Viša škola ili fakultet

Obično je mnogo teže svršenim osnovcima da odluče koju srednju školu žele da upišu, nego svršenim srednjoškolcima da odluče li žele da nastave školovanje ili ne. Međutim, i tu se mnogi nađu u nedoumici da li da izaberu određeni fakultet ili da se ipak odluče za neku višu školu.

Podrazumeva se da od slučaja do slučaja odgovor na ovo pitanje zavisi, ali svakako uvek treba uzeti u obzir relevantne činjenice.

 

Zašto upisati višu školu?

 

Ukoliko pojedinci završe gimnaziju, nekako se logično nameće da nastave školovanje na fakultetu. Naravno da to ne važi za svakoga, ali napominjemo da je ipak u većini slučajeva tako.

Međutim, obično ako neko završi srednju stručnu školu, odlučuje se da nastavi edukaciju na nekoj višoj školi.

Prednosti pohađanja više škole u odnosu na fakultete su brojne, ali postoje i određene mane.

Svakako se u prednost može svrstati činjenica da viša škola traje kraće, te da po završetku kandidat ima mogućnost takođe da se dodatno edukuje. Praktično govoreći, to je tek jedna stepenica u obrazovanju, jer ako želi, može položiti diferencijalne ispite i nastaviti sa pohađanjem izabranog programa u okviru konkretnog fakulteta.

Nasuprot tome, ako neko odluči da studira, ima više mogućnosti, ali je i školovanje zahtevnije.

Podrazumeva se da će od slučaja do slučaja zavisiti da li je bolje odabrati konkretnu višu školu ili se ipak odlučiti za nastavak školovanja na određenom fakultetu. Na primer, ukoliko neko stekne zvanje ekonomski tehničar, ne mora ići na Ekonomski fakultet, već može upisati neku višu školu, nakon koje će steći još jednu diplomu. A ako završi, na primer gimnaziju, sasvim je očekivati da školovanje nastavi u okviru izabranog fakulteta. Ipak, još jednom naglašavamo da su ovo samo opšte tvrdnje, te da pojedinci koji završe gimnaziju odlučuju školovanje da nastave u okviru određene više škole, kao što osobe nakon završene srednje stručne škole odlučuju da studiraju.

Ističemo da je sve ovo još uvek moguće, ali da je u pripremi nacrt novog zakona u vezi sa obrazovanjem, te postoje indicije da će, ukoliko on bude bio usvojen, imati pravo da školovanje nastave na izabranom fakultetu isključivo osobe koje su pre toga stekle diplomu gimnazije. Ali sve dok do toga ne dođe zvanično, srednjoškolci imaju pravo na izbor da li će upisati fakultet ili višu školu nakon toga.

 

Zašto je dobro upisati fakultet?

 

Koliko god se princip obrazovanja promenio u našoj zemlji i u celom svetu, fakultetska diploma je definitivno nemerljiva. Naravno da to ne znači da je diploma neke više škole lošija opcija, ali u većini slučajeva se drugačije prilikom konkurisanja za posao posmatraju kandidati koji su stekli fakultetsko obrazovanje.

Nakon završene gimnazije se mnogi odlučuju za studiranje, a ne za višu školu, jer žele da steknu fakultetsku diplomu. Zapravo baš iz tog razloga većina njih i odlučuje da upiše gimnaziju, jer nakon završene osnovne škole i ne znaju čime žele u budućnosti da se bave. A tokom četvorogodišnjeg školovanja se učenici lakše odluče čime žele zaista da se bave u svom životu, pa zato i lakše odluče koji fakultet nakon toga žele da upišu.

Ipak, iako je u principu bolja opcija upisati određeni fakultet, baš zbog važnosti fakultetske diplome, činjenica je da se ne može uopšteno reći da li je bolja viša škola ili fakultet.

Ipak, ono što je mnogo važnije istaći jeste da Obrazovni centar Akademije Oxford nudi svakome zainteresovan da stekne adekvatne kvalifikacije kako kroz redovno i vanredno školovanje za izabrani obrazovni profil, tako isto i kroz druge programe. Najpre se misli na stručno osposobljavanje, a zatim i na program prekvalifikacije, kao i dokvalifikacije. Tako recimo svako ko je završio srednju školu i kvalifikovao se za zanimanje trećeg stepena, a želi da pohađa višu školu ili upiše fakultet, ima mogućnost da prođe program dokvalifikacije i postane vlasnik diplome za izabrano zanimanje četvrtog stepena. Na taj način će biti u mogućnosti da upiše željenu višu školu ili da stekne fakultetsku diplomu.

U svakom slučaju, najbitnije je dobro proceniti i mogućnosti i potrebe svakog pojedinca, pa na osnovu toga odlučiti da li je bolja viša škola ili je ipak u pitanju kandidat, koji bi trebalo da studira. No, bez obzira koju diplomu stekne, važno je da radi ono što voli i da relativno brzo pronađe posao u okviru konkretne struke, jer će jedino tako školovanje imati smisla.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *