Osoba koja ne zna koristiti računar danas se smatra nepismenom

Ukoliko konkurišete za zaposlenje, vrlo je verovatno da će kao jedan od najbitnijih zahteva biti navedeno da posedujete osnovnu računarska pismenost.

A to zapravo znači da potencijalni poslodavac od svakoga ko konkuriše za posao zahteva da, najpre zna da koristi internet, zatim da je upućen u to kako funkcioniše elektronska prepiska, tako da se očekuje i da zna da koristi mejl, te da na taj način može da komunicira sa potencijalnim klijentima i poslovnim partnerima. Pored toga, pod pojmom osnovna računarska pismenost se podrazumeva da osoba zna i da samostalno koristi i može da uređuje tekstualni dokument, dok se u pojedinim slučajevima očekuje i da zna da koristi program Microsoft Excel, to jest da je upućen u rad sa tabelama i tabelarnim kalkulacijama.

 

Osoba koja ne zna koristiti računar danas se smatra nepismenom

 

Baš zato što se većina poslova, a posebno vezano za administraciju obavlja u brojnim računarskim programima, te zato što je komunikacija u poslovnom svetu fokusirana na mejlove, osnovna računarska pismenost je neophodna za svakoga ko želi da kvalitetno i profesionalno obavlja svoj posao.

A sve to je dovelo do toga da osoba koja u današnje vreme ne zna da koristi računar, može da se karakteriše kao nepismena.

Naravno da se mi ovom prilikom uopšte nećemo baviti time da li je to u redu ili nije, odnosno da li je bolje da se komunikacija vrši na drugačiji način, već ćemo se potruditi da svima koji možda nisu imali prilike da steknu osnovna znanja vezano za rad u pomenutim programima, pružimo mogućnost da pronađu najbolje i najlakše rešenje da to učine. Zato i naglašavamo da su kursevi i obuke računara, koji se na 20 i više lokacija u našoj zemlji organizuju i to u okviru svake poslovnice Obrazovnog centra Akademije Oxford, nude svim zainteresovanima i mogućnost najpre da nauče od samog početka kako se određeni program koristi, ali i da znanja koja imaju na najbolji mogući način nadograde. Naravno da su vrhunski stručnjaci zaduženi da prenesu znanja svim polaznicima edukacija, a akcenat je svakako stavljen na praktičan rad. Sve to ustvari znači da će zainteresovani imati priliku da prezentovana znanja za vreme trajanja edukacije primene u praksi, čime će steći sigurnost, koja im je neophodna za budući rad.

Nakon što budu završili specijalizovani seminar računara, koji odaberu, oni će steći validan sertifikat, koji će imati pravo da upišu zvanično u svoj radni dosije, a ukoliko ga imaju otvorenog u okviru Nacionalne službe za zapošljavanje. Ako to, pak nije slučaj, onda svakako mogu podatak o posedovanju sertifikata o pohađanju konkretne edukacije da unesu u svoju radnu biografiju, tako da će prilikom konkurisanja za posao pokazati ne samo da ispunjavaju sve uslove, nego će i potencijalnom poslodavcu jasno da stave do znanja da ulažu u svoje obrazovanje, te da se trude da poboljšaju kvalitet svog budućeg poslovanja.

Samim tim što je osnovna računarska pismenost jedan od najzastupljenijih zahteva, to pomenuta obrazovna institucija u ponudi ima i specijalan kurs, takozvani poslovni paket, u okviru koga se polaznicima nudi mogućnost da se upoznaju sa korišćenjem programa Microsoft Excel i Word, odnosno sa radom na internetu i korišćenjem elektronske pošte. Naravno da oni imaju mogućnost i da upišu bilo koju drugu edukaciju koja je u ponudi, a svakako će teorijska znanja biti dopunjena praktičnim, što će u velikoj meri da poboljša kvalitet same edukacije, te omogući polaznicima da u budućem radu primenjuju sva stečena znanja na najbolji mogući način.

Sasvim je svejedno da li ćete se odlučiti za ovu obrazovnu instituciju ili za neku drugu, ali je najvažnije da shvatite da je ulaganje u obrazovanje isto što i ulaganje u budućnost, te da će vam se kroz pronalaženje adekvatnog zaposlenja sve to vrlo brzo i na najbolji mogući način vratiti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *