Od gledanja filmova do perfektnog akcenta

Bilo je sasvim normalno da naši roditelji, koji su imali interesovanje za učenje stranih jezika, to učine sasvim samostalno. Naime, ranije uglavnom nisu postojale obuke i kursevi stranih jezika u tolikoj meri, već su se mladi ljudi uglavnom snalazili kako je ko znao i umeo. Neki su slušali stranu muziku, pa tako usvajali nove reči, dok su se drugi odlučivali da najpre engleski jezik uče gledajući filmove i serije.

Naravno da treba uzeti u obzir činjenicu da to uopšte nije bilo tako jednostavno, jer niti su bili dostupni brojni filmovi niti muzičke numere, pa je zaista bio potreban značajan trud da pojedinci dođu do izvora za učenje stranih jezika. Još je dodatna otežavajuća okolnost bila i ta što su uglavnom pesme i filmovi bili dostupni na engleskom jeziku.

Slobodno možemo reći da je praktično bilo nemoguće da pojedinci usavrše neki drugi jezik, osim ako nisu imali rođake koji žive u toj zemlji, pa su oni uspevali da im dostave različite filmove i muzičke albume, što im je umnogome pomagalo da određeni jezik mnogo bolje savladaju.

 

Od gledanja filmova do perfektnog akcenta

 

Sve to je, međutim bilo u prošlosti… A u današnje vreme je potpuno drugačija situacija, jer su dostupni mnogi načini za učenje stranih jezika i to ne samo engleskog.

Vrlo je jednostavno, u principu u današnje vreme usavršiti određeni strani jezik, a prvenstveno zato što su specijalizovani kursevi i obuke jezika dostupnih širom naše zemlje, a u okviru škole stranih jezika Akademije Oxford, koja poslovnice ima u svim delovima Srbije.

Iako će se maksimalno potruditi svi profesori, koji su u ovoj školi zaposleni da prenesu znanja predviđena programom na najjednostavniji način zainteresovanima, potrebno je da svako od njih sa svoje strane nastoji da poboljša nivo znanja. Upravo tu će od velike koristi svakom kandidatu da bude gledanje filmova i serija na tom jeziku, kao i slušanje muzike, jer je vrlo važno biti u neposrednom dodiru sa tim jezikom svakodnevno.

Podrazumeva se da je živa reč svakako najbitnija, te se iz tog razloga i preporučuje svima da stupe u kontakt sa izvornim govornicima jezika koji uče. A u tome im mogu pomoći i profesori, koje angažuje škola stranih jezika Akademije Oxford, jer većina njih spada u izvorne govornike. Tokom predavanja će polaznici tako biti u prilici da zaista usavrše znanje jezika koji su izabrali da uče. Ali i pored toga je dobro da oni samostalno učine sve što je moguće kako bi poboljšali nivo znanja.

Gledanjem filmova i serija… slušanjem omiljenih pesama na jeziku koji žele da nauče… praćenjem radijskih i televizijskih programa iz te zemlje… stalnom pianom i usmenom komunikacijom sa izvornim govornicima tog jezika će svako ko želi zaista uspeti da usavrši i znanje i izgovor odabranog stranog jezika.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *