Ovo su ključne stvari koje će vam olakšati put do posla

Potraga za novim poslom traje već prilično dugo, pa sada počinje da vas hvata i panika da li ćete zaista uspeti da pronađete dobro zaposlenje. Naravno da je vrlo bitan faktor sreće u traženju posla, ali se ipak na to ne možemo u potpunosti osloniti.

Bitno je prvo definisati kakvo zaposlenje vas tačno zanima i to do najsitnijih detalja, a upravo ovo su ključne stvari koje će vam olakšati put do posla.

Dakle, nakon što odlučite koje bi vam radno mesto najviše odgovaralo, sa kakvim radnim vremenom i primanjima, počnite da istražujete koje su to komapnije, u čijoj organizacionoj strukturi postoje baš ti stručni profili.

U slučaju da ne možete odmah da definišete čime biste želeli da se bavite u tom trenutku, preporuka je da makar odlučite da li bi to bilo zaposlenje u, recimo uslužnoj delatnosti ili vam više odgovara kancelarisjki posao. Sve to će vam dosta koristiti, jer ćete donekle uspeti da suzite krug firmi u kojima biste želeli da radite.

Ne zaboravite da razmislite i o tome da li će biti prepreka ukoliko je kompanija smeštena na oko sat ili dva vožnje od vašeg mesta stanovanja ili vam je naročito važno da vaše buduće radno mesto ne bude baš mnogo udaljeno od vaše kuće. Sve to su infomacije koje će vam pomoći da pronađete baš onakav posao kakav želite.

Zatim počnite intenzivno da pretražujete oglase na internetu, ali ne zaboravite i da informaciju o traženju posla poverite svojim poznanicima, prijateljima i rođacima, jer to može biti vrlo korisno. Zapravo, vi ne znate kada će ko od njih biti u prilici da čuje od nekoga da je raspisan konkurs za posao u toj i toj firmi, a može se lako ispostaviti da je to upravo ono što vi tražite.

Ukoliko tokom traženja posla procenite da će vam više koristiti da se dokvalifikujete ili prekvalifikujete, odnosno da steknete još neki sertifikat, preporuka je da svakako prvo tome posvetite pažnju. Na taj način nećete uopšte izgubiti vreme, a učinićete nešto dobro za sebe i za svoju buduću karijeru. Srećom te se u ponudi nalaze brojne obuke i kursevi računara i stranih jezika, kao i oni koji se bave mnogim drugim temama, ali je otvorena i mogućnost kako prekvalifikacije i dokvalifikacije, tako isto i stručnog osposobljavanja za veliki broj zanimanja iz različitih oblasti. Posle završene edukacije ćete dobiti sertifikat i samim tim poboljšati šanse sebi da dođete do željenog zaposlenja.

Najvažnije je da ne odustajete, iako se u pojedinim situacijama može učiniti da posao nikada nećete pronaći. Naravno da to samo u momentu tako izgleda, a obično je prilika tu negde i samo čeka da je zgrabite.

Ne zaboravite da se što bolje pripremite za razgovor za posao. Naime, obično je to upravo ono o čemu budući poslodavci posebno vode računa. Većina njih se neće naročito interesovati za vaše kvalifikacije, ako tokom intervjua za posao budu procenili da ste potpuno neinformisani ili nezainteresovani, pa je zato priprema izuzetno značajna. Dakle, ako ste konačno uspeli da dobijete poziv za intervju za posao, nastojte da saznate što je moguće više o samoj kompaniji i o onome čime se ona bavi, te da tokom razgovora navedete i te informacije, kako bi potencijalni poslodavac shvatio u kojoj meri ste zainteresovani za taj posao.

Podrazumeva se da ćete voditi računa i o tome kako ćete se za tu priliku odenuti i šta ćete govoriti, jer je upravo prvi utisak o potencijalnom zaposlenom naročito važan, ako ne i presudan.

Razmislite zatim šta je to što bi budući poslodavac mogao da vas pita, pa pokušajte da pripremite adekvatne odgovore na ta pitanja.

Jednostavnije rečeno, ako ste u potrazi za novim poslom ili želite da promenite trenutno radno mesto, najpre posvetite pažnju svojoj edukaciji, te razmislite da li će vam biti potreban još jedan sertifikat u određenoj oblasti ili će, možda biti bolje da se prekvalifikujete, odnosno dokvalifikujete za neko drugo zanimanje, jer ćete ulaganjem u sopstveno obrazovanje, zapravo uložiti direktno u svoju budućnost.

Potrudite se da tokom potrage budete što temeljniji i precizniji, a naročito je važno da ne gubite strpljenje i ni u kom slučaju ne odustajete, ukoliko prođe određeni period, a vi ne uspete da pronađete posao koji ste želeli! Pronaćićete ga upravo onda kada bude trebalo, samo imajte malo strpljenja!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *