Bioinformatičar

Bioinformatičar - Audio verzija
Audio verzija teksta
Akademija Oxford nije srednja škola, samo posreduje pri upisu.

Među mnogim zanimanjima koja u današnje vreme nastaju i razvijaju se, možda nešto sporije nego u svetu su najzastupljenija ona koja spadaju u domen računarstva i informatike. Jedno od takvih zanimanja je i bioinformatičar.

Kandidat koji se školuje za sticanje ovog zvanja bi trebalo da na osnovu različitih računarskih i matematičkih nauka obavlja istraživanja sa ciljem unapređenja takozvanih bio - medicinskih nauka. On nastoji da na osnovu znanja koja poseduje iz ovih oblasti reši određene nejasnoće i naučne probleme koji su vezani za različite oblasti, a ponajviše za oblast molekularne biologije, te se primarno bavi itraživanjem DNK - a, a pomoću različitih matematičkih formula i računarskih programa i platofrmi koje se, barem u svetu neprekidno razvijaju.

Pored toga, kandidat koji stekne zvanje bioinformatičar se bavi i biohemijom, hemijom, te izučavanjem međusobnog odnosa između makro i genskog, odnosno makro i proteinskog sastava organizma i njegovih ćelija, bez obzira da li je reč o ljudskom, biljnom ili, pak životinjskom organizmu. Shodno tome, usmeren je i na unapređivanje svih oblasti računarstva i informatike koje mu mogu poslužiti u naučnim istraživanjima, poput: baza podataka, mašinskog učenja, istraživanja podataka, ali i modeliranja informacija i procesa, te takozvane algoritmike, kao i verovatnoće, statistike, analize, ali i algebre i geometrije. Jednom rečju, na osnovu matematičkih i računarskih znanja i određenih operacija i programa, on pokušava da razreši mnoge nedoumice vezane za ljudski, životinjski i biljni organizam koje muče naučnike celog sveta, te da pokuša da, između ostalog ustanovi vezu između prisustva određenih bakterija ili virusa i određenih oboljenja.Ono što karakteriše posao bioinformatičara jeste prilično velika količina informacija sa kojima dolazi u dodir prilikom istraživanja, te njihova ne tako jednostavna obrada.

Osim što ima primenu u medicini, bioinformatika itekako može da služi i u farmaciji, ali i u poljoprivredi.

Bioinformatičar se bavi različitim vrstama analiza, poput analize bakterijskih i viralnih genoma, te sekundarne strukture proteina, ali i pokušajem rekonstrukcije sekvenci jednog genoma. Uz sve navedeno, poseban segment delovanja jednog bioinformatičara podrazumeva istraživanje podataka, te pregled obimnih baza podataka, sa ciljem pronalaženja krajnjeg rešenja o određenoj temi koju istražuje.

Kada se uzme u obzir sam naziv ove nauke, sasvim je jasno da se bioinformatika karakteriše kao nauka koja se bavi proučavanjem bioloških informacija uz pomoć računarskih i matematičkih metoda. U praksi to znači da bioinformatičar na osnovu različitih kompjuterskih platformi, programa i drugih alata nastoji da prikupi, analizira i prati podatke o specifičnim funkcijama određenih ćelija ili organizama, a sa osnovnim ciljem da dođe do saznanja o načinu funkcionisanja procesa u biljnim, životinjskim i ljudskim organizmima.Kako se bioinformatika razvija u svetu, širi se i polje njene primene, pa je sa tim u vezi sve više zastupljena i takozvana informaciona dijagnostika i informaciona terapija u medicini. Upravo zahvaljujući saznanjima do kojih su došli bioinformatičari iz celog sveta danas se, recimo EKG (elektrokardiodiogram) primenjuje u celom svetu, ali i mnoge druge informacione tehnike dijagnostike.

Sasvim je jasno da bioinformatičar itekako može da ima uticaja na razvijanje, ali i usavršavanje novih načina lečenja, a u smislu novih tretmana određenih oboljenja, te nove sinteze određenih supstanci sa ciljem nastanka adekvatnih lekova za određeno oboljenje.

Kako je u svetu, barem za sada ovo zanimanje mnogo razvijenije nego kod nas, tamo postoje i specijalizovani bioinformatički centri. Kod nas se zanimanje bioinformatičar još uvek razvija, ali je sve više mladih ljudi shvatilo prednost upisivanja specijalizovanih obuka za sticanje ovog zvanja.


Spisak gradova za zanimanje Bioinformatičar

NEWSLETTER
 
ISKUSTVA KORISNIKA
Beograd - Slavica:

Završila sam kurs rumunskog jezika kod vas, ekipa vam je super, profesori odlični a cene pristupačne. Pozdrav iz Beograda

Beograd - Miloš:

Pohadam kurs norveškog jezika online. Prezadovoljan sam jer škola prati sve moderne trendove. Mogu da organizujem svoje vreme kako hoću, učim i pohađam nastavu od kuće i ne gubim vreme na prevoz po gradu. Odlični ste, samo tako nastavite.

Beograd - Milica:

Dugo sam tražila najbolju ponudu u pogledu kvaliteta i cene za kurs nemačkog jezika, na kraju sam se odlučila za vas i nisam pogrešila!

Čukarica - Svetlana:

Počela sam da učim albanski jezik u vašoj školi, prezadovoljna sam uslugom i profesorima. Pozdrav za sve

Palilula - Ana:

Uspešno sam završila kurs švedskog jezika i pronašla posao gde je poznavanje ovog jezika bilo presudno. Hvala Vam puno ljudi

Voždovac - Siniša:

Završio sam kurs makedonskog jezika. Oduševljen sam organizacijom škole. Nastaviću sa časovima kod vas!

Novi Beograd - Aleksandar:

Pohađala sam kurs arapski jezik. Svima preporucujem vašu školu jer je najbolja!

Rakovica - Radovan:

Poznavanje bugarskog jezika mi je bilo potrebno na poslu. Posle vašeg kursa uspesno saradujem sa svim kolegama iz Bugarske. Hvala vam puno

Savski venac - Lena:

Prošle godine sam završila kurs poljskog jezika. Jako sam zadovljna svime sto sam naučila kod vas.

Stari grad - Djuro:

Upisao sam kurs ceškog jezika kod vas po preporuci prijatelja. Rekao je da ste najbolji u šta sam se i sam uverio. Pozdrav

Vračar - Olivera:

Mogu sa sigurnošću da tvrdim da ste najbolja škola u Srbiji. I ranije sam učila engleski jezik u drugim školama ali sam uvek bila nezadovoljna. Samo ste vi ispunili sva moja očekivanja u nivou znanja, profesionalnosti i prijatnosti zaposlenih. Samo tako nastavite!!!

Zemun - Ljiljana:

Završavam kurs portugalskog jezika. Jako sam zadovoljna, upisacu kurs i španskog!!!

Zvezdara - Marko:

Pre dve godine sam završio kurs danskog jezika. Još uvek ga puno koristim i dobro znam. Svu zahvalnost dugujem vama. Pozdrav najboljoj ekipi!

Barajevo - Jovana:

Drugarica i ja smo krenule na časove francuskog jezika kod vas. Puno nam pomaže za školu jer prati školsko gradivo.

Grocka - Nikola:

Poslao sam sina da uči ruski jezik kod vas. Zadovoljan je on, zadovoljan sam i ja!

Lazarevac - Milanka:

Naucila sam grčki jezik i sada uspešno radim letnje sezone u Grčkoj! Hvala i pozdrav

Mladenovac - Zoran:

Pohađao sam časove slovačkog jezika kod vas. Izuzetno sam zadovoljan znanjem koje sam stekao!

Obrenovac - Kristina:

Brat i ja smo upisali kurs holandskog jezika, učimo jezik online na naše veliko zadovoljstvo. Drago nam je da postoje ovako moderne škole i u Srbiji!

Sopot - Mirjana:

Završila sam kurs japanskog jezika. Bilo je divno iskustvo! Hvala vam punoooo

Surčin - Nemanja:

Trenutno pohađam kurs italijanskog jezika, prezadovoljan sam saradnjom sa vašom školom.

Novi Beograd - Lenka:

Uspešno sam završila kurs srpskog jezika, mnogo mi se dopada i sada dobro govorim. Hvala Akademiji Oxford!!!

Čukarica - Žarko:

Akademija Oxford je najbolja škola!!! Završio sam kurs turskog jezika kod vas! SAMO NAPRED! ODLIČNI STE!

Palilula - Milena:

Mogu samo da kazem da ste najbolji! Ja sam završila kurs kineskog jezika i mogu svima da vas preporučim!

Voždovac - Rajko i Suzana:

Našu ćerku smo upisali na kurs engleskog jezika sa 5 godina. Stekla je odličnu osnovu za školu i jako smo zadovoljni, zato ćemo nastaviti saradnju sa vama i dalje!! Pozdrav!

Zvezdara - Rade:

Upisao sam latinski jezik i mnogo mi je pomogao pri spremanju ispita na Farmaciji. Hvala Akademiji što sam upisao treću godinu!!!!

Slavija - Kosta:

Pohađam časove madjarskog jezika, sve pohvale za profesore i sve zaposlene!!

Palilula - Nataša:

Završila sam kurs ukrajinskog jezika u vašoj akademiji, najbolji ste. I po kvalitetu i po ceni!!!

Voždovac - Igor:

Krenuo sam na časove nemačkog jezika, sve pohvale za organizaciju nastave i predavače.

Novi Beograd - Ivana:

Prošle godine sam završila kurs norveškog jezika u vašoj školi. Svima vas preporučujem jer ste najbolji.

Čukarica - Mateja:

Krenula sam na kurs francuskog jezika, za sad sam prezadovoljna. Samo tako nastavite.

Novi Beograd - Bilja:

Završavam kurs švedskog jezika koji mi je bio potreban zbog posla, zadovoljna sam znanjem koje sam stekla u vašoj školi.

Obrenovac - Jelena:

Krenula sam na kurs norveškog jezika. Vaša škola je najbolja. Prezadovoljna sam!!!

Rakovica - Darko:

Pohađam online časove grčkog jezika. Super ste!!

Voždovac - Ena:

Upisala sam sa drugaricom kurs nemačkog jezika, koji nam je bio potreban zbog škole. Obe smo jako zadovoljne i nastavljamo dalje sa vama!

Novi Beograd - Anatol:

Završio sam kurs srpskog jezika prošle godine i samo da vas pohvalim da ste najbolji!

Zemun - Branka:

Pozdrav svima u Akademiji Oxford! Završila sam kod vas kurs italijanskog jezika i jako sam zadovoljna svime sto sam naučila.

Vračar - Katarina:

Po preporuci koleginice sam upisala sina u vašu školu na kurs nemačkog jezika. Svakog dana sve više zna, jako je zadovoljan i srećan a sa njim i ja. Svuda vas pominjem i preporučujem.

Stari grad - Dušan:

Uspesno sam savladao francuski jezik kod vas na kursu. Pun pozdrava za sve!