki Institut za strane jezike je sproveo detaljnu analizu koje jezike je najteže a koje najlakše naučiti, pri čemu su uzimali u obzir vreme koje je ljudima potrebno da bi ga naučili. Oni su naglasili da je vreme potrebno za učenje nekog stranog jezika individualna stvar i da na to utiču različiti faktori: koliko je taj strani jezik sličan maternjem ili nekom drugom jeziku koji osoba govori, koliko je strani jezik kompleksan, koliko vremena osoba posvećuje učenju, na koji način uči i koliko je motivisana.

Obradom dobijenih podataka i uzimajući u obzir ove faktore, utvrđeno je da su jezici koji se najlakše uče: španski, portugalski, francuski, italijanski, rumunski, holandski, afrikans (jezik južnoafričke regije) i norveški. Za dostizanje naprednog nivoa znanja ovih jezika, onima čiji je maternji engleski, potrebno je u proseku od 23 do 24 nedelje, odnosno između 575 i 600 sati aktivnog učenja. Za neke jezike iz ove grupe nam je jasno zašto se najlakše uče (na našim područjima): italijanski zbog svoje milozvučnosti i pozivanja na pesmu; španski zbog serija koje su, sada već, starije generacije pratile; francuski zbog uvek potrebne romantike u svakodnevnom životu. Za ostale budite maštoviti pa pronađite vaše argumente.

Nemački jezik se ubraja u posebnu kategoriju jezika po svojoj težini i dolazi posle ove grupe najlakših. Za napredni nivo znanja nemačkog jezika potrebno je oko 30 nedelja učenja, tj. 700 sati. Mada, u sadašnjem trenutku društvenih promena, svedoci smo kako motivacija utiče da se nemački jezik savlada i za kraće vreme, kada se pokaže kao nužnost.

Grupa srednje teških jezika, koji se dosta razlikuju od engleskog, su srpski, hindi, ruski, vijetnamski, turski, poljski, tajlandski, grčki, hebrejski i finski. Za učenje ovih jezika do naprednog nivoa, potrebno je oko 44 nedelje ili 1.100 sati učenja. Sigurno ste od stranaca čuli kako je srpski jezik „dosta težak“ zbog svoje gramatike i pravopisa, a ovo istraživanje to i potvrđuje. Ponosno stojimo pored starih i tradicionalnih jezika i pariramo svojom kompleksnošću, pa svako ko ga nauči može da bude ponosan na svoje postignuće.

Ipak, najviše truda zahteva učenje jezika kao što su arapski, japanski, kineski i korejski.  Za dostizanje naprednog nivoa znanja ovih jezika u proseku treba oko 88 nedelja, što je 1,69 godina, odnosno 2.200 sati provedenih učeći. Ne dajte se uplašiti, razmislite koliko samo vremena „izgubite“ sanjajući. Znanjem ovih jezika i vi možete postati egzotična pojava u vašem okruženju.

Ne postoji pogrešan motiv kada je učenje stranih jezika u pitanju. Obogatiće vaš život, dovešće do razvoja novih nervnih struktura i podmladiti moždane funkcije, a uvek može da bude i ulaznica za neki bolji svet… Mislim da se najbolje mašta vašim jezikom snova – izaberite ga slobodno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *