Šta je dokvalifikacija?

Dokvalifikacije - Audio verzija
Audio verzija teksta
Akademija Oxford nije srednja škola, samo posreduje pri upisu.

Dobro je poznato da mnogi svršeni osnovci vrlo često upisuju srednju školu na nagovor roditelja ili, pak odlučuju da pohađaju onu srednju školu koju će pohađati veći deo njihovih drugova, bez da razmišljaju da li imaju uopšte interesovanja za zanimanje za koje će se školovati. Zatim i kada je završe i zaposle se u toj struci, obično spadaju u red onih radnika koji baš i nisu zadovoljni poslom kojim se bave, a najpre zato što imaju potpuno drugačije afinitete, o čemu nisu razmišljali kada je bilo vreme za to.

Srećom, postoje i oni ljudi koji na vreme shvate da u savremenom svetu postoji niz mogućnosti koje im pomažu da u relativno kratkom roku i po ne tako visokoj ceni jednostavno promene zanimanje, odnosno da nadograde znanja koja su već stekli, te da dobiju diplomu nekog zanimanja višeg stepena. Upravo zato je i izmišljena takozvana dokvalifikacija, koju u svom redovnom programu kao svojevrstan vid edukacije i sticanja diplome željenog zanimanja nude mnoge specijalizovane obrazovne institucije u našoj zemlji.
Šta je dokvalifikacija?

Najjednostavnije rečeno, dokvalifikacija je namenjena svim onim kandidatima koji već poseduju diplomu za određeni obrazovni profil, a žele da je nadograde, kako bi steklli diplomu zanimanja višeg stepena. U praksi, to znači da svako ko se školovao za zanimanje III stepena, odnosno ko je pohađao nastavu tri školske godine, koliko ona traje kada je u pitanju ovakav vid obrazovanja, može da izvrši dokvalifikaciju za zanimanje IV stepena. Takođe, to znači i da svako ko je završio srednju školu u trajanju od četiri godine, te stekao određeno zanimanje IV stepena, može da izvrši dokvalifikaciju za V stepen, to jest takozvanu specijalizaciju.

Da bi vam bilo jasnije kako funkcioniše dokvalifikacija, navešćemo nekoliko primera. Dakle, kandidat koji završi srednju šumarsku školu, smera rasadničar, stolar ili biodekorater, odnosno srednju elektrotehničku školu te stekne diplomu za obrazovni profil monter telekomunikacionih mreža ili elektroinstalater, to jest bilo koje drugo zanimanje za koje školovanje traje tri godine, može da izvrši dokvalifikaciju za, na primer zanimanje elektrotehničar informacionih tehnologija ili fotograf, odnosno za bilo koje drugo zanimanje IV stepena. Sve navedeno je primenljivo i na zanimanja koja su IV stepena, kada kandidat imam nebrojeno mogućnosti da odabere neko od zanimanja V stepena, odnosno takozvanu specijalizaciju.

TESTOVI


Koje su prednosti dokvalifikacije?

Lako je uočljivo da su prednosti koje dokvalifikacija donosi ljudima brojne, pa ćemo navesti samo neke od njih. Sama činjenica da se stiče diploma za zanimanje koje je višeg stepena od onoga za koje kandidat već poseduje diplomu mu otvara mnoga vrata, tako da može da pronađe kvalitetniji i bolje plaćen posao.

Uz to, dobro je poznato da svaki poslodavac sa poštovanjem gleda na sve one kandidate koji se odluče za dokvalifikaciju, uzevši u obzir da je sasvim jasno da se radi o ljudima koji shvataju važnost obrazovanja.

I pored svega navedenog, vrlo bitan segment je i lična satisfakcija, jer kandidat shvata da je uložio u sopstveno znanje, te da je uz adekvatan trud i određena finasijska sredstva uspeo da napreduje u poslovnom smislu.

Kako funkcioniše dokvalifikacija?

Nakon što kandidati dostave svu potrebnu dokumentaciju, koja podrazumeva: izvod iz matične knjige rođenih, ličnu kartu, svedočanstvo o osnovnom obrazovanju i svedočanstva, odnosno diplomu srednje škole, te izraze želju za koji obrazovni profil žele da izvrše dokvalifikaciju, stručni tim izabrane privatne srednje škole vrši upoređivanje predmeta koje je on imao tokom srednje škole i onih koji se zahtevaju u okviru odabranog smera višeg stepena. Nakon toga se određuje koji su diferencijalni ispiti, odnosno koje ispite kandidat još treba da položi kako bi stekao diplomu određenog smera višeg stepena, to jest kako bi uspešno završio dokvalifikaciju.

Po uspešnom polaganju svih preostalih ispita, te sprovedenom praktičnom delu, ukoliko tako iziskuje nastavni plan, kandidat stiče diplomu za obrazovni profil višeg stepena, koju može nesmetano da upiše u radni dosije prema slovu aktuelnog zakona.

NEWSLETTER
 
ISKUSTVA KORISNIKA
Beograd - Slavica:

Završila sam kurs rumunskog jezika kod vas, ekipa vam je super, profesori odlični a cene pristupačne. Pozdrav iz Beograda

Beograd - Miloš:

Pohadam kurs norveškog jezika online. Prezadovoljan sam jer škola prati sve moderne trendove. Mogu da organizujem svoje vreme kako hoću, učim i pohađam nastavu od kuće i ne gubim vreme na prevoz po gradu. Odlični ste, samo tako nastavite.

Beograd - Milica:

Dugo sam tražila najbolju ponudu u pogledu kvaliteta i cene za kurs nemačkog jezika, na kraju sam se odlučila za vas i nisam pogrešila!

Čukarica - Svetlana:

Počela sam da učim albanski jezik u vašoj školi, prezadovoljna sam uslugom i profesorima. Pozdrav za sve

Palilula - Ana:

Uspešno sam završila kurs švedskog jezika i pronašla posao gde je poznavanje ovog jezika bilo presudno. Hvala Vam puno ljudi

Voždovac - Siniša:

Završio sam kurs makedonskog jezika. Oduševljen sam organizacijom škole. Nastaviću sa časovima kod vas!

Novi Beograd - Aleksandar:

Pohađala sam kurs arapski jezik. Svima preporucujem vašu školu jer je najbolja!

Rakovica - Radovan:

Poznavanje bugarskog jezika mi je bilo potrebno na poslu. Posle vašeg kursa uspesno saradujem sa svim kolegama iz Bugarske. Hvala vam puno

Savski venac - Lena:

Prošle godine sam završila kurs poljskog jezika. Jako sam zadovljna svime sto sam naučila kod vas.

Stari grad - Djuro:

Upisao sam kurs ceškog jezika kod vas po preporuci prijatelja. Rekao je da ste najbolji u šta sam se i sam uverio. Pozdrav

Vračar - Olivera:

Mogu sa sigurnošću da tvrdim da ste najbolja škola u Srbiji. I ranije sam učila engleski jezik u drugim školama ali sam uvek bila nezadovoljna. Samo ste vi ispunili sva moja očekivanja u nivou znanja, profesionalnosti i prijatnosti zaposlenih. Samo tako nastavite!!!

Zemun - Ljiljana:

Završavam kurs portugalskog jezika. Jako sam zadovoljna, upisacu kurs i španskog!!!

Zvezdara - Marko:

Pre dve godine sam završio kurs danskog jezika. Još uvek ga puno koristim i dobro znam. Svu zahvalnost dugujem vama. Pozdrav najboljoj ekipi!

Barajevo - Jovana:

Drugarica i ja smo krenule na časove francuskog jezika kod vas. Puno nam pomaže za školu jer prati školsko gradivo.

Grocka - Nikola:

Poslao sam sina da uči ruski jezik kod vas. Zadovoljan je on, zadovoljan sam i ja!

Lazarevac - Milanka:

Naucila sam grčki jezik i sada uspešno radim letnje sezone u Grčkoj! Hvala i pozdrav

Mladenovac - Zoran:

Pohađao sam časove slovačkog jezika kod vas. Izuzetno sam zadovoljan znanjem koje sam stekao!

Obrenovac - Kristina:

Brat i ja smo upisali kurs holandskog jezika, učimo jezik online na naše veliko zadovoljstvo. Drago nam je da postoje ovako moderne škole i u Srbiji!

Sopot - Mirjana:

Završila sam kurs japanskog jezika. Bilo je divno iskustvo! Hvala vam punoooo

Surčin - Nemanja:

Trenutno pohađam kurs italijanskog jezika, prezadovoljan sam saradnjom sa vašom školom.

Novi Beograd - Lenka:

Uspešno sam završila kurs srpskog jezika, mnogo mi se dopada i sada dobro govorim. Hvala Akademiji Oxford!!!

Čukarica - Žarko:

Akademija Oxford je najbolja škola!!! Završio sam kurs turskog jezika kod vas! SAMO NAPRED! ODLIČNI STE!

Palilula - Milena:

Mogu samo da kazem da ste najbolji! Ja sam završila kurs kineskog jezika i mogu svima da vas preporučim!

Voždovac - Rajko i Suzana:

Našu ćerku smo upisali na kurs engleskog jezika sa 5 godina. Stekla je odličnu osnovu za školu i jako smo zadovoljni, zato ćemo nastaviti saradnju sa vama i dalje!! Pozdrav!

Zvezdara - Rade:

Upisao sam latinski jezik i mnogo mi je pomogao pri spremanju ispita na Farmaciji. Hvala Akademiji što sam upisao treću godinu!!!!

Slavija - Kosta:

Pohađam časove madjarskog jezika, sve pohvale za profesore i sve zaposlene!!

Palilula - Nataša:

Završila sam kurs ukrajinskog jezika u vašoj akademiji, najbolji ste. I po kvalitetu i po ceni!!!

Voždovac - Igor:

Krenuo sam na časove nemačkog jezika, sve pohvale za organizaciju nastave i predavače.

Novi Beograd - Ivana:

Prošle godine sam završila kurs norveškog jezika u vašoj školi. Svima vas preporučujem jer ste najbolji.

Čukarica - Mateja:

Krenula sam na kurs francuskog jezika, za sad sam prezadovoljna. Samo tako nastavite.

Novi Beograd - Bilja:

Završavam kurs švedskog jezika koji mi je bio potreban zbog posla, zadovoljna sam znanjem koje sam stekla u vašoj školi.

Obrenovac - Jelena:

Krenula sam na kurs norveškog jezika. Vaša škola je najbolja. Prezadovoljna sam!!!

Rakovica - Darko:

Pohađam online časove grčkog jezika. Super ste!!

Voždovac - Ena:

Upisala sam sa drugaricom kurs nemačkog jezika, koji nam je bio potreban zbog škole. Obe smo jako zadovoljne i nastavljamo dalje sa vama!

Novi Beograd - Anatol:

Završio sam kurs srpskog jezika prošle godine i samo da vas pohvalim da ste najbolji!

Zemun - Branka:

Pozdrav svima u Akademiji Oxford! Završila sam kod vas kurs italijanskog jezika i jako sam zadovoljna svime sto sam naučila.

Vračar - Katarina:

Po preporuci koleginice sam upisala sina u vašu školu na kurs nemačkog jezika. Svakog dana sve više zna, jako je zadovoljan i srećan a sa njim i ja. Svuda vas pominjem i preporučujem.

Stari grad - Dušan:

Uspesno sam savladao francuski jezik kod vas na kursu. Pun pozdrava za sve!