Zašto je poznavanje rada na računarima danas imperativ?

Starije generacije se vrlo teško navikavaju na činjenicu da poznavanje rada na računaru danas predstavlja, slobodno možemo reći, obavezu.

Tačnije, ukoliko niste računarski pismeni, teško da možete računati na to da ćete pronaći neki, bolje plaćen posao. Naravno da je jednostavan razlog za to što starijima teško ide privikavanje na to, budući da naši roditelji, odnosno bake i deke, nisu imali pristup kompjuterima kao što mi imamo danas.

 

Kratka istorija računara

 

Iako se smatra da je još tokom 19 – og veka izmišljen uređaj, koji se tretira kao preteča računara, on je u novijoj upotrebi tek u poslednje vreme. Zapravo, u našoj zemlji tek pre otprilike 20 godina se predmet računarstvo i informatika našao u zvaničnom nastavnom programu gimnazija. A u to doba su đaci još radili na čuvenim računarima Tim 011. Uz to, u većini tadašnjih gimnazija je bio samo jedan PC, a samo posebno vredni učenici su imali priliku da rade na njemu, pa ne čudi što su se utrkivali među sobom da završe zadatke što pre, jer je „nagrada“ podrazumevala korišćenje „pravog“ računara.

Ko bi rekao da će tek 20 i koju godinu nakon toga računari imati tako značajnu ulogu u svakodnevnom i privatnom i poslovnom životu.

 

Zašto je poznavanje rada na računarima danas imperativ?

 

Ukoliko konkurišete na oglas za radno mesto sekretarice, na primer, poznavanje rada na računaru je jedan od obavetznih zahteva, koji morate da ispunite ukoliko želite da se bavite tim poslom. Naravno da ni mnogi drugi poslovi ne mogu biti obavljeni bez znanja rada u programima Microsoft, a prvenstveno Word i Excel, te neretko i PowerPoint. Svakako da nije teško navesti razlog za to, jer se na prvom mestu celokupna komunikacija u poslovnom svetu u današnje vreme obavlja elektronski. Sem toga, program za obradu tekstualnih sadržaja, Microsoft Word, u velikoj meri olakšava rad mnogima. Takođe treba pomenuti i program Microsoft Excel, koji se prvenstveno koristi za tabelarne kalkulacije i za lakše sređivanje određenih informacija.

A što se elektronske komunikacije tiče, podrazumeva se da svaki zaposleni mora znati da koristi mejl i sve njegove prednosti.

U zavisnosti od toga za koji posao konkurišete će zavisiti i šta se od vas zahteva vezano za poznavanje rada na računaru. U principu je osnovni zahtev naveden u vidu računarske pismenosti, a u smislu da kandidat zna da koristi internet i mail, odnosno pomenute programe za obradu teksta i tabelarne kalkulacije.

 

Kako poboljšati šanse za pronalaženje zaposlenja?

 

S obzirom na to da postoje ljudi, koji nisu imali prilike da steknu osnovna znanja korišćenja interneta i konkretnih programa, te da se ne mogu smatrati računarski pismenim, oni i imaju primarno problem prilikom pronalaska zaposlenja u današnje vreme. Zato je potrebno da preduzmu sve što je u njihovoj moći kako bi zaista povećali šanse da pronađu posao kojim žele da se bave.

Zapravo, oni taj problem mogu prilično lako da reše, ukoliko to žele, zahvaljujući činjenici da su kursevi i obuke računara dostupni u okviru svih poslovnica Akademije Oxford na teritoriji naše zemlje.

Pored toga što zainteresovani imaju mogućnost da pohađaju samo jednu edukaciju, dostupan je i specijalni paket kurseva. Tako svako od njih, na primer ima mogućnost da se odluči za pohađanje paketa kurseva Microsoft Office, a u okviru koga će zaista steći dovoljno znanja da može da se smatra pismenim u računarskom smislu.

A u slučaju da bilo ko želi da nadogradi znanja, koja je pre toga imao prilike da stekne, na raspolaganju su mu brojne napredne obuke i kursevi računara.

Ono što je važno i što svakako mora da bude istaknuto jeste da se svaki kurs i obuka računara organizuje uz maksimalno poštovanje pravila, te na visokom nivou kvaliteta. Oprema koju poseduje ova obrazovna institucija je najnovije generacije, tako da polaznici imaju mogućnost i da rade na najkvalitetnijim kompjuterima i da uče od vrhunskih stručnjaka za određene oblasti.

Da biste poboljšali mogućnost pronalaska kvalitetnog zaposlenja, morate uložiti u sebe. A najbolji način jeste dodatna edukacija. Stručni kursevi i obuke računara omogućuju svima da steknu ili da usavrše znanja rada u različitim računarskim programima i da tako postanu vlasnici još jednog sertifikata, što će sigurno uticati maksimalno pozitivno i na pronalaženje bolje plaćenog posla.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *