Gimnazija, vanredno školovanje, dokvalifikacija, prekvalifikacija

Gimnazija - Audio verzija
Audio verzija teksta
Akademija Oxford nije srednja škola, samo posreduje pri upisu.

Najobuhvatniji način obrazovanja za sve svršene učenike osnovnih škola sasvim sigurno je gimnazija. Međutim, ovaj vid opšteg obrazovanja je primarno namenjen svim onim učenicima koji žele da nastave svoje školovanje na nekoj od visokoškolskih ustanova, bilo da su u pitanju više škole ili fakulteti.

Sam termin gimnazija, koji potiče iz starogrčkog jezika se koristi za označavanje obrazovanja mladih ljudi i u intelektualnom i u fizičkom smislu.

U našoj zemlji je nekada isključivo postojala takozvana klasična gimnazija, koja je bila primarno usmerena na izučavanje starogrčkog i latinskog jezika, uz brojne opšte predmete. Kasnije je iz redovnog gimnazijskog programa isključeno izučavanje starogrčkog jezika, dok se latinski jezik u tada, realnim gimnazijama izučavao sve četiri godine, a danas se mahom uči godinu ili dve, u zavisnosti od tipa gimnazije. Takođe, nekada je postojala i podela na ženske i muške gimnazije, a kasnije je uvedena podela na smerove, pa se danas javljaju gimnazija društveno - jezičkog i prirodno - matematičko smera, a postoji i gimnazija opšteg smera, odnosno opšta gimnazija.

Pored toga postoji i nekoliko vrsta gimnazija koje su uskospecijalizovane za pojedine oblasti, a obrazovanje koje đaci stiču na ovaj način je isključivo obrazovanje IV stepena, pa se samim tim i dokvalifikacija, odnosno prekvalifikacija odvija u skladu sa tim. Od specijalizovanih gimnazija. trenutno postoje: filološka, matematička, sportska i vojna gimnazija.
Kako izgleda nastava u gimnazijama u Srbiji

Školovanje u ovakvom vidu obrazovih institucija je namenjeno učenicima koji su uzrasta 14 ili 15 godina, odnosno svim onim đacima koji uspešno završe osnovnu školu, uz izuzetak matematičke gimnazije koju odnedavno mogu upisati i đaci sedmog razreda osnovne škole.

U zavisnosti od izbora tipa gimnazije, zavisiće i predmeti koje đaci imaju, odnosno njihov obim. U većini slučajeva, prva godina gimnazije je usmerena na opšte obrazovanje, dok se kasnije učenicima dodaje niz uskospecijalizovanih predmeta.

Ukupan fond časova je najčešće 30 časova nedeljno, a pod tim se misli 5 puta nedeljno po 6 časova u trajanju od po 45 minuta.

Opšti predmeti koji se izučavaju u gimnazijama su: srpski jezik i književnost, strani jezik - prvi i drugi (engleski, nemački, francuski, španski, ruski, a u pojedinim gimnazijama se izučava i italijanski i grčki, ali još uvek vrlo retko), zatim latinski jezik. Tu su, naravno i: matematika, fizika, hemija, geografija, biologija, istorija, ali isto tako i računarstvo i informatika, te psihologija i sociologija, kao i ustav i prava građana, muzička i likovna kultura i, naravno fizičko vaspitanje.

Ukoliko je u pitanju, recim odruštveno - jezički smer, onda su u redovnom programu u manjem procentu zastupljene prirodne nauke, i obratno: na prirodno - matematičkom smeru su u većem procentu prirodne nauke, dok se manje izučavaju društvene nauke.

Vrste gimnazija u Srbiji

Pored opšte, te gimnazije u okviru koje postoji podela na društveno - jezički i prirodno - matematički smer, u Srbiji postoje i specijalizovane gimnazije.

Opšta gimnazija je namenjena najpre onim đacima koji žele da steknu opšta znanja, ali u suštini nisu uspeli da se odluče da li ih više zanimaju prirodne ili društvene nauke. Tokom četvorogodišnjeg školovanja u opštoj gimnaziji će, zapravo imati sasvim dovoljno vremena da donesu odluku da li će upisati neki fakultet na kome se izučavaju društvene ili, pak onaj na kome se izučavaju prirodne nauke.

Kada upišete gimnaziju društveno - jezičkog smera gotovo da se podrazumeva da ste se odlučili da studirate neki jezik kasnije, odnosno neki fakultet koji je usmeren na društvene nauke. Ukoliko, pak upišete gimnaziju prirodno - matematičkog smera, vrlo je verovatno da ćete studirati na fakultetu koji se bavi prirodnim naukama. Naravno, ovo nije uslov za upis fakulteta u većini slučajeva, jer se može dogoditi da se đaci na samom kraju gimnazijskog školovanja odluče da upišu neki fakultet koji je u potpunoj suprotnosti sa smerom koji su pohađali 4 godine.Tu je i filološka gimnazijama koja je isključivo usmerena na školovanje onih đaka koji žele da upišu kasnije Filološki fakultet bilo kog smera.

Kao još jedna specijalizovana gimnazija, matematička je namenjena onim đacima koji su se pronašli u ovoj nauci i koji su izuzetno nadareni matematičari, ali i informatičari. Posebno je zanimljivo da od školske 2004/2005. godine matematička gimnazija uključuje i sedmi, odnosno osmi razred osnovne škole u svoj redovan program, a tada je mogu upisati svi učenici koji prođu odgovarajuća testiranja.

Iako specijalizovana, vojna gimnazija najpre usklađuje svoj plan i program sa onim koji je važeći u opštim, odnosno gimnazijama prirodno - matematičkog smera, stim što se na taj program dodaju i specijalizovani predmeti.

Svakako najmlađa među posebnim, uskospecijalizovanim gimnazijama jeste i sportska koja je primarno namenjena đacima koji su talentovani u sportu, te koji bave sportom dugi niz godinama i to u profesionalnom smislu. Nastava u gimnazijama ovog tipa se odvija prema pravilima koja važe za opšti tip gimnazije.

U saradnji sa svim navedenim tipovima gimnazija koje postoje u Srbiji, posredujemo pri upisu, te tako dobijate priliku da izvršite prekvalifikaciju ili dokvalifikaciju, odnosno da odabranu gimnaziju završite u okviru vanredne nastave.

Gimnazije

Matematička gimnazija

Matematička gimnazija

Ova gimnazija je namenjena svim onim učenicima koji imaju izuzetan talenat, ali i želju da svoje školovanje usmere prema oblasti matematike, to jest fizike i informatike.

Vidi više za matematičku gimnaziju >>>

Računarska gimnazija

Računarska gimnazija

Iako je u pitanju specijalizovana srednja škola, činjenica je da važan segment nastavnog plana i programa zauzima sticanje opšteg obrazovanja, tako da po njenom završetku đaci imaju mogućnost da upišu mnoge fakultete.

Vidi više za računarsku gimnaziju >>>

Sportska gimnazija

Sportska gimnazija

Uzevši u obzir da je u pitanju gimnazija opšteg tipa, mladi sportisti dobijaju najobuhvatnije moguće obrazovanje, što im sasvim sigurno otvara mnoge puteve u budućnosti, jer se mogu odlučiti za upis bilo kog fakulteta.

Vidi više za sportsku gimnaziju >>>

Spisak gradova za gimnazije

NEWSLETTER
 
ISKUSTVA KORISNIKA
Beograd - Slavica:

Završila sam kurs rumunskog jezika kod vas, ekipa vam je super, profesori odlični a cene pristupačne. Pozdrav iz Beograda

Beograd - Miloš:

Pohadam kurs norveškog jezika online. Prezadovoljan sam jer škola prati sve moderne trendove. Mogu da organizujem svoje vreme kako hoću, učim i pohađam nastavu od kuće i ne gubim vreme na prevoz po gradu. Odlični ste, samo tako nastavite.

Beograd - Milica:

Dugo sam tražila najbolju ponudu u pogledu kvaliteta i cene za kurs nemačkog jezika, na kraju sam se odlučila za vas i nisam pogrešila!

Čukarica - Svetlana:

Počela sam da učim albanski jezik u vašoj školi, prezadovoljna sam uslugom i profesorima. Pozdrav za sve

Palilula - Ana:

Uspešno sam završila kurs švedskog jezika i pronašla posao gde je poznavanje ovog jezika bilo presudno. Hvala Vam puno ljudi

Voždovac - Siniša:

Završio sam kurs makedonskog jezika. Oduševljen sam organizacijom škole. Nastaviću sa časovima kod vas!

Novi Beograd - Aleksandar:

Pohađala sam kurs arapski jezik. Svima preporucujem vašu školu jer je najbolja!

Rakovica - Radovan:

Poznavanje bugarskog jezika mi je bilo potrebno na poslu. Posle vašeg kursa uspesno saradujem sa svim kolegama iz Bugarske. Hvala vam puno

Savski venac - Lena:

Prošle godine sam završila kurs poljskog jezika. Jako sam zadovljna svime sto sam naučila kod vas.

Stari grad - Djuro:

Upisao sam kurs ceškog jezika kod vas po preporuci prijatelja. Rekao je da ste najbolji u šta sam se i sam uverio. Pozdrav

Vračar - Olivera:

Mogu sa sigurnošću da tvrdim da ste najbolja škola u Srbiji. I ranije sam učila engleski jezik u drugim školama ali sam uvek bila nezadovoljna. Samo ste vi ispunili sva moja očekivanja u nivou znanja, profesionalnosti i prijatnosti zaposlenih. Samo tako nastavite!!!

Zemun - Ljiljana:

Završavam kurs portugalskog jezika. Jako sam zadovoljna, upisacu kurs i španskog!!!

Zvezdara - Marko:

Pre dve godine sam završio kurs danskog jezika. Još uvek ga puno koristim i dobro znam. Svu zahvalnost dugujem vama. Pozdrav najboljoj ekipi!

Barajevo - Jovana:

Drugarica i ja smo krenule na časove francuskog jezika kod vas. Puno nam pomaže za školu jer prati školsko gradivo.

Grocka - Nikola:

Poslao sam sina da uči ruski jezik kod vas. Zadovoljan je on, zadovoljan sam i ja!

Lazarevac - Milanka:

Naucila sam grčki jezik i sada uspešno radim letnje sezone u Grčkoj! Hvala i pozdrav

Mladenovac - Zoran:

Pohađao sam časove slovačkog jezika kod vas. Izuzetno sam zadovoljan znanjem koje sam stekao!

Obrenovac - Kristina:

Brat i ja smo upisali kurs holandskog jezika, učimo jezik online na naše veliko zadovoljstvo. Drago nam je da postoje ovako moderne škole i u Srbiji!

Sopot - Mirjana:

Završila sam kurs japanskog jezika. Bilo je divno iskustvo! Hvala vam punoooo

Surčin - Nemanja:

Trenutno pohađam kurs italijanskog jezika, prezadovoljan sam saradnjom sa vašom školom.

Novi Beograd - Lenka:

Uspešno sam završila kurs srpskog jezika, mnogo mi se dopada i sada dobro govorim. Hvala Akademiji Oxford!!!

Čukarica - Žarko:

Akademija Oxford je najbolja škola!!! Završio sam kurs turskog jezika kod vas! SAMO NAPRED! ODLIČNI STE!

Palilula - Milena:

Mogu samo da kazem da ste najbolji! Ja sam završila kurs kineskog jezika i mogu svima da vas preporučim!

Voždovac - Rajko i Suzana:

Našu ćerku smo upisali na kurs engleskog jezika sa 5 godina. Stekla je odličnu osnovu za školu i jako smo zadovoljni, zato ćemo nastaviti saradnju sa vama i dalje!! Pozdrav!

Zvezdara - Rade:

Upisao sam latinski jezik i mnogo mi je pomogao pri spremanju ispita na Farmaciji. Hvala Akademiji što sam upisao treću godinu!!!!

Slavija - Kosta:

Pohađam časove madjarskog jezika, sve pohvale za profesore i sve zaposlene!!

Palilula - Nataša:

Završila sam kurs ukrajinskog jezika u vašoj akademiji, najbolji ste. I po kvalitetu i po ceni!!!

Voždovac - Igor:

Krenuo sam na časove nemačkog jezika, sve pohvale za organizaciju nastave i predavače.

Novi Beograd - Ivana:

Prošle godine sam završila kurs norveškog jezika u vašoj školi. Svima vas preporučujem jer ste najbolji.

Čukarica - Mateja:

Krenula sam na kurs francuskog jezika, za sad sam prezadovoljna. Samo tako nastavite.

Novi Beograd - Bilja:

Završavam kurs švedskog jezika koji mi je bio potreban zbog posla, zadovoljna sam znanjem koje sam stekla u vašoj školi.

Obrenovac - Jelena:

Krenula sam na kurs norveškog jezika. Vaša škola je najbolja. Prezadovoljna sam!!!

Rakovica - Darko:

Pohađam online časove grčkog jezika. Super ste!!

Voždovac - Ena:

Upisala sam sa drugaricom kurs nemačkog jezika, koji nam je bio potreban zbog škole. Obe smo jako zadovoljne i nastavljamo dalje sa vama!

Novi Beograd - Anatol:

Završio sam kurs srpskog jezika prošle godine i samo da vas pohvalim da ste najbolji!

Zemun - Branka:

Pozdrav svima u Akademiji Oxford! Završila sam kod vas kurs italijanskog jezika i jako sam zadovoljna svime sto sam naučila.

Vračar - Katarina:

Po preporuci koleginice sam upisala sina u vašu školu na kurs nemačkog jezika. Svakog dana sve više zna, jako je zadovoljan i srećan a sa njim i ja. Svuda vas pominjem i preporučujem.

Stari grad - Dušan:

Uspesno sam savladao francuski jezik kod vas na kursu. Pun pozdrava za sve!