Ne dovodite sebe u neprijatnu situaciju… Steknite osnovna znanja jezika

Bilo da idete u posetu nekoj zemlji turistički ili da imate nekog posla, sasvim je sigurno da ćete imati veliku korist ako posedujete makar osnovna znanja jezika, koji se u toj zemlji govori. Naravno da je poželjno da poznajete i engleski jezik, jer gde god se na svetu nađete, u principu sa osnovnim znanjem tog jezika možete da se snađete.

Ipak, budite uvereni da će vas domaćini na drugačiji način gledati ako znate makar osnovne reči, tako da će se sasvim sigurno prema vama ophoditi na drugačiji način nego prema nekome, ko se koristi samo svojim maternjim jezikom.

Zato, ukoliko želite da izbegnete brojne neprijatne situacije na koje možete naići tokom putovanja u stranu zemlju, najbolje je da prethodno steknete makar osnovna znanja konkretnog jezika. Ne smatra se to naročito velikim ulaganjem ni u smislu finansija ni vremenski, a sasvim je sigurno da ćete imati veliku korist od učenja.

 

Ne dovodi te sebe u neprijatnu situaciju… steknite osnovna znanja jezika

 

Ako smatrate da je za vas nemoguće da naučite, na primer švedski ili norveški, a jednostavno imate potrebu da neku od tih zemalja posetite, uvek se možete odlučiti za učenje jezika koji se u toj zemlji koristi. Tim pre što ako sarađujete sa Norvežanima ili Šveđanima, možete tokom poslovnog sastanka mnogo lakše da komunicirate ukoliko imate makar osnovna znanja njihovog maternjeg jezika.

Sve to naravno ni u kom slučaju ne znači da vam kurs i obuka engleskog jezika ne mogu u tom slučaju koristiti, ali je sigurnije da naučite makar osnovne fraze jezika, kojim se koriste vaši poslovni partneri.

U tome će vam sigurno pomoći profesori, koje u svakoj poslovnici zapošljava Obrazovni centar Akademije Oxford, a koji su mahom i izvorni govornici jezika koji predaju. Time ćete biti u velikoj prednosti u odnosu na ostale, zato što ćete imati prilike da već u toku edukacije steknete sigurnost i naučite one reči i fraze, kojima se stanovnici konkretne zemlje u svakodnevnom govoru služe.

Takođe, ova obrazovna institucija nudi zainteresovanima i mogućnost da nauče da govore određeni jezik, uzevši u obzir da su konverzacijske obuke i kursevi stranih jezika takođe u ponudi. Naravno da je prethodno potrebno posedovanje osnovnog znanja odabranog jezika.

Princip edukacije je vrlo jednostavan, uzevši u obzir da pomenuta obrazovna institucija prilikom organizacije nastave stranih jezika maksimalno poštuje pravila trenutno važećeg jezičkog standarda, a koji je poznat kao CEFR (The Common European Framework for languages).

Da pojednostavimo, obuka i kurs nemačkog ili engleskog jezika, odnosno bilo kog drugog koji je u ponudi se organizuje na ukupno šest nivoa. U principu, pomenuti jezički standard navodi postojanje po dva podnivoa u okviru sva tri, tako da kandidati nastavu mogu pohađati na nivoima A 1 i A 2, odnosno na početnom i višem početnom, potom na nivoima B grupe (B 1 i B 2 – niži i viši srednji nivo znanja određenog jezika), kao i na nivoima C 1 i C 2, a koji se zvanično karakterišu kao niži napredni i viši napredni.

S obzirom na to da su svi kursevi i obuke stranih jezika podeljeni na pomenute nivoe, to kandidati koji su zainteresovani za praćenje nastave moraju da prođu i kroz propisano testiranje. Jednostavnije govoreći, samo neko ko nema nikakvo predznanje nema obavezu da pristupi testiranju, a za sve ostale važi pravilo proverr nivoa znanja određenog jezika. A tom prilikom će stručnjaci i to na osnovu tačno propisanog testa moći jasno da utvrde na kom nivou je znanje svakog kandidata, te će u skladu sa time i da mu preporuče na kom  nivou bi kurs jezika trebalo da pohađa.

Pored toga što konkretna obrazovna institucija organizuje standardnu nastavu jezika, dostupni su i konverzacijski kursevi i obuke stranih jezika, ali specijalistički. Kada kažemo specijalistički, to podrazumeva da profesori mogu prilagoditi tematiku određenom zanimanju, tako da na primer organizuju nastavu u okviru koje se kandidati upoznaju sa stručnim terminima u oblasti hotelijerstva, marketinga ili menadžmenta, potom medicine i mnogih drugih oblasti.

Tek kada jednom shvatite koliki je značaj poznavanja određenog jezika, sledeći put nećete oklevati da pohađate specijalizovanu obuku, te da na taj način upoznate konkretni jezik i steknete osnovna znanja, pa tako sebi značajno olakšate i posetu odabranoj zemlji i komunikaciju sa ljudima, koji u njoj žive.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *