Zašto bi učenje novog jezika trebalo da bude vaša novogodišnja odluka?!

Vreme je da “premotamo film” i sumiramo godinu za nama. Da li ste uspeli da se unapredite na profesionalnom polju i zaslužite dugoočekivanu povišicu? Da li ste našli vama posebnu osobu, i da li ste započeli sa pisanjem romana koji će vas proslaviti ili pak krenuli na dugo planirani kurs stolarstva?

Ništa za štiklirati? Ok, zaboravimo 2017. godinu.

Nova godina donosi nova očekivanja, novu dozu optimizma i volju za promenama!

Kao i većina, vi sad uveliko razmišljate kako ćete se u 2018. potpuno posvetiti promenama loših navika i kako ćete u Novu godinu ući kao novi, poboljšani vi!

Iskreni da budemo, mali procenat vas istraje u sprovođenju zacrtanih odluka.

Gde grešimo?

Problem leži u tome da sami sebi postavljamo nerealistične ciljeve.

Želim da smršam 30kg, želim povišicu od 25%, želim samo svoj stan… mislim da ste shvatili poentu. Hajde da probamo sa nečim realističnijim, nečim izvodiljivijim u kratkom vremenskom roku, nešto čemu se možemo posvetiti svaki dan.

Pratite pažljivo. Želim da u 2018. savladam novi jezik!

Kako vam zvuči? Zanimljivo? Izvodljivo? Korisno?

Ova stavka se verovatno i nalazila na vašem spisku nebrojano puta. Tokom vremena odluka o učenju novog jezika je gubila na važnosti i njena pozicija na listi prioriteta je bila sve slabilja.

Kraj godine je došao i ova stavka nije štiklirana! Sve što vam preostaje je da se od nje odustane ili da se prosto prenese na listu odluka za predstojeću nam godinu.

Sada se postavlja pitanje, kako da stavka “Želim da u 2018. savladam novi jezik!” ostane na vrhu liste i da na kraju te iste godine bude štiklirana? Tačnije, zašto bi učenje novog jezika uopšte trebalo da bude vaša novogodišnja odluka???

  1. Učenje novog jezika kroz finansijsku prizmu
  2. “Osećam se bolje! Srećnije! Zdravije!”
  3. Dugoročno članstvo u teratani samo za vaše vijuge
  4. “Otvaraju mi se novi horizonti!”
  5. “Ostavljam pušenje” sindrom

1. Učenje novog jezika kroz finansijsku prizmu

Zaboravimo na trenutak ushićenje i samouverenost koje donosi naručivanje Gaspačo čorbe tokom posete Španiji na savršenom tečnom španskom. Glavna prednost učenje novog jezika predstavlja vaše bolje pozicioniranje na tržištu rada. Dokazano je da poznavanje novih jezika doprinosi većoj šansi za zapošljavanje i jedna je od ključnih kompetencija koju današnji poslodavci zahtevaju.

2.  “Osećam se bolje! Srećnije! Zdravije!”

Zašto da vreme koje posvećuješ gledanju omiljenih emisija ili listanju omiljenih časopisa preraspodeliš i utrošiš na učenje novog jezika? Zato što je to dobro po tebe! Naučno je dokazano da učenje stranih jezika doprinosi poboljšanju memorije kroz stvaranje novih veza u našem mozgu. Više od toga da koristi našem ličnom napretku, process učenja novog jezika može odložiti i čak sprečiti gubitak pamćenja. Kroz brojne aktivnosti i mehanizme koje aktiviramo tokom učenja možemo da pamtimo, prepoznajemo i razumemo reči, i na taj način vežbamo našu memoriju.

3.  Dugoročno članstvo u teratani samo za vaše vijuge

Da li ste se ikada učlanili u teretanu da biste nakon određenog vremena primetili da vaša članska karta skuplja prašinu? Uskoro slede osećaji krivice i neproduktivnosti. Zašto ne biste izbegli ovakve situacije? Zašto ne probati nešto lakše, jeftinije, a jednako korisno? Nije vam potrebna skupa oprema niti mesečna članska karta da biste razvijao svoj um. Novi jezik možete učiti u kratkim vremenskim porcijama u toku dana. Upravo takav način učenja se i savetuje. I da ne zaboravimo, nakon ovakve vrste vežbi, tuširanje nije potrebno.

4.  “Otvaraju mi se novi horizonti!”

Usvajanjem stranog jezika saznajemo mnogo toga o navikama i običajima ljudi iz određenog govornog područja. To nam pomaže u boljem razumijevanju drugih kultura, oslobađa nas od predrasuda te nam otvara potpuno nov svet književnosti, muzike, filma. Pogledaj se jednog dana u ogledalo i u svakoj bori prepoznaj priču. Sam izaberi sećanja koja će te pratiti. Sam izaberi svoju budućnost. Izaberi jezik!

5.  “Ostavljam pušenje” sindrom

Uspešno sprovedena novogodišnja rezolucija: pušiću više, piću više!

Većina nas će se prvog dana 2018. probuditi mamurno ali takođe i odlučno da smanjimo na našim porocima. Koliko ste samo puta rekli sebi ovo je godina u kojoj prestajem da pušim/pijem/psujem? U većini slučajeva ove odluke nisu bile ispoštovane ili bar delimično jesu. Znamo, nije jednostavno. Ova vrsta odluka iziskuje samoodricanje, nešto u čemu ljudski soj nije sklon. Ne želimo da steknete utisak da ovakve vrste odluka ne treba donositi, već da se više treba fokusirati na odluke koje se ne baziraju na odricanju.

Ove 2018. godine, uhvatite se u koštac sa nešto pozitivnijom rezolucijom – neka vaša novogodišnja odluka bude učenje i savlađivanje novog jezika! Neka vaši ciljevi budu realni i dostižni. Posvetite svakodnevno malo vremena jeziku koji ste uvek želeli da naučite. Taj Gaspačo se neće naučiti samo od sebe! Na tebi je.

Da li ste vi ikada doneli novogodišnju odluka da savladate strani jezik? Savladano? Ne? Prenesite nam vaše iskustvo. Ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *