Koliko vremena na dnevnom nivou je optimalno za savladavanje stranog jezika?

Ako ste konačno doneli odluku da naučite bilo koji strani jezik, a bez obzira na dnevne obaveze, kojima smo uglavnom svi opterećeni u manjoj ili većoj meri, onda je to zaista za svaku pohvalu. Potpuno je svejedno, u principu da li je u pitanju obuka i kurs stranog jezika koji ste odlučili da pohađate u okviru neke specijalizovane obrazovne institucije ili želite da pokušate samostalno da naučite taj jezik, sasvim sigurno je najvažnije da ste tu odluku doneli i počeli sa učenjem jezika.

 

Koliko vremena na dnevnom nivou je optimalno za savladavanje stranog jezika?

 

Da bismo mogli da damo kakav – takav odgovor na ovo pitanje, moramo najpre pomenuti da apsolutno niti jedan strani jezik, bez obzira koliko godina ga učili i govorili, ne možete poznavati tako dobro kao svoj maternji, a u smislu da ne možete biti upućeni baš u sve finese. Iz tog razloga je gotovo smešno slušati ljude koji se hvale time da su taj i taj jezik savršeno naučili za mesec dana, godinu dana ili 10 godina.

Kada smo to razjasnili, moramo uzeti u obzir i dnevne obaveze svakoga od nas, a bez obzira da li su u pitanju kursevi i obuke stranog jezika kroz koje stičete znanja ili to radite samostalno. Čak i ako je reč o prvoj opciji, to podrazumeva nekoliko časova nedeljno, što sasvim sigurno nije dovoljno da biste određeni jezik što bolje naučili.

Zato i ne bi trebalo da vas brine koliko vremena na dnevnom nivou je optimalno za savladavanje stranog jezika, jer to najpre zavisi od čoveka do čoveka, ali i od toga koji jezik ste odlučili da učite. Na primer, ako se odlučite za kurs engleskog jezika, pretpostavljamo da vam neće biti mnogo vremena dnevno potrebno da biste stekli znanje koje predviđa program, a primarno zato što je engleski jezik manje – više svuda prisutan. Sa druge strane, ukoliko odlučite da učite, na primer norveški ili mađarski, te grčki ili turski jezik, odnosno bilo koji sa kojim nemate baš svakodnevno dodira i koji se donekle smatra složenijim, vrlo je verovatno da će vam biti mnogo više vremena potrebno u toku dana da pređete gradivo, pa samim tim će vam biti neophodno i više vremena da taj jezik naučite.

Srećom, postoji nešto što svako može učiniti ukoliko zaista želi da određeni strani jezik nauči, a bez obzira da li odluči da pohađa edukaciju u okviru škole stranih jezika Akademije Oxford ili to čini kroz privatne časove, odnosno samostalno.

Naime, stručnjaci su došli do saznanja da bez obzira koliko vremena imate na raspolaganju za učenje određenog stranog jezika, sve to nije dovoljno ukoliko to ne činite svakoga dana. Dakle, ako zaista želite u budućnosti da se služite određenim jezikom neće biti dovoljno da odete na čas i vratite se kuci, te zaboravite do narednog puta šta ste učili. Bitno je da svakoga dana makar po koji sat budete u dodiru sa konkretnom materijom, a na način koji je vama najprihvatljiviji u datom momentu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *