Šta je prekvalifikacija?

Prekvalifikacije - Audio verzija
Audio verzija teksta
Akademija Oxford nije srednja škola, samo posreduje pri upisu.

Svi mi, u većoj ili manjoj meri imamo naviku da koristimo reči i izraze za koje nam baš i nije jasno u potpunosti šta znače. Time valjda smatramo da ispadamo pametniji. A zapravo, nema ništa lepše nego kada koristimo reči i izraze koji su nam u potpunosti jasni, te možemo da ih upotrebimo u pravom kontekstu.

Ova pojava je naročito uočljiva u oblasti školovanja, gde se često koriste brojne reči i izraza koji su, em stručni, em u većini slučajeva preuzeti iz stranih jezika.

Jedna u nizu odrednica koje srećemo u ovoj oblasti, a koja često izaziva zabunu kod mnogih jeste i prekvalifikacija. Naravno, mnogi su za ovaj termin čuli, ali nisu baš potpuno sigurni šta znači, uzevši u obzir da postoji i pojam dokvalifikacija, te mnogi često mešaju ova dva pojma.
Šta je prekvalifikacija?

Ako želimo da precizno odredimo ovaj pojam, moramo najpre da znamo šta znači sama reč kvalifikacija kada se odnosi na obrazovanje.

Osnovna definicija ovog pojma podrazumeva određivanje svojstava, odnosno sposobnosti osobe za obavljanje nekog posla. Upravo zato, kada neko stekne diplomu određene srednje škole, odnosno određenog smera u okviru nje, kažemo da je kvalifikovan za obavljanje tog posla.

Na primer, učenik koji završi srednju građevinsku školu, smera građevinski tehničar je kvalifikovan za zanimanje građevinski tehničar.

U slučaju da osoba, u bilo kom trenutku donese odluku da želi da stekne diplomu nekog drugog smera, kako bi obavljao neko drugo zanimanje, dovoljno je samo da izvrši prekvalifikaciju, odnosno da kontaktira nadležne u okviru izabrane privatne srednje škole ili druge specijalizovane obrazovne institucije, a kako bi se dogovorio oko svih detalja o prekvalifikaciji za odabrano zanimanje.

TESTOVI


Zbog čega je prekvalifikacija korisna?

Kada neko dugo ne uspeva da pronađe posao u struci za koju se školovao, prvo što mu padne napamet jeste da napusti našu zemlju i potraži zaposlenje u nekoj drugoj, evropskoj ili svetskoj metropoli. Međutim, za to je i te kako potrebno uložiti ne samo truda, već i novca, uzevši u obzir da je neophodno najpre da osoba poseduje različite međunarodno priznate sertifikate o nivou poznavanja jezika koji je zvaničan u zemlji u koju želi da ide, te da pripremi svu potrebnu papirologiju, odnosno dokumenta koja se prevode na taj jezik, a zatim i overavaju pečatom ovlašćenog sudskog tumača. A ovo je tek delić svega onoga što vas očekuje kada i ako odlučite da pokušate da pronađete posao van granica naše zemlje.

Ako ipak niste baš raspoloženi da odlazite iz zemlje da biste pronašli dobar posao, uvek je tu prekvalifikacija kao izbor. Ona vam pruža nebrojeno mogućnosti, počev od lične satisfakcije što ste uspeli da savladate nova znanja, preko činjenice da ste stekli novu diplomu i to onog zanimanja koje je traženo na birou rada i na kraju što ćete mnogo lakše pronaći posao u struci i time sebi obezbediti i bolju zaradu i sigurniju budućnost.

Za koje se zanimanje odlučiti?

Ovo je pitanje koje, verovatno muči mnoge kandidate kojima je prekvalifikacija najbolja opcija. Nažalost, niko vam ne može dati tačan odgovor na njega.

U suštini, ono čime bi svako trebalo da se rukovodi kada se odlučuje za prekvalifikaciju jeste da bi to trebalo da bude zanimanje koje ima bolju prođu na berzi rada, tako da imate mogućnost da brže i lakše pronađete posao u struci nego što je to slučaj sa prvobitnim zanimanjem, a da istovremeno bude vezano za onu oblast koja vas lično zanima. U tom slučaju će prekvalifikacija imati najbolji efekat, jer ćete dobiti mogućnost da radite posao koji volite i da od njega zarađujete.

NEWSLETTER
 
ISKUSTVA KORISNIKA
Beograd - Slavica:

Završila sam kurs rumunskog jezika kod vas, ekipa vam je super, profesori odlični a cene pristupačne. Pozdrav iz Beograda

Beograd - Miloš:

Pohadam kurs norveškog jezika online. Prezadovoljan sam jer škola prati sve moderne trendove. Mogu da organizujem svoje vreme kako hoću, učim i pohađam nastavu od kuće i ne gubim vreme na prevoz po gradu. Odlični ste, samo tako nastavite.

Beograd - Milica:

Dugo sam tražila najbolju ponudu u pogledu kvaliteta i cene za kurs nemačkog jezika, na kraju sam se odlučila za vas i nisam pogrešila!

Čukarica - Svetlana:

Počela sam da učim albanski jezik u vašoj školi, prezadovoljna sam uslugom i profesorima. Pozdrav za sve

Palilula - Ana:

Uspešno sam završila kurs švedskog jezika i pronašla posao gde je poznavanje ovog jezika bilo presudno. Hvala Vam puno ljudi

Voždovac - Siniša:

Završio sam kurs makedonskog jezika. Oduševljen sam organizacijom škole. Nastaviću sa časovima kod vas!

Novi Beograd - Aleksandar:

Pohađala sam kurs arapski jezik. Svima preporucujem vašu školu jer je najbolja!

Rakovica - Radovan:

Poznavanje bugarskog jezika mi je bilo potrebno na poslu. Posle vašeg kursa uspesno saradujem sa svim kolegama iz Bugarske. Hvala vam puno

Savski venac - Lena:

Prošle godine sam završila kurs poljskog jezika. Jako sam zadovljna svime sto sam naučila kod vas.

Stari grad - Djuro:

Upisao sam kurs ceškog jezika kod vas po preporuci prijatelja. Rekao je da ste najbolji u šta sam se i sam uverio. Pozdrav

Vračar - Olivera:

Mogu sa sigurnošću da tvrdim da ste najbolja škola u Srbiji. I ranije sam učila engleski jezik u drugim školama ali sam uvek bila nezadovoljna. Samo ste vi ispunili sva moja očekivanja u nivou znanja, profesionalnosti i prijatnosti zaposlenih. Samo tako nastavite!!!

Zemun - Ljiljana:

Završavam kurs portugalskog jezika. Jako sam zadovoljna, upisacu kurs i španskog!!!

Zvezdara - Marko:

Pre dve godine sam završio kurs danskog jezika. Još uvek ga puno koristim i dobro znam. Svu zahvalnost dugujem vama. Pozdrav najboljoj ekipi!

Barajevo - Jovana:

Drugarica i ja smo krenule na časove francuskog jezika kod vas. Puno nam pomaže za školu jer prati školsko gradivo.

Grocka - Nikola:

Poslao sam sina da uči ruski jezik kod vas. Zadovoljan je on, zadovoljan sam i ja!

Lazarevac - Milanka:

Naucila sam grčki jezik i sada uspešno radim letnje sezone u Grčkoj! Hvala i pozdrav

Mladenovac - Zoran:

Pohađao sam časove slovačkog jezika kod vas. Izuzetno sam zadovoljan znanjem koje sam stekao!

Obrenovac - Kristina:

Brat i ja smo upisali kurs holandskog jezika, učimo jezik online na naše veliko zadovoljstvo. Drago nam je da postoje ovako moderne škole i u Srbiji!

Sopot - Mirjana:

Završila sam kurs japanskog jezika. Bilo je divno iskustvo! Hvala vam punoooo

Surčin - Nemanja:

Trenutno pohađam kurs italijanskog jezika, prezadovoljan sam saradnjom sa vašom školom.

Novi Beograd - Lenka:

Uspešno sam završila kurs srpskog jezika, mnogo mi se dopada i sada dobro govorim. Hvala Akademiji Oxford!!!

Čukarica - Žarko:

Akademija Oxford je najbolja škola!!! Završio sam kurs turskog jezika kod vas! SAMO NAPRED! ODLIČNI STE!

Palilula - Milena:

Mogu samo da kazem da ste najbolji! Ja sam završila kurs kineskog jezika i mogu svima da vas preporučim!

Voždovac - Rajko i Suzana:

Našu ćerku smo upisali na kurs engleskog jezika sa 5 godina. Stekla je odličnu osnovu za školu i jako smo zadovoljni, zato ćemo nastaviti saradnju sa vama i dalje!! Pozdrav!

Zvezdara - Rade:

Upisao sam latinski jezik i mnogo mi je pomogao pri spremanju ispita na Farmaciji. Hvala Akademiji što sam upisao treću godinu!!!!

Slavija - Kosta:

Pohađam časove madjarskog jezika, sve pohvale za profesore i sve zaposlene!!

Palilula - Nataša:

Završila sam kurs ukrajinskog jezika u vašoj akademiji, najbolji ste. I po kvalitetu i po ceni!!!

Voždovac - Igor:

Krenuo sam na časove nemačkog jezika, sve pohvale za organizaciju nastave i predavače.

Novi Beograd - Ivana:

Prošle godine sam završila kurs norveškog jezika u vašoj školi. Svima vas preporučujem jer ste najbolji.

Čukarica - Mateja:

Krenula sam na kurs francuskog jezika, za sad sam prezadovoljna. Samo tako nastavite.

Novi Beograd - Bilja:

Završavam kurs švedskog jezika koji mi je bio potreban zbog posla, zadovoljna sam znanjem koje sam stekla u vašoj školi.

Obrenovac - Jelena:

Krenula sam na kurs norveškog jezika. Vaša škola je najbolja. Prezadovoljna sam!!!

Rakovica - Darko:

Pohađam online časove grčkog jezika. Super ste!!

Voždovac - Ena:

Upisala sam sa drugaricom kurs nemačkog jezika, koji nam je bio potreban zbog škole. Obe smo jako zadovoljne i nastavljamo dalje sa vama!

Novi Beograd - Anatol:

Završio sam kurs srpskog jezika prošle godine i samo da vas pohvalim da ste najbolji!

Zemun - Branka:

Pozdrav svima u Akademiji Oxford! Završila sam kod vas kurs italijanskog jezika i jako sam zadovoljna svime sto sam naučila.

Vračar - Katarina:

Po preporuci koleginice sam upisala sina u vašu školu na kurs nemačkog jezika. Svakog dana sve više zna, jako je zadovoljan i srećan a sa njim i ja. Svuda vas pominjem i preporučujem.

Stari grad - Dušan:

Uspesno sam savladao francuski jezik kod vas na kursu. Pun pozdrava za sve!