Zanimanja koja nisu postojala u prethodnih 10 godina a sada su među najtraženijim

Sasvim je očekivano da vremenom na tržištu rada dolazi do određenih promena, te da se u skladu sa time i menjaju obrazovni profili, odnosno zanimanja koja se smatraju traženima.

Svakako da su informacione tehnologije u poslednjih nekoliko decenija sve razvijenije, pa su samim tim i zanimanja koja nisu postojala u prethodnih 10 godina, a sada su među najtraženijima upravo prvenstveno vezana za tu oblast.

Tako su se, recimo pojavila zanimanja kao što su web dizajner, poslovni analitičar i SEO stručnjak, zatim IT menadžer i network inženjer, kao i sistem administrator, te mnoga druga.

Za sva ta zanimanja se zahtevaju određene kvalifikacije, a neretko se kandidati odlučuju i za prekvalifikaciju, odnosno dokvalifikaciju, te za stručno osposobljavanje za zanimanja iz IT struke.

Dobro je pomenuti da postoje i specijalizovani kursevi i obuke za IT, a koji traju mnogo kraće i kandidatima omogućuju da se vrlo brzo osposobe za rad. Svakako je praksa za obavljanje poslova iz tog sektora mnogo značajnija, jer na taj način IT stručnjaci doprinose kvalitetu svojih usluga.

 

Sistem administrator

Jedno od vrlo dobro plaćenih i traženih zanimanja u IT struci svakako je i sistem administrator, a osobe koje su na toj poziciji zaposlene zarađuju visoke svote novca.

U principu, obaveza lica koje obavlja te poslove jeste da instalira IT sisteme u firmama, to jest da ih održava i korisnicima pruža adekvatnu tehničku podršku kada je potrebno.

 

Network inženjer

U pitanju je zanimanje vezano za rad sa računarskim mrežama, budući da network inženjer ima dužnost da kreira konkretnu računarsku mrežu, te da je konfiguriše u skladu sa zahtevima klijenata, a kako bi njihove potrebe u potpunosti bile zadovoljene.

 

Copywriter

Idealno za dodatni vid zarade od kuće jeste i ovo zanimanje, ali se svakako zahteva da osoba koja je zaposlena na radnoj poziciji copywriter ima dovoljno i znanja i iskustva, tako da može kreirati i standardne tekstove za web sajtove i reklamne, te uopšteno sadržaj za Internet, a koji klijent bude zahtevao.

 

Project menadžer

S obzirom na to da se sve više kompanija odlučuje za izradu projekata, to se javila potreba za novom radnom pozicijom.

Osnovna obaveza osobe koja je zaposlena na radnom mestu project menadžer jeste da osmisli određeni projekat, odnosno da ga isplanira i sprovede sve korake do njegove finalne realizacije.

 

Web developer

Izuzev oblasti dizajna, svako ko se zaposli na poziciji web developer mora poznavati i sve ostale aspekte, budući da je njegovo zaduženje kako da dizajnira web sajtove i stranice, tako isto i da vrši njihovo implementaciju, te se podrazumeva da mora biti dobro upoznat i sa korišćenjem različitih programskih jezika.

 

Poslovni analitičar

U principu, svako ko je stekao dovoljan nivo kvalifikacija, te ko odluči da se zaposli na radnoj poziciji poslovni analitičar (business analitičar) će raditi na projektima i njihovom razvoju, odnosno analizi, a kako bi na taj način u potpunosti zadovoljio zahteve i tržišta i svojih nadležnih, te u budućnosti obezbedio napredak u poslovanju.

 

Softver developer

Da bi kandidat mogao da radi na razvoju softvera, neophodno je da bude upoznat sa postupkom programiranja, te sa svim procedurama koje moraju biti ispoštovane da bi određeni program ili aplikacija na što bolji način funkcionisala.

Uopšteno govoreći, software developer je zadužen za sprovođenje svih koraka u izgradnji softvera, odnosno aplikacija i programa, a podrazumeva se da će biti upoznati i sa korišćenjem baza podataka.

 

IT menadžer

Izuzev neophodnog iskustva, svako ko se kvalifikuje za zanimanje IT manager upravlja tim sektorom u kompanijama različite veličine i strukture, te se svakako brine o svim detaljima vezano za razvoj IT sektora.

 

Web dizajner

Vrlo je važno da svako ko odluči da se bavi web dizajnom stekne adekvatno iskustvo, budući da je obaveza stručnjaka koji taj posao obaljaju da kreiraju što interesantnije web sadržaje.

Moraju biti upoznati sa korišćenjem adekvatnih programa, a takođe se očekuje i da u određenoj meri poznaju web programiranje.

 

SEO stručnjak

Da bi bilo koji web sadržaj što bolje na internetu bio pozicioniran, potrebno je da SEO stručnjak (Search Engine Optimisation) implementira konkretna pravila i da na najbolji mogući način određeni web sadržaj uskladi sa pravilima pretrage.

U poslednjih 10 godina je ovo zaista jedno od izuzetno traženih zanimanja, jer sama činjenica da su web materijali dobro pozicionirani na internetu utiče pozitivno i na poslovanje konkretnih kompanija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *