Šta jednu školu jezika čini kvalitetnom?

U moru škola stranih jezika, koje imaju i prilično bogatu ponudu, retko kome je jednostavno da izabere onu, koja će se po kvalitetu izdvojiti. Ipak, to nije nemoguće učiniti, ali je potrebno obratiti pažnju na određene detalje, koji su vezani za princip poslovanja odabrane obrazovne institucije.

Svakako je preporuka dobro se raspitati o načinu rada konkretne škole stranih jezika, te potražiti nekoga, ko je pre toga imao priliku da je pohađa i informisati se o detaljima.

 

Šta je to što jednu školu jezika čini kvalitetnom?

 

Prvi kontakt koji ostvarite sa zaposlenima u određenoj školi stranih jezika će vam sasvim sigurno značiti, u smislu da možete da procenite da li su u pitanju profesionalci ili ne. Ukoliko dobijete sve neophodne informacije, te shvatite da su zainteresovani da vam pomognu i omoguće vam da se opredelite upravo za tu školu, to je dovoljan razlog da ih uzmete u obzir prilikom odabira.

Sledeće o čemu treba voditi računa jeste stručni kadar. Većina škola stranih jezika navodi da posebno vodi računa o kvalitetu svojih zaposlenih. Međutim, da li je to tako zaista i u praksi možete proveriti vrlo jednostavno. Dovoljno je da potražite preporuke od nekoga koga poznajete i kome verujete o toj obrazovnoj instituciji, što će vam sasvim sigurno pomoći da shvatite da li je nastavni kadar te škole na visokom nivou ili nije, odnosno da li treba da uzmete tu školu u obzir prilikom razmatranja ili je bolje da to ne učinite.

Jedino ukoliko škola stranih jezika edukacije sprovodi uz maksimalno poštovanje trenutno važećeg jezičkog standarda, poznatog kao CEFR (The Common European FRamework for languages) možemo govoriti o profesionalnoj obrazovnoj instituciji. A to znači da se kursevi i obuke stranih jezika, kao i u školi stranih jezika Akademije Oxford, organizuju na jednom od šest nivoa. Upravo taj standard propisuje postojanje edukacija na nivoima od A 1 do C 2, a što odgovara već pomenutom evropskom jezičkom okviru. Samim tim ćete i po završetku edukacije postati vlasnici sertifikata o nivou znanja odabranog stranog jezika, koji je usklađen sa trenutno aktuelnim jezičkim standardom i primenljiv kako u našoj zemlji, tako i u mnogim drugim zemljama.

Još je važno da obratite pažnju i na to da li izabrana škola stranih jezika ima odgovarajuće dozvole, koje izdaju relevantne nadležne institucije Republike Srbije. Sasvim je sigurno da isključivo na taj način i možete biti sigurni da je u pitanju obrazovna institucija, koja posluje uz maksimalno poštovanje pravila.

Trebalo bi da obratite pažnju i na mogućnosti, koje određena škola jezika nudi, a u smislu da li je dostupna online nastava, zatim da li se obuka i kurs stranog jezika može pohađati u formi individualne nastave, a ne samo grupne i slično. Sasvim je sigurno da će to doprineti odabiru one škole, koja posluje na visokom nivou kvaliteta, te nudi edukaciju uz maksimalno poštovanje odredbi važećeg jezičkog standarda i relevantnih institucija naše zemlje.

A kada sve to budete analizirali, potrebno je da odaberete upravo školu, koja sve te zahteve u potpunosti ispunjava. Zapravo jedino tako možete biti sigurni da na najbolji način ulažete u svoju dodatnu edukaciju, te da zaista učite izabrani strani jezik od najboljih.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *