Koliko je vremena potrebno da se savlada strani jezik?

Pitanje na koje odgovor žele da dobiju mnogi, koji odluče da uče neki strani jezik, a koje je sasvim logično jeste koliko je potrebno vremena da se savlada strani jezik?

Naravno da svako ko se ozbiljno bavi učenjem nekog jezika ili ko je zaposlen na mestu predavača neće želeti uopšte da vam odgovori na to pitanje, zato što univerzalan odgovor ni u kom slučaju ne postoji.

Zato ćemo prvo razmotriti to šta, zapravo znači znati određeni jezik? Da li se to odnosi na znanje ortografije ili na posedovanje gramatičkih znanja nekog jezika ili jednostavno na poznavanje svakodnevne komunikacije.

Ukoliko upitate ljude koji žive u nekoj drugoj zemlji da li znaju određeni jezik, gotovo je sigurno da će vam odgovoriti da ga znaju, jer se mogu snaći u različitim, svakodnevnim situacijama sa izvornim govornicima. Sa druge strane, ukoliko pitate nekog lingvistu ili filologa da li zna bilo koji strani jezik, gotovo sigurno će vam odgovoriti da je jezik živ i da se neprekidno menja, tako da je praktično nemoguće i maternji jezik znati u potpunosti, a posmatrano sa lingvističke strane.

Da biste bili sigurni u to da ste odabrali pravu školu stranih jezika, odnosno adekvatnog predavača, upitajte ga koliko je vremena potrebno da se savlada strani jezik i na osnovu njegovog odgovora ćete znati da li se radi o stručnjaku ili ne.

Naravno da svi mi, manje ili više znamo određene strane jezike, pošto smo u mogućnosti da nesmetano pisano i usmeno komuniciramo sa izvornim govornicima tog jezika, odnosno da se snađemo u mnogim situacijama, a u zemljama u kojima se određeni jezik koristi. Međutim, postavlja se pitanje da li je to zaista pravo znanje bilo kog jezika.

Zato se nemoj se opterećivati time koliko je vremena potrebno da se savlada strani jezik, već nastojte da ga učite neprekidno, te da sa njim u dodiru budete što je više moguće. Srećom, u današnje vreme postoje mnogobrojne mogućnosti i na internetu, tako da možete vrlo lako i brzo da steknete osnovna znanja bilo kog stranog jezika.

Podrazumeva se da je škola stranih jezika svakako uvek bolji izbor, ali isključivo ukoliko su kursevi i obuke koje ona ima u ponudi prilagođene nivoima zvanično priznatog jezičkog standarda, poznatog kao CEFR (The Commom European Framework for languages), odnosno ukoliko nastavu drže iskusni stručnjaci, a kojima je to maternji jezik.

Ne oklevajte da počnete da učite željeni strani jezik, jer ćete na taj način kvalitet svog života sigurno u budućnosti unaprediti i upravo tako uticati značajno i na povećanje šansi da pronađete mnogo bolji posao, jer je dobro poznato da znanje bilo kog stranog jezika može da vam otvori brojna vrata širom sveta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *