Turistička struka nudi izuzetno perspektivna zanimanja

Privredna grana koja je u ekspanziji poslednjih godina u celom svetu je turizam. U pitanju je uslužna delatnost, koja je zastupljena u svakom delu planete, a definiše se kao privredna delatnost, koja je sačinjena od nekoliko drugih delatnosti. Na prvom mestu se sastoji od saobraćajnih usluga, a zatim i od ugostiteljskih i trgovinskih, pa čak i od usluga komunalne delatnosti i zanatstva. Baš iz tog razloga i nije moguće okarakterisati turizam kao samostalnu privrednu delatnost, jer se ona nalazi u zavisnom odnosu sa svim pomenutim delatnostima.

Koje su osnovne karakteristike turizma?

 

Najpre se mora napomenuti da je u pitanju privredna delatnost, koja ne nudi nikakav opipljiv proizvod. Zatim je karakteristika turizma i to što se poslovanje obavlja mahom u određenom periodu godine, odnosno sezonski.

A podrazumeva se da je neraznovrsnost svakako još jedna od osnovnih karakteristika turizma, a s obzirom na to da je ponude destinacija, manje – više fiksna, smatra se da je jedna od osobina turizma i takozvana neelastičnost ponude. Nasuprot tome, tražnja se karakteriše kao elastična i obično se nalazi na na višem nivou nego ponuda, a što je nekako i potpuno logično.

Turistička struka nudi izuzetno perspektivna zanimanja

 

Baš zato što je turizam privredna grana, koja je na visokom nivou razvoja, a koja ujedno i neprekidno napreduje, javlja se potreba za sve više kvalifikovanih stručnjaka u toj oblasti.

Sasvim sigurno, jedna od najčešće traženih edukacija jeste ona, koja podrazumeva kvalifikovanje za zanimanje turistički pratilac ili turistički vodič. Ne treba, naravno zaboraviti ni zanimanje turistički tehničar.

Međutim, za koje god zanimanje da se pojedinci odluče, najbitnije je da imaju znanje stranih jezika. U principu je engleski jezik najtraženiji, ali zahvaljujući činjenici da u našu zemlju dolazi sve više turista iz celog sveta, to se javlja potreba da turistički radnici imaju i znanje mnogih drugih stranih jezika.

A u tome im sasvim sigurno može pomoći Akademija Oxford, odnosno škola stranih jezika te obrazovne institucije, koja posluje na više od 35 lokacija širom Srbije.

Izuzev osnovnih kurseva engleskog, nemačkog i francuskog, zatim kineskog, grčkog i turskog, ali i mnogih drugih stranih jezika, ova specijalizovana obrazovna institucija ima i obuke, koje su baš namenjene radnicima u oblasti turizma. Zato i napominjemo da se organizuju obuke i kursevi engleskog jezika za turizam, ali i svih ostalih stranih jezika, kao što su na primer švedski, rumunski i mađarski, ali i japanski, te arapski i drugi.

Samim tim što su u pitanju specijalističke edukacije, to znači da će predavači akcenat u tom slučaju da stave na prezentovanje svih onih reči i izraza, koji su specifični za oblast turizma.

Ako uspe da savlada više od jednog stranog jezika, turistički radnik će sasvim sigurno imati i više posla, a obavljaće ga i kvalitetnije. Posmatrano kroz primere, to znači da turistički vodič, koji zna engleski i japanski jezik na primer, bez ikakvih smetnji može da vodi najpre turiste koji posećuju Srbiju, a koji dolaze iz Japana, a zatim i sve one kojima je engleski jezik maternji ili se njime služe. Naravno da će biti i onih, koji će se zapitati zašto je dobro znati i drugi strani jezik, ukoliko želimo da se kvalifikujemo za zanimanje turistički tehničar, odnosno turistički vodič ili pratilac, kad se skoro svako na svetu služi i engleskim jezikom, a bez obzira iz koje zemlje da dolazi. Iako je njihovo pitanje donekle logično, trebalo bi da se stave u situaciju turista i da razmisle da li im je draže da im, na primer mađarsku prestonicu predstavi neko na engleskom ili na srpskom jeziku.

U značajnoj su prednosti turistički vodiči, koji imaju znanje minimalno dva strana jezika, u odnosu na sve one koji poznaju samo jedan jezik i to najpre engleski. Gotovo je sigurno da će turističke agencije angažovati lokalnog vodiča, koji izuzev engleskog, zna još jedan strani jezik, pošto će tako turistima biti olakšano i sporazumevanje i boravak u našoj zemlji.

Ako ne znate čime tačno želite da se bavite u budućnosti ili ste, možda već imali prilike da steknete kvalifikacije, a sada smatrate da je bolje da radite neki drugi posao, na raspolaganju vam je Akademija Oxford, koja izuzev specijalističkih kurseva za sticanje zvanja u oblasti turizma, nudi i mogućnost prekvalifikacije, zatim dokvalifikacije, s tim da je u ponudi i stručno osposobljavanje za zanimanja turističke struke, te naravno vanredno i redovno školovanje.

Slobodno možemo reći da će u narednom periodu biti još veća potražnja upravo za zanimanjima, koja su vezana za turizam, pa u tom smislu neće pogrešiti niko, ko se odluči za sticanje kvalifikacija u toj oblasti. Takođe je važno da istaknemo i informaciju da je vrlo važno i poznavanje stranih jezika za turističke radnike, tako da bi posebno trebalo o tome voditi računa. Nije dovoljno samo se kvalifikovati za zanimanje turistički vodič, recimo, već treba nastaviti sa ulaganjem u svoju dalju edukaciju, jer je to jedini put do uspeha.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *