Najlepši gradovi Evrope

Kako je vrlo nezahvalno napraviti listu gradova, koji se smatraju najlepšim na području Evrope, to na samom početku moramo naglasiti da smo se prilikom kreiranja ove liste isključivo rukovodili ličnim stavom autora teksta. Naravno da ima još dosta i većih i manjih evropskih gradova, koji svakako zaslužuju da se nađu na ovakvoj listi, ali ona ovog puta izgleda ovako:

 

  1. Atina, Grčka

 

Prestonica Republike Grčke, kolevka civilizacije, grad boginje Atine definitivno zaslužuje da se nađe na listi najlepših gradova Evrope.

Izuzev čuvenog Akropolja i hrama Partenona, te Erehtejona, Atinu krasi i boemska četvrt Plaka, zatim njen stari deo Anafjotika i nadaleko čuveni vidikovac, koji je smešten na brdu Likavitos.

 

  1. Pariz, Francuska

 

Osim po Monmantru i Ajfelovom tornju, prestonica Francuske, grad Pariz je poznat i po Trijumfalnoj kapiji, ali i muzeju Luvr.

Za njega važi krilatica da je grad ljubavi, a nadomak Luksemburškog zamka se na pariskoj reci Seni nalazi i most ljubavi, koji je jedna od turističkih atrakcija.

 

  1. Venecija, Italija

 

Da li zbog njenog položaja i autentičnosti, te zanimljivih mesta, tek italijanski grad Venecija važi za jedan od najromantičnijih evropskih gradova.

Takođe je poznata i kao kraljica Jadrana, ali i Grad kanala, te Serenissima. Posebno je zanimljivo posetiti je u vreme velikog venecijanskog karnevala, koji okuplja veliki broj učesnika i gostiju iz celog sveta.

 

  1. Beč, Austrija

 

Kažu da je prestonica Austrije najzanimljivija za posetu u vreme Božićnih i novogodišnjih praznika, ali je sasvim sigurno da je Beč interesantan u svako doba godine.

Ne samo da možete uživati u poseti čuvenom dvorcu Šenbrun, već možete uživati i u ukusima čuvenog specijaliteta ovog grada, Saher torte, ali i u atrakcijama jednog od najvećih zabavnih parkova u ovom delu Evrope, kao i u mnogim drugim zanimljivostima koje ovaj grad može da ponudi posetiocima.

 

  1. Prag, Češka

 

Poznat kao grad boema i čuvenog češkog piva, Prag je zbog svoje arhitekture zaslužio da bude na listi najlepših evropskih gradova.

Karlov most, reka Vltava i staro jezgro grada su obavezni za obilazak, a iz godine u godinu ovaj grad beleži sve veću posetu turista iz celog sveta.

 

  1. Budimpešta, Mađarska

 

Nama najbliža evropska prestonica, smeštena na lepom plavom Dunavu jeste Budimpešta, glavni grad susedne  Mađarske.

U svako doba godine je možete posetiti, a osim čuvene Vaci ulice, ne zaboravite da posetite i svim Srbima posebno dragu, Beogradsku ulicu, koja se nalazi u njenoj neposrednoj blizini.

 

  1. Solun, Grčka

 

Nešto posebno vezuje Srbe i prestonicu grčke Makedonije. U Solunu se mnogi građani naše zemlje osećaju kao kod svoje kuće…da li zbog naklonosti grčkog naroda, koji su posebno pažljivi prema srpskim turistima, da li zbog činjenice da nas veže duogodišnja istorija, tek Solun posećuje veliki broj Srba u različito doba godine, a naročito kada krenu ili se vraćaju sa letovanja.

Osim Bele kule, te čuvene Egnatija ulice, u ovom grčkom gradu se nalazi i veliki broj tržnih centara, koji su poznati po prilično pristupačnim cenama, pa ne čudi što brojni srpski turisti vole da ih obiđu.

 

  1. Barselona, Španija

 

Osim po arhitekturi, ovaj španski grad je poznat po nestvarno lepim zalascima sunca, ali i brojnim sakralnim objektima i muzejima.

Osim toga, Barselona je jedan od onih gradova, koji dugo ostaje u sećanju po specijalitetima, koji se mogu probati u nekom od brojnih restorana.

 

  1. Rim, Italija

 

Grad država Vatikan je ono po čemu je, između ostalog glavni grad Italije poznat. A osim posete Vatikanu, nemojte zaboraviti da obiđete i ostatke Koloseuma, ako se već nađete u Rimu.

Podrazumeva se da bez probe espresa u prestonici Italije, poseta nema smisla, a naravno da ćete imati prilike i da uživate i u specijalitetima italijanske kuhinje u nekom od brojnih restorana.

 

  1. Istanbul, Turska

 

Nekadašnji Konstantinopolj, a kasnije Carigrad, jedan od nainteresantnijih gradova u Turskoj je sasvim sigurno upravo današnji Istanbul.

Smešten na Bosforskom moreuzu, on se smatra spojem Zapada i Istoka, a u njemu se nalaze brojne turističke atrakcije. Naravno da ćete imati priliku da uživate i u slanim, ali i  brojnim slatkim specijalitetima, po kojima je turska kuhinja dobro poznata.

 

2 thoughts on “Najlepši gradovi Evrope

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *