Zašto je TESOL sertifikat jedan od najtraženijih u svetu?

Poznato je da postoje sertifikati o poznavanju određenog stranog jezika, a koji se na svetskom nivou odlično kotiraju, pa su iz tog razloga i traženi.

Nema toga ko nije čuo za Kembridž sertifikate, kojima se dokazuje nivo poznavanja engleskog jezika, a koji je vrlo tražen u celom svetu. Isto tako, je poznat širom sveta i sertifikat, kojim pojedinac može da dokaže na kom nivou poznaje francuski jezik, a koji je poznat kao DELF. Nivo poznavanja švedskog jezika se može lako dokazati posedovanjem SWEDEX sertifikata, a ÖSD (Österreich Schweiz Deutschland) je nadaleko čuven sertifikat, koji je svojevrstan dokaz o nivou poznavanja nemačkog jezika.

Pored svih pomenutih sertifikata, jedan se posebno često pominje. A u pitanju je TESOL sertifikat, koji je namenjen osobama, zainteresovanim da znanje engleskog jezika prenose drugima.

 

TESOL sertifikat

 

Naziv ovog sertifikata su zapravo početna slova Teaching English Speakers of Other Languages, a prvi put se pominje 1994. godine, kada je osnovan Global TESOL College u Ontariju, u Kanadi.

Uopšteno govoreći, reč je o svetski priznatom sertifikatu, koji je namenjen svima koji imaju dovoljan nivo znanja engleskog jezika, te žele da stečeno znanje prenesu zainteresovanima, koji pohađaju škole ili kurseve engleskog jezika.

Taj sertifikat mogu steći apsolutno svi, bez obzira da li su izvorni govornici engleskog ili su imali prilike da ga nauče, ali njihovo znanje mora biti na zahtevanom nivou.

A s obzirom na to da je Akademija Oxford zvanično ovlašćeni TESOL test centar, to i stanovnici naše zemlje imaju mogućnost i da polažu ispit, te da steknu pomenuti sertifikat, ali i da pohađaju pripremnu nastavu, koju ova obrazovna institucija organizuje na više od 35 lokacija.

 

Zašto je TESOL sertifikat interesantniji od TEFL sertifikata ?

 

Da bi kandidati shvatili zbog čega je TESOL sertifikat jedan od najtraženijih u svetu, moraju biti upoznati sa osnovnom razlikom između njega i TEFL sertifikata.

Naime, i jedan i drugi sertifikat služe za dokazivanje nivoa znanja engleskog jezika, a za osobe koje žele taj jezik da predaju drugima. Međutim razlika u priznatosti ova dva sertifikata je ono što TESOL čini interesantnijim.

Da ilustrujemo to ovako, ako neko postane vlasnik TEFL sertifikata, imaće mogućnost da predaje engleski jezik samo u zemljama koje spadaju u englesko govorno područje. A to znači da ga može predavati, pored ostalog na području Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i na Novom Zelandu, zatim u Australiji, u Dominikanskoj Republici i Gvajani, kao i na Američkim Devičanskim ostrvima i u Trinidadu i Tobagu, ali i na Jamajci, u Grenadi i na Gibraltaru, te na Barbadosu i Bahamima, odnosno na Svetoj Luciji.

Sa druge strane, lica koja postanu vlasnici TESOL sertifikata imaju mnogo više opcija, jer Global TESOL College sarađuje sa mnogo više zemalja, pa čak i sa onima koje ne spadaju u englesko govorno područje, kao što su na primer Narodna Republika Kina, Rusija i Belgija, te Holandija, Luksemburg i druge.

Samim tim je i jasno zbog čega je upravo ovaj sertifikat jedan od najtraženijih među profesorima engleskog jezika i uopšteno, među osobama koje žele da predaju taj jezik.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *