Bolje jedan ciljani kurs, nego dva promašena fakulteta

Kada neko treba da upiše srednju školu ili fakultet, a nije posve siguran čime bi želeo da se bavi u budućnosti, gotovo sigurno da nailazi na problem. Zapravo, neretko se događa da takvi ljudi upišu prvo jedan fakultet, završe prvu, te eventualno počnu drugu godinu, a onda shvate da to ipak nije za njih, pa prođe neko vreme dok razmisle čime bi zaista želeli da se bave. Neki od njih odluče i da u narednom roku konkurišu za upis na neki drugi fakultet, a neki jednostavno dozvole da im vreme prođe ili pokušaju da se zaposle, pa budu nezadovoljni poslom kojim se bave i tako do unedogled.

 

Bolje jedan ciljani kurs, nego dva promašena fakulteta

 

Ipak, ono sa čime mnogi nisu upoznati jeste da je ne samo sistem obrazovanja izmenjen, nego i pravila vezano za školovanje, te je iz tog razloga važno maksimalno se uklopiti da ne bi niko bez potrebe gubio svoje dragoceno vreme i razmišljao čime želi da se bavi, odnosno šta želi da studira.

Svi oni koji su bili u situaciji da ili po nagovoru roditelja ili iz nekog drugog razloga studiraju određeni fakultet, a kasnije nisu bili u potpunosti time zadovoljni su saglasni da je bolje upisati jedan specijalizovani kurs i steći sertifikat o njegovom pohađanju, nego studirati na jednom, pa na drugom fakultetu, a ne završiti ih ili eventualno i završiti, ali tek posle dugog niza godina.

Da mnogi ne bi došli u takvu situaciju, te gubili dragoceno vreme bez ikakve potrebe, tu su specijalizovane obuke i kursevi za zanimanja iz različitih oblasti, a što će svima koji su zainteresovani omogućiti da steknu dodatne kvalifikacije, te da na taj način svoju radnu biografiju obogate, a posredno to dovodi i do lakšeg pronalaska zaposlenja.

Osim specijalizovanih edukacija, a za mnoge oblasti, Obrazovni centar Akademije Oxford nudi i vanredno školovanje za brojne obrazovne profile, ali i redovno školovanje, budući da je od strane relevantnih nadležnih institucija naše zemlje ovlašćen za sprovođenje svih tih edukacija.

Pored već pomenutih programa, u svakom gradu, u kome ova institucija posluje, a njih ima za sada više od 20, postoji mogućnost pohađanja programa stručnog osposobljavanja za brojne obrazovne profile, a dostupna je i mogućnost dokvalifikacije i prekvalifikacije.

S obzirom na to da je u pitanju zvanično priznata obrazovna institucija, to podrazumeva da će svako ko pohađa bilo koji od ponuđenih programa, a nakon njegovog završetka zvanično postati vlasnik diplome koja je priznata i kao takva pravno validna. Upravo tu diplomu, odnosno sertifikat bi trebalo svaki polaznik da upiše u svoj radni dosije, a uz maksimalno poštovanje zakona, budući da isključivo nadležni u Nacionalnoj službi za zapošljavanje poseduju propisana ovlašćenja i dozvole, te mogu jedino oni da upisuju stečene diplome ili sertifikate, pa je zato i vrlo važno da se svaki kandidat njima direktno obrati, kako bi dobio sve neophodne informacije o tome.

U principu, bilo za koji od ponuđenih programa edukacije da se odluče, sasvim sigurno će doneti ispravnu odluku, zato što će na taj način odabrati upravo ono čime zaista žele da se bave. A uz to, kursevi i obuke koje ova institucija organizuje ne traju onoliko dugo, koliko traje studiranje, tako da svako ko je za takvu varijantu zainteresovan, ima mogućnost i da pohađa nekoliko edukacija.

Sve u svemu, uvek je bolje jedan ciljani kurs, nego dva promašena fakulteta, jer na taj način pojedinac pruža sebi mogućnost da se odabranim poslom u budućnosti bavi, te da svoja znanja iz konkretne oblasti neprekidno nadograđuje, a što će sve vremenom dovesti i do kvalitetnijeg poslovanja, odnosno do boljeg radnog učinka te osobe.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *