Da li je naše školstvo previše zastarelo

Savremeni sistem školovanja je ne samo potpuno drugačiji nego nekada, nego slobodno možemo reći i zastareo u odnosu na školski sistem mnogih drugih zemalja.

Iako to tvrde i mnogi učenici i njihovi roditelji, pa čak i nastavnici i profesori, u državnim osnovnim i srednjim školama se školski sistem već godinama ne menja.

Naravno da postoje brojne mane, ali i prednosti takvog Vida edukacije, mada je isto tako neosporna činjenica da bi mnoge stvari trebalo promeniti, a kako bi školski sistem mnogo bolje funkcionisao.

Srećom po mlade ljude, sve je veći broj privatnih osnovnih i srednjih škola, u okviru kojih su zastupljeni moderni trendovi u obrazovanju. Zato se vrlo često događa da roditelji odaberu da njihovi potomci pohađaju određenu privatnu, uglavnom srednju školu, te da na taj način steknu diplomu za izabrani obrazovni profil. ?

Brojne su privatne srednje škole koje nastojeo je da maksimalan komfor omoguće učenicima, a među njima se svakako izdvaja IT gimnazija u Kragujevcu, odnosno srednja škola “Sveti Arhangel”, koja se nalazi u Novom Sadu.

Razlog zbog čega smo upravo te srednje škole, kao najbolji primer modernih izdvojili, jeste što njihovi zaposleni imaju sve neophodne kvalifikacije, ali isto tako neprekidno pohađaju i specijalizovane edukacije, kako bi kvalitet nastave na taj način poboljšali. Tako će pomoći đacima da izvuku maksimum iz školovanja, te da nakon sticanja diplome lako odaberu da li će upisati određeni fakultet ili će se, ipak odlučiti da u struci pronađu zaposlenje.

Takođe, radi se o obrazovnim institucijama koje su vrlo moderno uređene i koje nude brojne pogodnosti svim učenicima, u vidu korišćenja savremenih tehnologija, te dodatnih aktivnosti, koje su zaista brojne i mahom potpuno besplatne. Ove dve obrazovne institucije su posebne i po tome što školovanje nude po naročit pristupačnim cenama, a uz to roditeljima omogućuju i dodatne pogodnosti vezano za plaćanje školarina.

Sve to naravno ne znači da bi svako dete trebalo da pohađa privatnu osnovnu ili srednju školu, ali je činjenica da će pravilnim odabirom škole steći mogućnost da bez mnogo sekiracije postane vlasnik pravno validne diplome i to za zanimanje koje mu je interesantno.

Nakon svega ovoga se postavlja pitanje da li postoji način da se donekle zastareli sistem školovanja, koji je u našoj zemlji prisutan, u doglednom vremenskom periodu poboljša. Naravno da to nije da nama da odlučimo da li i kako je moguće to učiniti, ali se svakako možemo potruditi da svojoj deci pomognemo da završe onu srednju školu koju odaberu, odnosno da se školuju baš za onaj obrazovni profil koji budu izabrali, jer ukoliko određena državna srednja škola njega nema u svojoj ponudi, gotovo je sigurno da jedna od pomenutih privatnih srednjih škola ili neka druga mogu zainteresovanima da ponude da steknu diplomu za konkretno zanimanje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *