Kreće školska godina, a ovo su top 10 saveta kako upotpuniti i pametno iskoristiti vaše slobodno vreme

Bez obzira da li su u pitanju učenici osnovne ili srednje škole, gotovo je sigurno da se većina njih baš i ne raduje septembru mesecu, jer počinje nova školska godina. Iako žele da vide školske drugare, činjenica je da ih očekuju obaveze u školi, provere znanja i ispitivanja.

Da bi svoje vreme što bolje iskristili, školarci se za početak moraju odlično organizovati, a to ipak iziskuje malo truda. Zato ćemo ovom prilikom pokušati da navedemo 10 saveta, od kojih će im mnogi pomoći da mnogo bolje iskoriste slobodno vreme koje imaju na raspolaganju i da iz toga izvuku maksimum, a da istovremeno olakšaju sebi brojne školske obaveze.

 

Top 10 saveta kako upotpuniti i pametno iskoristiti slobodno vreme:

 

  1. Napravite plan

 

Ovo možda zvuči komplikovano, ali zapravo uopšte nije tako. Bez obzira da li ćete plan svojih aktivnosti preneti na papir ili u svoj mobilni telefon, važno je da imate ideju kako da na najbolji način sve obaveze u toku jednog dana ispunite.

Nemojte se opterećivati planiranjem na dugoročnom nivou, jer je uvek bolje da aktivnosti isplanirate na dnevnom, eventualno nedeljnom nivou.

 

  1. Utvrdite prioritete

 

Nakon što završite sa svakodnevnim obavezama, trebalo bi da budete svesni toga da li vam je važnije da izađete napolje sa društvom ili da pročitate neku knjigu.

Dakle, isključivo od vaše trenutne odluke zavisi koje su aktivnosti prioritet, odnosno kojima ćete u datom momentu posvetiti više pažnje.

 

  1. Pravite pauze

 

Iako želite da što pre završite sa učenjem i školskim obavezama, da biste imali vremena za ostale slobodne aktivnosti, nemojte se libiti pravljenja pauza. Možda vam se čini da je to gubljenje vremena, ali zapravo uopšte nije tako, budući da ćete upravo zahvaljujući pauzama, još lakše moći da završite sa učenjem, pa da se prepustite ostalim aktivnostima.

 

  1. Svakoga dana naučite nešto novo

 

Možda će mnogi od vas pomisliti da je sasvim dovoljno da završe školske obaveze u toku jednog dana, a zatim da odu na privatne časove nekog predmeta ili na neki kurs, koji su prethodno upisali, pa da jednog dana mogu da budu smatrani obrazovanim i informisanim.

Međutim, dobro je poznata informacija da pametni i visokoobrazovani ljudi nastoje svakoga dana nešto novo da nauče, pa se upravo time i treba rukovoditi ne samo tokom školovanja, nego i u toku čitavog života.

 

  1. Prestanite sa lošim navikama

 

Kada govorimo o lošim navikama u ovom slučaju, primarno mislimo na nepotrebno gubljenje vremena.

Sve to ni u kom slučaju ne znači da u određenim situacijama ne treba sebi dati oduška, pa čitavo popodne, recimo koje imamo slobodno možemo utrošiti ponekad na igranje omiljene igrice, na primer. Sve to je u redu, dok ne preraste u naviku, pa zato i treba reagovati na vreme da do toga uopšte ne bi došlo.

Dakle, svako od nas zna zbog čega u toku jednog dana može da kaže da je izgubio vreme, tako da se upravo na takve navike i misli u ovom slučaju.

 

  1. Rasporedite pravilno obaveze

 

Da bi bilo ko od nas mogao pametno da iskoristi svoje slobodno vreme i da ga učini kvalitetnijim, prvo mora obaveze koje ima na dnevnom nivou da dobro rasporedi, odnosno da se organizuje što je to moguće bolje.

 

  1. Radite prvo ono što vam je teže

 

Obično svi pribegavamo lakšoj varijanti i za učenje i za sve druge obaveze, pa smo skloni da prvo rešimo ili naučimo ono što nam je u tom trenutku lakše. Međutim, psiholozi koji se tom tematikom bave smatraju da je uvek bolje prvo završiti one obaveze koje nam se manje dopadaju, odnosno koje nam se čine težima.

 

  1. Obavezno budite i fizički aktivni

 

Da bi školarac bolje iskoristio svoje slobodno vreme, on svakako treba da bude aktivan u fizičkom smislu. Potpuno je svejedno da li će ta aktivnost podrazumevati šetnju kroz grad sa prijateljima ili fudbal, košarku, te neku drugu sportsku aktivnost. Važno je da se aktivira fizički i da to radi sa zadovoljstvom, jer će tako i njegovo slobodno vreme biti kvalitetnije iskorišćeno.

 

  1. Družite se

 

U pojedinim situacijama je dobro malo se osamiti i “napuniti baterije” za nove aktivnosti, ali je ipak druženje sa prijateljima i ljudima koji nas razumeju izuzetno značajno za stanje našeg psihičkog zdravlja, na prvom mestu. A sem toga, druženje sa nama bliskim ljudima utiče i na kvalitet života svakoga od nas.

 

  1. Idite na spavanje ranije

 

Za kraj smo ostavili savet koji je najteže sprovesti praktično, jer mnogi tinejdžeri vrlo nerado odlaze na spavanje u, kako bi njihovi roditelji rekli, normalno vreme. Ali je to vrlo važno poštovati, koliko god je moguće, jer se upravo na taj način utiče i na kvalitet učenja, ali i slobodnog vremena koje će imati u toku sutrašnjeg dana.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *