CV kome nijedan poslodavac neće odoleti

Stvar koja mnoge pojedince, koji se u potrazi za zaposlenjem donekle nervira, odnosno smeta im jeste što neizostavno moraju priložiti svoj CV, ako žele da apliciraju za bilo koji posao. A tome treba svakako dodati i informaciju da mnogi poslodavci zahtevaju da potencijalni kandidati prilože obavezno i fotografiju, što dodatno otežava prijavljivanje na posao. Pa ako tome dodamo da ima i poslodavaca koji ne dozvoljavaju da sve to bude poslato u elektronskom formatu, nego na adresu, eto dodatnih komplikacija…

Ipak, ne uzima se svaki CV u obzir, jer kao prvo moraju biti poštovana određena pravila za pisanje adekvatne radne biografije, a kao drugo obično se biraju oni kandidati, koji imaju izuzetne kvalifikacije, ali i adekvatno radno iskustvo.

 

CV kome nijedan poslodavac neće odoleti

 

Da biste na najbolji mogući način mogli da odgovorite na sve zahteve bilo kog konkursa za posao, potrebno je da ih prvo sve pažljivo iščitate i proučite. Naravno da gotovo svaki poslodavac navodi u aktuelnom konkursu da nepotpune prijave neće biti uzete u obzir, pa je iz tog razloga potrebno da u potpunosti ispoštujete sve što je navedeno, čak i ako vam se ne dopada umnogome ideja da recimo šaljete svoju fotografiju i slično.

Sledeće što je naročito važno jeste da vaš CV ne bude klasičan, odnosno da u njemu navedete i sve edukacije koje ste dodatno pohađali. A sve to će itekako uticati pozitivno na potencijalne poslodavce, jer je dobro poznato da dodatne obuke i kursevi iz različitih oblasti kreiraju mnogo bolju sliku o svakom kandidatu. Naime, kada bilo koji poslodavac vidi na osnovu radne biografije kandidata da on ulaže u svoje znanje i nakon stečene srednjoškolske ili fakultetske diplome, sasvim sigurno će ga uzeti u obzir pre nego nekoga, ko je jednostavno završio samo određenu srednju ili višu školu, odnosno fakultet, te pokušava da pronađe posao.

Iz tog razloga bi trebalo usmeriti pažnju na dodatno obrazovanje, te odabrati odgovarajući specijalistički kurs. Potpuno je svejedno da li je u pitanju kurs i obuka stranog jezika na određenom nivou ili neki drugi specijalistički tip edukacije, jer je neosporna činjenica da kandidati koji u svojoj radnoj biografiji imaju i takve podatke, gotovo po pravilu bivaju prepoznati kao mnogo bolji izbor od onih, kod kojih to nije slučaj.

Moramo napomenuti sa tim u vezi da Obrazovni centar Akademije Oxford u toku cele godine organizuje ne samo edukacije stranih jezika, neko i mnoge druge koje su prvenstveno usmerene na različite oblasti, kao što su pravo, finansije ili marketing, zatim poslovanje i druge. Takođe, svi koji su zainteresovani za sticanje novih znanja moraju znati da ova institucija posluje u skladu sa pravilima, to jest da ima sve neophodne dozvole, kao i ovlašćenja da organizuje konkretne edukacije. Jednostavnije govoreći, to daje sigurnost svakom polazniku da će nakon što se odabrana obuka i kurs završi, on postati i vlasnik sertifikata, koji je u potpunosti pravno validan dokument. A upravo njega može upisati i u svoj radni dosije, koji mora prethodno imati otvoren u okviru nadležne institucije, to jest Nacionalne službe za zapošljavanje. No, bez obzira da li ima dosije tamo ili ne, neophodno je da podatak o završenoj edukaciji, odnosno o stečenom sertifikatu navede u svoj CV, jer će na taj način povećati šanse da upravo on bude izabran na konkursu za posao.

Imajte na umu da svaki CV mora imati utvrđenu formu, to jest da u njemu moraju biti navedeni svi podaci o zvanju koje je prethodno kandidat stekao, odnosno o školovanju, ali i o svim poslovima koje je on do momenta apliciranja za posao obavljao. Takođe se zahteva da budu navedene i specijalne veštine, zatim osnovni podaci o svakom kandidatu, kao i svi sertifikati koje do tog trenutka on stekao.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *