Znanjem protiv svetske ekonomske krize

Prema zvaničnim podacima, pojam svetske ekonomske krize se u sadašnjem momentu odnosi na veliku finansijsku krizu, koja je ne tako daleke 2007. godine zahvatila primarno područje Sjedinjenih Američkih Država. Neretko se može čuti i naziv velika recesija, a uopšteno rečeno, radi se o jednoj od najvećih kriza u ekonomskom pogledu nakon završetka Drugog svetskog rata.

Naravno da ova situacija nije bila na istom nivou u celom svetu, pa tako dok je područje brojnih evropskih zemalja i teritorija Severne Amerike bila posebno pogođena ekonomskom krizom, dotle su zemlje poput recimo Kine, ali i Indije imale potpuno suprotan efekat, tako da je ekonomski rast u njima bio na visokom nivou.

Sasvim očekivano, kriza u tom domenu je dovela do visokog procenta nezaposlenosti, smanjenja kupovne moći građana, ali i plata i penzija.

Negativni aspekti svetske ekonosmke krize su uočljivi i danas u nekim zemljama, u kojima je primetan pad cena nekretnina, smanjen je i životni standard, a ujedno povećane cene namirnica i dobara koja se koriste za opštu upotrebu.

Međutim, iako to na prvi pogled može zvučati čudno, činjenica je da ova pojava ima i neke pozitivne aspekte.

Zapravo su ljudi širom sveta, a koji žive u zemljama u kojima se svetska ekonomska kriza itekako osetila, počeli da traže nove izvore prihoda kako bi preživeli. Tako su, zapravo počeli da rade na sebi i da shvataju da se jedino znanjem protiv svetske ekonomske krize mogu boriti. Tačnije, počeli su da i svoje slobodno vreme, ali i određene sume novca ulažu u dodatne edukacije, što je dovelo do nastanka mnogih, donekle novih zanimanja.

Slobodno možemo reći da je jedan od osnovnih „proizvoda“ ove nemile situacije savremeni čovek, koji razmišlja svojom glavom, a u pravcu poboljšanja kvaliteta svog života.

Ko je imao novca da plati pohađanje specijalizovanih kurseva, to je i učinio, a ko nije bio u toj situaciji, nastojao je da se samostalno, kako god zna i ume dodatno obrazuje, sve sa ciljem poboljšanja šansi za pronalazak zaposlenja.

Naravno da je bilo i onih pojedinaca, koji su pokušali da spas od negativnog aspekta svetske ekonomske krize pronađu u nekoj drugoj zemlji, koja nije njome bila naročito pogođena. Ipak, za to je takođe bilo potrebno ne samo znanje iz određene oblasti, nego i poznavanje jezika koji se u izabranoj zemlji koristi, ali i dosta odricanja. A tome treba dodati i činjenicu da je potrebno napustiti svoju zemlju i grad rođenja, te praktično ostaviti čitav pređašnji život za sobom, što ni najmanje nije jednostavno.

Na kraju, opet dolazimo do toga da je jedino pravo „oružje“, koje nam niko ne može oduzeti, zapravo znanje, te ne čudi što se baš ono smatra najboljim borcem protiv ekonomske krize. Zapravo sve što tokom života naučimo i sve veštine koje steknemo su jedino što je zaista naše i na šta u suštini jedino i možemo da se oslonimo. Neko će se odlučiti da završi određeni zanat, kako bi u rukama imao parče hleba, što bi rekli naši preci, a neko će se truditi da stečena znanja tokom školovanja neprekidno unapređuje i nadograđuje, te da stiče nova i nova, kako bi na taj način i kvalitet svog života u velikoj meri poboljšao.

Zato ako sledeći put budete na prekretnici i ne znate kako da zaradite dodatni novac, imajte na umu da vam je rešenje nadohvat ruke, samo treba za njim da posegnete… upišite neki kurs, steknite nove veštine i budite sigurni da će vam se vrlo brzo nova vrata otvoriti i da ćete početi bolje da zarađujete, jer znanja koja steknete tokom života vam nijedna ekonomska, niti bilo koja druga vrsta krize ne može oduzeti!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *