Strani jezik treba učiti od ranog detinjstva

Učenje jednog ili više stranih jezika povećava vaše komunikacione sposobnosti, jača samopouzdanje kao i mogućnosti pronalaženja posla bez jezičkih prepreka. Osim što se uz učenje stranog jezika neminovno upoznaje kultura jednog naroda, to je i specifično učenje gramatičkih pravila na kojima je svaki jezik zasnovan. Dok učimo stani jezik, mi u stvari savladavamo​ ​i​ ​odredjeni​ ​specifični​ ​način​ ​mišljenja.

O svim prednostima poznavanja jednog ili više stranih jezika, ne postoji sumnja. Medjutim, sumnja se javlja kada se postavi pitanje učenja stranog jezika od ranog detinjstva. Mišljenja roditelja su podeljena. Do skoro je većina smatrala da dete treba najpre da nauči maternji jezik, pa​ ​tek​ ​onda​ ​strani.​ ​Medjutim,​ ​najnovija​ ​istraživanja​ ​opovrgavaju​ ​takvo​ ​stanovište.

Dvojezične osobe, tj. one osobe koje su od ranog detinjstva učile dva jezika pokazuju viši nivo koncentracije i veću sposobnost za multitasking, odnosno obavljanje više zadataka istovremeno. Naučnici su otkrili i to da se u mozgu ovih osoba veći procenat sive mase nalazi u regijama​ ​centara​ ​za​ ​izvršavanje​ ​zadataka.

Usledili su brojni zaključci koji sugerišu to da su osobe koje od malena govore dva ili više jezika, efikasnije,​ ​skoncetrisanije​ ​i​ ​imaju​ ​bolju​ ​pažnju​ ​i​ ​sposobnost​ ​brzog​ ​fokusiranja​ ​na​ ​stvari.

Jedan od odgovora zašto je to tako krije se u činjenici da je učenje jezika sasvim poseban način savladavanja jezičkih pravila i novih reči i njihovog značenja, ali ne samo to. To je specifičan sistem razmišljanja, povezivanja stvari i njihovih imena, izražavanja misli na više načina, a sve to​ ​zajedno​ ​ukoliko​ ​se​ ​praktikuje​ ​od​ ​malena​ ​utiče​ ​i​ ​na​ ​intelektualne​ ​razvojne​ ​mogućnosti​ ​čoveka.

Praksa takodje otklanja i bojazan roditelja da će deca ukoliko rano krenu sa učenjem stranog jezika, pomešati taj jezik sa maternjim pa neće nijedan znati kako treba. To se u praksi ne dešava, več suprotno. Kod dece se kockice veoma brzo sloše i strani jezik uspevaju da govore skoro isto tako dobro kao i maternji. Upravo zbog toga sve je više roditelja koji se odlučuju da njihova deca u što ranijem dobu počnu da uče bar jedan strani jezik i na taj način od ranog detinjstva​ ​počinju​ ​da​ ​ruše​ ​jezičke​ ​barijere​ ​i​ ​grade​ ​stazu​ ​uspeha.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *